9 Eylül 2024, Pazartesi

Kurban eti nasıl tüketilmeli

10 Ağustos 2019, Cumartesi

     


Uzm. Diyetisyen Ahsen TÜFEKÇİ ORAK

Kurban Bayramı ile beraber en sık karşılaştığım soru “Kurban etini nasıl tüketmemiz gerekmektedir?”  Yapılması gereken öncelikle etleri nasıl muhafaza etmemiz gerektiğidir. Et kolayca bozulabilen riskli bir besin grubudur. Bu sebeple kurban etlerimizi küçük parçalar halinde yemeklik olarak ayırıp yağlı kağıtlara sararak buzdolabı poşeti içinde saklamalıyız. Etler normal şartlarda -2,-4 derecede 1 hafta kadar sağlıklı bir şekilde kalabilir. Fakat -18 derecede dondurmamız halinde bu süre uzayacaktır. Önemli bir nokta ise etler çözüleceği zaman oda sıcaklığında değil buzdolabında çözündürülmelidir. Bir başka dikkat edilmesi gereken husus ise 1 defa çözündürülmüş et tekrardan dondurulmamalıdır. Çözünen etlerde mikroorganizma aktivitesi artacağından zehirlenme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Saklama ve çözündürme aşamalarına açıklık getirdiğimize göre geldik pişirme yöntemlerine. Etlerimizi pişirirken doğrudan ateşle temas ettirmemeliyiz. Mangal severler için etin ateşe mesafesi en az 15 santimetre olmalı ki kanserojen madde oluşumu tetiklenmemiş olsun. Etleri yağda kızartmak yerine, kendi yağları ile beraber sebzelerle birlikte pişirilmelidir ve ekstra yağ eklenmemelidir. En çok sizlere önereceğim et pişirme yöntemleri ise fırınlama ve haşlama tekniği.

Geldik günün en önemi öğünü olan kahvaltıya. Kahvaltı kesinlikle atlanmaması gereken bir öğündür. Bayram sabahlarının vazgeçilmesi kahvaltıda kavurma yenmesidir. Sabah kahvaltınızı hafif bir şekilde geçirmek adına peynir, yumurta, zeytin, söğüş, 1-2 dilim ekmek ile yapılmasını, öğle öğünü olarak etlerin görünür yağlarından ayrılıp bolca salata ile tüketilmesini öneriyorum. İçecek olarak ise su ve ayran tercih edilmeli. Sakatatlar ise doymuş yağ açısından çok yüksek olduğu için mümkün oldukça tüketiminden kaçınılmalı.

Bayram ziyaretlerimize boş bir mide ile gitmemeliyiz. Bu durum ikramları geri çevirmemizi zorlaştıracağından, öğünlerden sonra olacak şekilde ayarlayıp çikolata, tatlı yerine 1 porsiyon meyve, maden suyu ve bitki çayı tercih edebiliriz.

Bir diğer ayrıntı ise su tüketimimiz. Su tüketiminizin mutlaka 2-3 litre arasında olduğuna emin olunuz ve günlük ortalama en az 1 saatlik fiziksel aktivitenizi aksatmayınız.

Bayram tatili boyunca belirlemiş olacağınız 1 gün sütlü tatlı tüketerek kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Bir sonraki öğününüz de 1 dilim ekmek +1 su bardağı yoğurt +meyve çıkartarak dengeyi sağlamanız halinde suçluluk hissi ortadan kalkacaktır.

Diyet katı yasakları olan ve yaşantınızı zorlaştırmaya yönelik bir liste olmaktan çok, aksine uzun vadede yaşam şekli haline gelebilecek porsiyonlu ve dengeli beslenme ile kaliteli yaşamı sizlere getiren bir beslenme planıdır. Bu öneriler doğrultusunda sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum.

 

 

 

 

 

 



Yazarın Tüm Yazıları
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İLE İLİNTİSİ 5 Mayıs 2022, Perşembe
GELİN DİYETİ 15 Mayıs 2020, Cuma
Güçlü Bağışıklık Sistemi Hayat Kurtarır 15 Nisan 2020, Çarşamba
YILBAŞINDA BESLENME ÖNERİLERİ 31 Aralık 2019, Salı
Kadın ve erkek sporcularda beslenme nasıl olmalıdır? 11 Ekim 2019, Cuma
OKUL VE BESLENME 12 Eylül 2019, Perşembe
GLUTEN MUCİZESİ DİYETİ HAKKINDA BİLİNMEYENLER 2 Eylül 2019, Pazartesi
Kurban eti nasıl tüketilmeli 10 Ağustos 2019, Cumartesi