11 Aralık 2024, Çarşamba

YILBAŞINDA BESLENME ÖNERİLERİ

31 Aralık 2019, Salı

     


Uzm. Diyetisyen Ahsen TÜFEKÇİ ORAK

Yılbaşı yemeğine aç oturulmaması gereklidir. Uzun süre aç kaldıktan sonra yılbaşı sofrasına oturmak hem psikolojik, hem de biyolojik olarak zor anlar yaşanmasına sebep olabilir. Yılbaşı yemeğinden en az 2 saat önce meyve veya ceviz. Badem, fındık gibi yararlı yağlı tohumlarla ufak bir ara öğün yapılabilir.

31 Aralık sabahı “nasılsa akşam çok yiyeceğim” diye düşünerek kahvaltı ihmal edilmemeli. Bütün gün aç kalmak kan şekerinde dalgalanmalar yaratabilir. Güne sağlıklı bir kahvaltı öğünü ile başlamak kan şekerini düzenler ve akşam yemeğinde aşırı yeme isteğini önler. Yılbaşı yemeği için en geç saat 20:00 de sofraya oturulmalı. Geç saatte tüketilen yemeğin vücutta yağ olarak depolanma riski artacaktır. Sağlıklı bir beslenme için yemek yeme hızına da dikkat edilmelidir. Yılbaşı gecesinde yemek süresi normalden daha uzun süre bileceği için yemekler yavaş yenmelidir.

Yeni yılın yaklaşması ile birlikte yemek planları da yapılmaya başlandı. Kimi yeni yıl yemeği için evde hazırlık yaparken kimi de tercihini dışarıda yemekten kullanacak.

Yeni yılın ilk gününe zinde uyanmak için yılbaşı sofrasının hem leziz hem de sağlıklı olmasına özen gösterilmelidir. Çok çeşitli yiyeceklerin bulunduğu yılbaşı sofralarında yemeklerin abartılı ve aşırı tüketilmesi; uyku problemlerine, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir.

Soğuk yılbaşı akşamında sıcak bir çorba sağlıklı bir tercih olacaktır. Yılbaşı sofralarının olmazsa olamazı hindi sağlıklı bir akşam yemeği alternatifi olabilir. Hindi zeytinyağı ve çeşitli baharatlar ile tatlandırılıp fırında pişirilerek tüketilebilir. Kırmızı et, tavuk ve balık da ana yemek tercihleri arasında olabilir. Et yemeklerini kızartmak yerine ızgara, fırın, haşlama veya buğulama şeklinde pişirmekte fayda vardır.

Kış sebzelerinden oluşan mezeler ve yeşillikli salatalar ise yılbaşı sofrasını şenlendirecektir. Taze sebzelerden oluşan salataları tüketmek yüksek posa içereceğinden dolayı uzun süre tokluk hissi verir.

Brokoli, semizotu, lahana gibi kış sebzeleri haşlanmış veya fırınlanmış şekilde ana yemeğin yanında garnitür olarak servis edilebilir. Ana yemeğin yanında servis edilen pirinç pilavı, iç pilav, makarna, erişte gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Kalori içeriği yüksek bu besinleri aşırı tüketmek kilo artışına sebep olabilir. Yılbaşı yemeğinde ekmek tercihi, beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar veya kepekli ekmekten yana olmalıdır. Esmer unlu ekmekler kan şekerini yavaş yükselttiği için tokluk süresi uzayacaktır.

Kavrulmuş değil çiğ kuruyemiş tüketilmelidir. Yılbaşı gecesinin bir diğer vazgeçilmezi ise kuruyemişlerdir. E vitamini yönünden zengin kuruyemişlerin sağlıklı beslenme programında bulunması gerekir. Ancak fazla kalori içermeleri nedeniyle aşırı tüketimleri kilo problemine sebep olabilir. Çekirdek ve soslu kuruyemişler yerine ceviz, çiğ badem, çiğ fındık, çiğ kaju veya tuzsuz yer fıstığı 1 avucu geçmeyecek şekilde tüketilebilir.

Meyve tüketiminde de porsiyon kontrolü yapılması gerekir. 2 porsiyonu geçmeyecek şekilde mandalina, portakal, elma, ananas gibi metabolizmayı hareketlendirecek kış meyveleri tüketilmelidir. Yeni bir yıla formda girmek isteyenler aşırı tatlı tüketiminden kaçınmalı. Aşırı şekerli, şerbetli, hamurlu, çikolatalı tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ertesi gün sindirim problemleri yaşamamak ve yeni güne sağlıklı uyanmak adına yatmadan 2 saat önce yemek yemeyi bitirmekte fayda var. Sağlıklı, dinç, sevdikleriniz ile mutlu yıllar geçirmeniz dileğiyle.

 

 

 



Yazarın Tüm Yazıları
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İLE İLİNTİSİ 5 Mayıs 2022, Perşembe
GELİN DİYETİ 15 Mayıs 2020, Cuma
Güçlü Bağışıklık Sistemi Hayat Kurtarır 15 Nisan 2020, Çarşamba
YILBAŞINDA BESLENME ÖNERİLERİ 31 Aralık 2019, Salı
Kadın ve erkek sporcularda beslenme nasıl olmalıdır? 11 Ekim 2019, Cuma
OKUL VE BESLENME 12 Eylül 2019, Perşembe
GLUTEN MUCİZESİ DİYETİ HAKKINDA BİLİNMEYENLER 2 Eylül 2019, Pazartesi
Kurban eti nasıl tüketilmeli 10 Ağustos 2019, Cumartesi