131019098
29 Mart 2024, Cuma

İngilizce Tercüme Konusunda Gerekli Unsurlar

21 Mart 2022, Pazartesi 18:41

     


Kaynak dildeki bir metnin hedef dile metin bütünlüğü, duygusu ve şablonu bozulmadan aktarılması işlemine tercüme adı verilmektedir. Günümüzde oldukça yaygın olarak tercih edilen tercümelerden bir tanesi İngilizce tercümedir. Dünyanın büyük bir bölümünde yaygın olarak kullanıldığından dolayı sıkça tercih edilmekte olan İngilizce tercümelerin büyük oranda geçerliliği bulunduğundan dolayı sıkça tercih edilmektedir.

Burada önemli olan nokta ise tercümenin profesyonel bir tercüman tarafından yapılmış ve onaylanmış olmasıdır. Aksi halde özellikle resmi evraklar söz konusu olduğunda onaysız tercümeler kabul edilmemekte ve geçersiz sayılmaktadır. Bunun yanı sıra dile hakim olan çeviriler daha doğru sonuçlar elde edilmesine yardımcı olmaktadır.

Günümüzde İngilizce bilen insan sayısı ciddi rakamlara ulaşmış olsa da söz konusu tercüme olduğunda aynı yüksek oranlardan söz etmek ne yazık ki mümkün değildir. Öncelikle İngilizce tercüme yapılırken yeminli tercümanların devreye girmesi yapılan tercümelerin geçerliliğini arttırmakta ve doğruluk oranının yükseltilmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle resmi evraklar ve yazışmalar söz konusu olduğu durumlarda yeminli tercümanların devreye girmesi evrakların geçerliliği ve onaylanmış olması açısından büyük önem taşımaktadır.

Yeminli tercümanlar tarafından yapılmamış ve onaylanmamış olan evraklar resmi kabul edilmemekte ve işlemler esnasında kullanılamamaktadır. Bu sebeple özellikle pasaport, evlilik cüzdanı, kimlik, ikametgah ve benzeri resmi evrakların çevrilmesi konusunda uzman bürolardan hizmet alınması önemli bir koşul olup onay açısından da büyük önem taşımaktadır.

Kimlik, evlilik cüzdanı, boşanma evrakları, evlat edinme evrakları, evlilik cüzdanı gibi belgeler resmi değere sahip olduğundan dolayı tercümelerinin yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve onaylanması gerekmektedir. Bu sebeple İngilizce tercüme konusunda resmi evraklar söz konusu olduğu durumlarda profesyonel hizmet alınması ve onaylı tercümeler elde edilmesi belgelerin geçerliliği ve güvenilirliği konusunda önem taşımaktadır.

Aksi halde düzenlenen evraklar her ne kadar resmi belgeler olsa da onaylı olmadığından dolayı geçersiz sayılmakta ve resmi işlemler esnasında kullanılamamaktadır. Noter tasdiki olabilmesi için de düzenlenen belgelerin yeminli tercümanlar tarafından düzenlenmiş olması ve ilgili tercüme bürosu tarafından onaylanarak noter tarafından tasdiklenmiş olması gerekmektedir.

 







 
Son Eklenen Haberler