131019098
26 Nisan 2024, Cuma

OKUL VE BESLENME

12 Eylül 2019, Perşembe

     


Uzm. Diyetisyen Ahsen TÜFEKÇİ ORAK

Zil çaldı sevgili veliler. Gelecek nesillere sağlıklı yaşamı öğretebilmek çok önemlidir, çocuklarınıza beslenme çantalarını hazırlamayı ihmal etmeyeniz…

Okul çağı büyüme ve gelişimin hızlı olduğu, yaşam boyu sürdürülebilecek beslenme alışkanlıklarının büyük ölçüde oluştuğu bir dönemdir.

Okul çocuklarının yetersiz, dengesiz veya aşırı beslenmesi sonucunda bazı sağlık sorunları yaşamaktadır. Bunları sizlere şu şekilde özetlemek isterim;

Büyüme ve gelişme geri kalır. Bu gerilik büyüme dönemi boyunca telafi edilmez ise erişkinliğe yansır ve kısa, zayıf ve güçsüz bir yetişkin olurlar.

Enfeksiyon hastalıkları sık ve ağır seyreder.

Özellikle kız çocuklarında menstrüasyon da (adet görme ) etkisi ile demir yetersizliği anemisi (kansızlık) sık görülür.

Ergenlik döneminde, kemik yoğunluğu en üst düzeye erişmektedir. Bu dönemde kalsiyumun yetersiz tüketimi ileriki dönemde görülecek olan osteoporoz için bir risk faktörüdür.

Dengesiz beslenme sonucunda şişmanlık obezite önemli bir sorun olarak ortaya çıkar. Çocukluk dönemindeki önlem alınmayan obezite ileriki dönemde yüksek tansiyon, kan yağları artışı, kalp-damar hastalıkları ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar.

Her öğün de 4 temel besin grubunun yer alacağı yiyeceklerin tüketilmesi çok önemlidir. Günde en az 2 su bardağı süt içme alışkanlığı çok önemlidir. Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmelidir. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. Yemekler yavaş ve çiğneyerek yenilmelidir. Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Düzenli ve yeterli uyumak çok önemlidir. Televizyon ve bilgisayar karşısında az vakit harcamaya ve besin tüketiminde bulunulmamaya özen gösterilmelidir. Temiz ve mikropsuz besinler tüketilmeli, çiğ sebze ve meyveler bol su ile yıkamadan yenilmemeli, açıkta satılan besinler tüketilmemelidir. Çay, gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, süt ve ayran tercih edilmelidir. Öğün aralarında şekerli besinlerin tüketilmesinden kaçınılmalı, bu besinler yenildiği veya içildiği zaman dişler fırçalanmalı, ağız bol su ile çalkalanmalıdır.

Eller yemeklerden önce ve sonra mutlaka yıkanmalıdır. Yemek yerken aynı kaşık, çatal, bıçak, bardak veya tabak kullanılmamalıdır.

Çocukların boy uzunluğuna ve ağırlığına dikkat edilmelidir. Düzenli güneş ışıklarından faydalanılarak D vitamini alımına dikkat edinilmelidir. Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Kahvaltı etmeyen çocuk uzun süre aç kaldığı için kendini güçsüz hisseder, dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır, okul başarısı düşer. Bu nedenle her sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.

Kahvaltı için bazı öneriler;

Bir bardak süt, bir yumurta, beş adet zeytin, ekmek, meyve veya domates.

Bir bardak meyve suyu, peynirli omlet, ekmek.

Bir bardak süt, tahin pekmez veya tahin helva, ekmek, meyve.

Bir bardak süt, ekmek, 3-4 ceviz içi ya da fındık ezmesi, meyve.

Mercimek veya tarhana çorbası, ekmek, meyve.

Öğrenciler okul çevresinde açıkta besleyici değeri düşük ve sağlıksız besinleri tüketmemelidir. Beslenme çantası hazırlanırken imkanlar çerçevesinde haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış tavuk, haşlanmış et ekmek arasına konulabilir. Bunun yanında mevsimine uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyvelerden biri (domates, salatalık, marul, havuç, mandalina, elma, üzüm, kiraz, erik gibi) bunların yanında yine imkanlar çerçevesinde fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin eklenmesi enerji, protein ve mineral alımına destek olur. Sevgili veliler, çocuklarımızın hijyen ve sağlığı açısından beslenme çantaları muhakkak her gün temizlenmelidir.  

Bu anlamda yavrularımızın en güzel şekilde yetiştirilmesi hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle yeni eğitim-öğretim yılının tüm eğitim camiasına ve velilerimize hayırlı olmasını temenni ediyor, sağlıklı ve başarılı bir yıl diliyorum.

 

 

 

 



Yazarın Tüm Yazıları
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İLE İLİNTİSİ 5 Mayıs 2022, Perşembe
GELİN DİYETİ 15 Mayıs 2020, Cuma
Güçlü Bağışıklık Sistemi Hayat Kurtarır 15 Nisan 2020, Çarşamba
YILBAŞINDA BESLENME ÖNERİLERİ 31 Aralık 2019, Salı
Kadın ve erkek sporcularda beslenme nasıl olmalıdır? 11 Ekim 2019, Cuma
OKUL VE BESLENME 12 Eylül 2019, Perşembe
GLUTEN MUCİZESİ DİYETİ HAKKINDA BİLİNMEYENLER 2 Eylül 2019, Pazartesi
Kurban eti nasıl tüketilmeli 10 Ağustos 2019, Cumartesi