131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

ALİAĞA İÇİN ALTIN TAHVİLİ VE ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI TALEP TOPLAMA BAŞLADI

16 Nisan 2018, Pazartesi 11:01

     


Ziraat Bankası İzmir 2. Bölge Yöneticisi Hüseyin Tamer Karaman, 16-20 Nisan tarihleri arasında Aliağa Şubesi’nde de başlayacak olan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası taleplerinin toplanması ile ilgili bir açıklama yaptı.

Karaman, yapmış olduğu açıklamada; “Hazine Müsteşarlığınca 26 Mart 2018 tarihinden itibaren başlatılan Altın tahvili ve Altına dayalı kira sertifikası ihracı 20 Nisan’a kadar devam edecek. 16 Nisan-20 Nisan tarihleri arasında ise Ziraat Bankası Aliağa Şubesi 5 gün boyunca talep toplayacaktır.  4 haftalık ihraç programı çerçevesinde 81 ilde, 229 ilçede ve aracı tek banka olan Ziraat Bankası’nın 321 şubesinde talep toplama süreci gerçekleştirilecektir.

Sadece bireysel yatırımcılara yönelik bu ürün, iki farklı seçenek sunuyor bizlere. Faizli bir getiri elde etmek isteyen yatırımcılar için “Altın Tahvili”, faizli bir getiri elde etmek istemeyen yatırımcılar için ise kira gelirine endeksli “Altına Dayalı Kira Sertifikası”. İki ürünün de vadesi 2 yıldır ve 6 ayda bir TL cinsinden kupon ödemesi/kira getirisi (6 aylık net %1,20, yıllık net %2,40) bulunmaktadır.” dedi.

Sistemin avantajlarını da açıklayan Ziraat Bankası İzmir 2. Bölge Yöneticisi Hüseyin Tamer Karaman “Vatandaşa sağlayacağı avantajlara bakarsak; birincisi devlet güvencesinde getirisinin olması ve çalınma/kaybolma riskinin olmamasıdır. İkincisi gelir vergisi (stopaj) kesintisi yapılmayacaktır. Üçüncüsü vade tarihinde istenirse fiziki altın şeklinde geri ödeme seçeneği bulunacaktır. Ayrıca her zaman geri alım hakkı mevcut olup, 3 aydan sonraki geri alımlarda herhangi bir kesinti olmayacaktır. İlk 3 ayda yapılacak (90. gün dahil) geri alımlar Müsteşarlık’ ın açıkladığı çerçevede %1,5 iskontolu fiyatla alınacaktır.” şeklinde konuştu.

Talep toplama sürecinde 22 ve 24 ayar altınların kabul edileceğini ifade eden Karaman, bunların çeyrek, yarım, birlik, 2 buçukluk, beşlik ziynet ve sikke altınlar, bilezik ve kolyeler ile külçeler halinde olabileceğini belirtti. Reşat altın, üzerinde değerli değersiz taş bulunan bilezik ve kolye gibi altınların kabul edilmezken, eski ve yeni tarihli altınlar arasında değer farkı gözetilmeyecek.

Talep toplama sürecinde herhangi bir alt veya üst sınır belirlenmediğini vurgulayan Karaman “En çok merak edilen hesap işletim vb. bankacılık işlem komisyon ya da hizmet bedeli alınıp alınmayacağı konusuna gelince ürün tamamen bankacılık sisteminden ayrı olarak devlet güvencesindedir ve açık hesaplara herhangi bir komisyon alınmayacaktır. Talep toplama süresi içinde bankaya getirilen altın miktarının alt ve üst sınırı yoktur. Teslim edilen altın karşılığında hesap cüzdanı verilecek ve yatırımcılar hiçbir kayba uğramayacaktır. Fiziki altın sadece vade sonunda teslim edilebilecek, ara dönemde talep edilir ise TL olarak ödemesi yapılacaktır. Dönem sonunda fiziki teslimat istemeyen yatırımcıların hesaplarına ise gram altın olarak yatırılacaktır.” diye konuştu.

Merkez Bankası rezervlerin güçlendirilmesi, hazinenin borçlanma araçlarını çeşitlendirmesi ve ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak adına devreye alınan yeni finansman aracının Ekim ayında büyük ilgi gördüğünü ve bu ilginin hızlanarak artmasının beklendiğini de söyleyen Tamer Karaman, konuyla ilgili detaylı bilgilerin www.hazine.gov.tr ve www.ziraatbank.com.tr internet sayfalarında yer aldığını ifade etti.







 
Son Eklenen Haberler