131019098
19 Nisan 2024, Cuma

Bitcoin Temel Analizi

7 Haziran 2021, Pazartesi 16:01

     


Borsa konusunda, özellikle yeni başlayacak olanların, belli bir yatırım yapmadan önce analiz hem yatırımlarınız hemde gelecek sermayelerinizin geleceği açısından oldukça önemlidir. Örneğin bir kripto para alacaksınız, projesinedir, kim tarafından çıkmıştır, arzı ne kadardır, örneğin Bitcoin ne zaman çıkmıştır, ne kadarlık hacmi vardır, bitcoin güvenli mi veya bir hisse senedi alacaksanız, hissesini alacağınız şirket ne zamandan beridir faaliyet gösteriyor, ne gibi çalışmaları mevcut, hepsini araştırmalısınız. Borsa yatırımlarında temel amaç; gelecekte değer kazanacak hisseleri veya varlıkları tespit ederek onlara yatırım yapmaktır ki böylelikle yatırımlarınız size kazanç sağlayabilsin. Bu tespiti yapabilmeniz için iyice araştırma yapmanız, gözlemlemeniz, analiz yöntemlerini bilmeniz ve alım satım kararlarınızı buna göre vermeniz gerekmektedir. Kripto paralarda ise bu araştırmalarınız daha da ileriye dönük yapmalı ve çok daha sıkı bir gözleme girişmeliyiz. Şayet kripto para piyasası volatilitenin çok yüksek olduğu bir alan. Özellikle İnsanların kripto paraların çok riskli olduğu düşüncesine kapılması, bu oynaklığı daha da fazlalaştırmakta. Bu yüzden kripto paralar, özellikle bitcoin yorum yapılabilmesi zor bir varlıktır. Fakat bu yazımızda bu konunun derinliklerine ineceğiz.

Genel Olarak Analiz Nedir?

Teknik analiz, kısaca bir varlığın piyasa hareketlerine bakarak varlığın muhtemel geleceğini tahmin etmektir. TA şeklinde kısaltıldıkları yerler vardır. Bu analizlerde destek ve direnç seviyeleri, varlığın yukarı mı yoksa aşağı mı hareket edeceği gibi sinyaller çok önemlidir ve dikkat edilmelidir. Teknik analiz yapılırken genelde fiyat/zaman grafikleri kullanılmaktadır. Farklı zamanlarda alıcı ve satıcıların hareketleri o dönemde ki fiyatlar analiz edilerek gelecekte oluşacak olası benzer tepkilere göre arz-talep fiyat tahminleri gerçekleştirilmektedir. Bu tahminlerden yola çıkarak gelecekte nasıl bir fiyatlandırma söz konusu olabilir diye adılar atılır ve bu görüşler doğrultusunda, alım-satım yapılarak kâr elde edilmeye çalışılır.

Bu analizler yapılırken grafikleri okuyabilmek oldukça önemlidir. Bitcoin grafik okuma konusunda bir trader kendisini ne kadar çok geliştirirse yaptığı yatırımlardan kâr elde etme olasılığı hem artacaktır hemde bu kazanç yüzdesine etki edecektir.  Ne zaman işleme girileceği, nerede alım yapılacağı, stop loss seviyeleri ve acil satış zamanları gibi noktaları iyi bir analizle belirlemek bir trader için işinin merkezidir diyebiliriz. Bitcoin grafik okumak lider kripto para biriminin geçmişteki hareketlerine bakarak, gelecekte nasıl bir yol izleyeceğini tahmin etmektir. Örneğin fiyat yukarı yönlü mü hareket edecek yoksa düşüş mü yaşayacak, destek ve direnç noktaları nedir hepsi Bitcoin grafikler takip edilerek öngörülebilir ve en az zarar veya en yüksek kâr sağlanabilir. Gelin bu analiz örneklerini dahada pekiştirmek adına bazı tanımlara yer verelim:

Golden Cross: Genelde boğa piyasasının habercisidir ve fiyatların yukarı yönlü artacağına işaret eder. kısa vadeli ortalama hareketin uzun vadeli ortalama hareketi kesmesinde ortaya çıkan artış sinyalleridir. Satışların bitişiyle piyasanın en aşağı fiyatı gördükten sonra ilk aşamasını gerçekleştiren Golden Cross, daha sonra kısa vadeli trendin uzun vadeli trend üzerinde bir geçiş ve dip trendin tersine hareket etmesiyle oluşumunu tamamlayarak boğa koşusunun başlangıcının sinyalini verir. Böylelikte sizde bunu fark edip daha fiyat yükselmeden yatırımınızı yapmış olursunuz

Death Cross: Genelde ayı piyasasına girildiğini ve fiyatların düşeceğini ifade eder. Bunu Golden Crossun tam tersi olarak düşünebilirsiniz.

RSI: Anlamı Rölatif Güç Endeksidir. Genellikle çoğu yerde RSI kısaltması kullanılır. Bu indikatör piyasaların gücünü göstermektedir. Kısa ve orta vadeli analizlerde sıklıkla kullanılmaktadır. İndikatör 1 ve 100 arasında puanlanmaktadır ve RSI 30un altında olunca aşırı satış, 70ten fazla olunca da aşırı ilgi anlaşılmaktadır.

MACD: Bu indikatör tanımı  iki hareketli ortalama arasındaki uyumu göstermektedir. Orta vadeli fiyat tahminlerinde kullanılır. Doğru şekilde kullanılması dahilinde güzel kâr getirebillir.

Mum Grafikleri: Sanıyorum mum grafikleri bir trader’ın en çok gördüğü ve gözlemlediği şeydir. Özellikle  yatırıma yeni başlayan biri için bu mum grafikleri okumak zor ve sıkıcı olabilmektedir. Bazı kişiler içgüdülerine göre harekerken bazıları sadece haber, grafik ve verilere dayanarak işlem yapar. Bu strateji özellikle boğa piyasası koşullarında geçici olarak işe yarasa da uzun vadede çok aktif kullanılması önerilmez.

Mum grafikleri, belirli bir zaman dilimi çerçevesinde bir varlığın fiyat hareketlerini grafiksel olarak gösteren tablolardır. Adından da anlaşılacağı gibi eşit zaman aralığını temsil eden mumlardan oluşur. Mumlar, istenilen şekilde saniyelerden dakikaya, aydan yıllara kadar herhangi bir zaman aralığını temsil edebilir.

Mum grafiklerin kullanımı oldukça eskidir ve 17. yüzyıla kadar dayanır. Günümüzde kullanılan modern mum grafiklerinin temelleriise muhtemelen Homma'nın fikirlerine dayanmakta. Homma'nın bulguları daha sonra birçok kişi tarafından geliştirilmiş ve güncellenmiştir. Bunların arasında yer alan en önemli kişilerden biri olarak modern teknik analizin kurucularından Charles Dow'u söyleyebiliriz.

Mum grafikler, diğer herhangi bir veri türünü analiz etmek için kullanılabilse de genellikle finansal piyasaların analizlerinde bu grafiklerden yararlanılarak hareket edilir. Doğru şekilde kullanıldıklarında, yatırımcıların fiyat hareketlerindeki olası sonuçları ölçebilmelerine yardımcı olan son derece kullanışlı ve kolay (yapısal olarak) araçlardır. Trader ve yatırımcıların piyasa analizlerine dayanarak kendi fikirlerini oluşabildiklerinden çok kısım tarafından sevilir ve faydaları kullanılır.

 

 

 

 

 

 

 







 
Son Eklenen Haberler