“Yüzey sularının yüzde 80’i kirli!”
6 Haziran 2024, Perşembe 08:28Tweet |
Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası ve Çevre Günü kapsamında Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, yüzey sularımızın yüzde 80’i, yeraltı sularımızın da büyük kısmının kirlendiği, vatandaşların yüzde 40’nın sağlıklı içme suyuna ulaşamadığı vurgulandı.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası ve Çevre Günü kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıda açıklamayı TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ahmet Mustafa Güleş okudu. Güleş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak; 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutlama değil, 31 Mayıs-5 Haziran tarihlerini çevre sorunlarına ve ekolojik yıkıma dikkat çektiğimiz, kamuoyunu bilgilendirdiğimiz mücadele çağrısı yaptığımız, Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası olarak değerlendiriyoruz. Dünyada olduğu gibi ülkemizin doğal varlıklarında, biyolojik çeşitliliğinde havası, suyu, toprağında ekolojik yıkımı yaşıyoruz. Ülkemizin her köşesinde yürütülen çevre mücadelelerini değerlendirdiğimizde; 40 yıllık Çevre Kanunu ve Çevre Bakanlığı geçmişine sahip ülkemizde, çevre kalitesinin korunup geliştirildiğini, ülke yönetiminde doğal varlıkların ve yaşamın korunmasını esas alan yönetim politikalarının etkin olduğunu söyleyemiyoruz.
“Çevre yönetim süreçlerinin etkisizleştirilmesi devam ediyor”
Kentleşme, sanayileşme, tarım, madencilik ve diğer tüm sektörlerin yarattığı çevresel risklerin belirlenmesi, çevresel yüklerinin ortaya konarak bütünsel bir planlama anlayışı ile yönetilmesi gerekmektedir. Çevre Mühendisliği meslek disiplininin de var olma nedeni ve ana uzmanlık alanı olan tüm bu süreçlerde planlama ve denetim çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. ‘Sağlıklı çevrede yaşama’ yönelik çalışmalarının en önemli parçası olan çevresel altyapı süreçleri ve çevre yönetimi; kentlerin planlanması ve yönetimi süreçlerinin tüm aşamalarında çevre boyutunun değerlendirilmesi, doğru yönetilmesi ve bu noktada da konu ile ilgili uzman meslek disiplini olan çevre mühendislerinin bakış açısı ve yaklaşımının zorunlu ve yaşamsal olduğunu söylemeye devam ediyoruz. Merkezi ve yerel yönetimlere baktığımızda ise; su temini, atıksu, atık yönetimi, hava kalitesi, iklim değişikliği, gürültü, enerji ve planlamanın diğer çevresel süreçlerini yürütecek çevre mühendisi istihdamının yetersiz olduğunu, çevre mühendisi istihdamı arttırmak yerine ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından farklı disiplinlere birkaç günlük eğitim ve uygulamalar altında verildiği uygulamalar ile çevre mühendisliği diplomasının yok sayılması, çevre mühendisliği çalışma alanlarında ise çevre yönetim süreçlerinin etkisizleştirilmesi devam ediyor...
“Vatandaşlarımızın yüzde 40’ı sağlıklı içme suyuna ulaşamıyor”
Bugün su kaynaklarımız, yer altı sularımız, toprağımız havamız kirlenmiş durumda. Yapılan bilimsel araştırmalar, ilgili kamu kuruluşlarının değerlendirmeleri ve TÜIK istatistikleri bu gerçeği önümüze koyuyor. Yüzey sularımızın yüzde 80’i, yeraltı sularımızın büyük kısmı kirlenmiş durumda; vatandaşlarımızın yüzde 40’ı sağlıklı içme suyuna ulaşamıyor. Kentlerimizde hava kirliliği artıyor. Yeşil alanlarımız yok denecek kadar az. Orman alanlarımız, tarım alanlarımız, meralar, doğal karakteri korunması gereken alanlar mevzuatlar eli ile madencilik, sanayi, enerji turizm, konut vb. faaliyetlere açılarak kaybediliyor. Bir taraftan yangınlarla kaybettiğimiz orman alanlarımız en büyük tahribatı Orman Mevzuatı kapsamında verilen izinlerle yaşıyor.
“Ekolojik Yıkım projeleri artarak devam ediyor”
Ranta dayalı imar uygulamaları, doğal varlıklarımızın talanı, sınırsız büyüme hırsı, kamusal denetimin eksikliği ile birlikte felaketlere neden oluyor. Sayısını tam olarak söyleyemediğimiz, yüz bine yakın insanımızı yitirdiğimiz 6 Şubat Depremi ile yaşadığımız büyük yıkımın etkileri devam ediyor. Bina yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları safhasında alınmayan önlemler ile solunan toz ve asbest riski; sulak alanlara, orman alanlara dökülen hafriyat atıkları çevre ve halk sağlığını tehdit ediyor. Depremden etkilenen kentlerde hava kirliliği, enkaz tozu ve ısınma için açıkta ateş yakılması gibi nedenlerle ulusal limitlerin 2.5 katına, DSÖ kılavuz değerlerinin ise 7.5 katına çıktı. Kaz Dağları, Salda, Akkuyu, Sinop, İğneada, Kuzey Ormanları, Aliağa, Bergama, Alakır Vadisi, Alpu Ovası, Gördes, Menderes, Murat Dağı, Munzur Dağı, Yarımada, Ovacık, Soma, Yatağan, İkizdere, Kanal İstanbul, Çeşme gibi ülkemizin her köşesinde yürütülen Ekolojik Yıkım projeleri adını buraya sığdıramadığımız pek çok yerde artarak devam ediyor. Bölgemizde Bergama Altın Madeninin yarattığı ve yaratacağı çevresel risklerle ilgili hukuki ve toplumsal mücadele devam ederken; Efemçukuru Altın Madeninin İzmir'in Su kaynağı olan Çamlı Baraj Havzasında, Çukuralan Altın Madeninin Balıkesir'in Su kaynağı olan Madra Barajı Havzasında, Gördes Nikel Madeninin İzmir ve Manisa'nın Su Kaynağı olan Gördes Havzasında, Çaldağ'da Nikel Madeninin Gediz Havzasında, Kışladağ Altın Madeninin Uşak'ta yarattığı olumsuz etkileri de yaşıyor ve görüyoruz. Ülkemizin her yanında yaşanan kent ve doğa talanı ve çevre sorunlarının birçok örneğini İzmir'de de yaşamaya devam ediyoruz.
“Su kalitesi en kötü seviyede”
İzmir kentinin içme, kullanma ve tarımsal sulama amaçlı su kaynakları olan Gediz, Küçük Menderes, Kuzey Ege Havzalarında su kalitesi en kötü seviyede ve kirlenmeye devam ediyor. Planlanan önlemlerin uygulanması halinde bile kısa ve orta vadede etkili sonuç alınamayacağı öngörülüyor. Benzer süreç yer altı sularımız için de geçerli. Kalite, miktar ve yönetim sorunları yaşam kalitemizi etkilemeye devam ediyor. Kentleşme, artan kentsel göç ve nüfus ile yapılaşmanın getirdiği altyapı yetersizlikleri; su kayıpları, seller, körfezde koku problemi olarak karşımıza çıkıyor.
“Hava Kalitesi ve Atık Yönetiminde de karnemiz iyi değil”
Kentleşme ve sanayileşme sorunlarından birisi olan Hava Kalitesi ve Atık Yönetiminde de karnemiz iyi değil. İzmir Kenti bir taraftan Aliağa ve Sanayi tesislerinden kaynaklanan, plansız kentleşmesinin de getirdiği hava kalitesi problemleri ile boğuşurken, bölgemizde sanayi projeleri bütünsel yaklaşımdan uzak planlama süreçleri ile devam ediyor. PM10 ölçümü yapılan 19 istasyonun 9 unda yıllık ortalama sınır değerlerin üzerinde, 4 ünde ise sınır değerlere yakın seviyede. NO2 ölçümü yapılan 14 istasyonun 4 ünde yıllık ortalama sınır değerlerin üzerinde. DSÖ standartları ile karşılaştırma yapıldığında PM10 ve PM2,5 değerlerinin tüm istasyonlarda; NO2 değerlerinin ise 12 istasyonda sınır değerlerin üzerinde kaldığı görülüyor. Bina yıkım süreçlerinde alınmayan önlemler nedeni ile soluduğumuz toz ile birlikte, tehlikeli madde ve asbest maruziyet riski bulunuyor. Ülkemizin genelinde olduğu gibi kentimizde de hala atıkların tamamı kaynağında ayrı toplanamıyor. Bir taraftan ülkemizin ilk düzenli depolama tesisi olan Harmandalı Depolama alanının yıllar içerisinde plansız kentleşme ile yapılaşmanın ortasında kalmış olmasının yarattığı problemlerle, diğer taraftan heyelan sorunu ile uğraşılıyor. Harmandalı Düzenli Depolama Alanının kapatılabilmesi için şehrin evsel atıklarının değerlendirileceği alternatif katı atık değerlendirme tesislerine yönelik süreçler tamamlanmaya çalışılıyor.
“Yaşamın ve kamu yararının tarafındayız”
Gaziemir`de 2007 Yılında tespit edildiği ortaya çıkan radyoaktif atıklarla ilgili süreç hala devam ediyor. Ülkemize girişi yasak olan nükleer atıkların oraya nasıl geldiği, kimler tarafından getirildiği hala bilinmiyor, Gaziemir Nükleer Atıkla yaşamaya devam ediyor. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak dünden bugüne yarına sözümüzü tekrarlıyoruz; ülkemizde ve kentlerimizde doğal varlıklarımızın korunarak geliştirilmesini yaşamsal bir olgu olarak değerlendiriyoruz. Çevre korumanın en kalıcı teminatı olarak sosyal gelişimin sürekli kılınması ve katılımcı çağdaş bir yönetim anlayışının hayata geçirilmesinin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Bu anlayış ve inançla, 5 Haziran Dünya Çevre Günü`nde, Mersin Akkuyu ve Sinop'ta nükleer santrallara, Aliağa`da, Soma, Yatağan'da Kömürlü Termik Santrallere, Gaziemir'de Nükleer atıklara, Bergama ve Eşme'de siyanürlü altın madenciliğine, Gördes ve Turgutlu Çaldağ'da nikel madenciliğine, İkizdere'de, Kanal İstanbul'da, ülkemizin her köşesinde ekolojik yıkıma karşı mücadele yürüten toplum kesimleri ile dayanışma kararlılığımızı dile getiriyor, bu süreçte taraf olduğumuzu; yaşamın ve kamu yararı tarafında olduğumuzu tekrarlıyor; yurttaşlarımızın esenliği ve doğal varlıkların korunmasını esas alan yönetim ve çevre politikalarının hayata geçirilmesi konusundaki kararlılığımızı; örgütlü birliğimizi güçlendirerek, ülkemizi adalet, eşitlik, barış ve bilim temelinde yeniden kurmak, insanımıza, doğamıza, yaşamımıza sahip çıkma inancımız ve kararlılığımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.”
(HABER MERKEZİ)
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İleri Yaş İzmir Eylem Planı kapsamında
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın 1. dönem karne töreni gerçekleştirildi.
Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) katılımcıları
Aliağa Belediyesi, yarıyıl tatiline giren öğrenciler için eğlenceli etkinlikler
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, 18 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında,
Aliağaspor FK Futbol Nesine 3. Lig 16. hafta karşılaşmasında yarın sahasında ligin
İzmir Valisi Süleyman Elban, kent genelinde 2024 yılında 203 suç örgütünün
Petkim, Ege İhracatçı Birlikleri’nin “İhracatın Yıldızları 2024”
İZSU, Menemen’in Emiralem, Türkelli, Seyrek ve Villakent mahallelerinde
SOCAR Türkiye ve GİRVAK, "Girişimde Kadın Enerjisi Programı"nı başlattı.
Ege Genç İş İnsanları Derneği'nin olağan genel kuruluna katılan İzmir Büyükşehir
Menemen Belediyesi, polis olmak ya da üniversitelerin beden eğitimi bölümlerine
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ile Aygün Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Ltd.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2025 yılındaki ilk birleşiminde
Büyükşehir Belediyesi tarafından Aliağa Belediyesi’nin talebi doğrultusunda
ALTO ile Aliağa Doğa Koleji Anaokulu arsında indirim protokolü imzalandı. Protokolle
Menemen Belediyesi, ilçede bulunan ilk ve ortaokul bahçelerinde seksek,
Evde tavuk döner yapmak, dışarıda tüketilen dönerlerin lezzetini ve
CHP İzmir İl Başkanlığı’nın organize ettiği “İktidar Yolunda Korkusuz
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5. kez düzenlenecek Çocuk
Aliağa Petkimspor, Basketbol Şampiyonlar Ligi play-in etabı ikinci maçında
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın-Denizli Otoyolu Açılış Töreni'nde yaptığı
İzmir Körfezi’ni temizleme görevinin bakanlıkta olduğunu ancak yapmadığını
Mersin Akdeniz Belediyesi'nin Eş Başkanları Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Arslan’ın
2021 yılında okuyucuyla buluşan Yediler Teknesi adlı romanıyla Vedat Türkali
Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin 14. Hafta mücadelesinde
Bir dizi programa katılmak üzere İzmir’de bulunan CHP Genel Başkanı Özgür
İzmir, 2021 yılından bu yana en yağışlı aralık ayını geçirdi. Kentin içme
Aliağa Petkimspor, Basketbol Süper Ligi'nin 14. haftasında bugün sahasında
SOCAR Fiber, EXA Infrastructure ile stratejik bir iş birliği anlaşması imzalayarak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Körfez ile
Aliağa Belediyesi’nde 2025 yılının ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi.
Basketbol Şampiyonlar Ligi play-in etabı ilk maçında Aliağa Petkimspor, İsrail'in
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılının ilk haftasında okullara hijyen