131019098
29 Mart 2024, Cuma

MECLİSTE ‘DENETİM KOMİSYONU RAPORU’ TARTIŞMASI

7 Nisan 2022, Perşembe 07:03

     


Aliağa Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda belediyenin 2021 yılı Denetim Komisyonu Raporu hakkında meclis üyeleri bilgilendirildi. Muhalefet partilerinin meclis üyeleri rapora göre eleştirilerini dile getirirken, Başkan Acar eleştirilere yanıt verdi.

Aliağa Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, Aliağa Belediyesi’nin 2021 yılı Denetim Komisyonu Raporu meclis üyelerinin bilgisine sunuldu. Meclisteki muhalefet partilerinin meclis üyeleri rapor hakkında eleştirilerde bulundu. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar da eleştirilere yanıt verdi.

Hakan Turan, “Aliağa Belediyesi borca batık”

Raporun okunmasının ardından ilk olarak CHP’li Aliağa Belediyesi Meclis Üyesi Hakan Turan söz aldı. Turan, “Denetim Komisyonu’nda bulunan arkadaşlarımıza ve raporun hazırlanmasında emeği olan belediye personelimize teşekkür ediyorum. Bu raporda dikkatimizi çeken başlıca unsur belediyemizin borç miktarı konusu. 2020 yılında 255 milyon lira olan borç miktarı, 2021 yılındaki denetlemede 281 milyon liraya yükselmiş. Yine borçlanma limitinin de yaklaşık 110 milyon liranın aşıldığı görülmekte. Ayrıca Aliağa Belediyesi tarafından 2021 yılında satışı yapılan 28 adet taşınmazdan yaklaşık 60 milyon gelir elde edilmiş. Satışı yapılan yerlerden elde edilen geliri de hesaba kattığımız taktirde, yani bu satışların yapılmadığını varsaydığımız takdirde, belediye borcunun yaklaşık 350 milyon lira civarında olabileceğini varsayabiliriz. Borç miktarına yönelik tüm bu hususlar göstermektedir ki taşınmaz satışı yapmanıza rağmen Aliağa Belediyesi’nin borca batık durumundan bahsediyoruz. Çünkü borç stoğu belirlenen miktarı çok ciddi aşmış durumda. Geçtiğimiz yıllarda üzerine basa basa dile getirdiğimiz özel kalem müdürlüğü harcamalarınızın çok yüksek olduğu konusunu tekrar dile getirmek istiyoruz. Harcamalarda 2021 yılında bir önceki yıla göre iki buçuk kat artış gözüküyor. Yapılan 23 milyon liralık harcamanın yaklaşık 4 milyon lirası temsil ve ağırlama gideri olarak karşımıza çıkıyor. Bir diğer husus ise doğrudan temin ve pazarlık usulünün mal ve hizmet alımlarında benzer firmalar üzerinden devam ettiğini tespit ettik. Burada Aliağa Belediyesi’nin eski alışkanlığından vazgeçmediğini, daha önce de dile getirdiğimiz firma ve isimler üzerinden ihale yapmaksızın, piyasa koşullarını gözetmeden alımlar yaptığını görüyoruz. Bu tavrın kamuyu zarar uğratan bir tavır olduğunu düşünüyoruz. Danışmanlık hizmetlerinin belediye bünyesindeki müdürlükler üzerinden yürütülmesini ve bu harcamaların ise belediye kasasında kalmasını istiyoruz. Ülkemizde ciddi ekonomik bir darboğaz var. Bu süreçte belediye kaynaklarımızın daha sağlıklı yönetilmesi gerektiği yönündeki temennimizi dile getiriyoruz.” Dedi.

Sedat Sarı, “Savurganca harcamalar yapmayın”

CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan’ın ardından İYİ Partili Aliağa Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı söz aldı. Sarı konuşmasında belediyenin personel alımları, özel kalem müdürlüğü harcamaları, belediyenin hizmet alımlarında kullandığı doğrudan alım yöntemi gibi konulara değindi. Sarı, “Görülüyor ki sizi bir kez daha uyarmak durumundayız, bu kötüye gidiş Aliağamızın kaderi olamaz. Ya tedbir alın ve düzeltin ya da erdemlilik gösterin ve biz yapamıyoruz deyip kenara çekilin. Peki, çözüm önerimiz nedir? İhaleleri rekabet şartlarını oluşturarak yapın. Temsil ağırlama giderlerini sıkı denetim altına alıp, kanun yetki veriyor diye savurganca harcamalar yapmayın. Belediye alacaklarının sıkı takipçisi olup, % 50 civarında olan tahsilatın tahakkuku karşılama oranını en az % 90 mertebesine getirin. Denetimi nispeten daha zor olan doğrudan alım yönteminin sadece yasal hakkınız olan limitini kullanın, bu vesileyle milyonlarca lira ödenen alımlardan vazgeçin. 2021 yılı boyunca Aliağa’mıza yapılan hizmetler için tüm belediye çalışanlarımıza İYİ Parti Grubu adına en kalbi duygularımla teşekkürlerimi sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

Serkan Acar, “Belediyenin gelirini 8 yılda 5 katına çıkardık”

İYİ Partili Aliağa Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı’nın konuşmasının ardından Başkan Serkan Acar eleştirilere yanıt verdi. Acar, “63 ihale yapılmış. 63 ihalenin 6 tanesi iptal olmuş. 57 tane ihale var. Bugün başka bir ilçe belediyesi var mıdır 57 tane ihale yapan? Neredeyse haftada bir ihale yapmışız. Buradaki temel gaye ne? Doğrudan alımları minimize edebilmek. Doğrudan alım toplu olarak hesaplandığında yüzde dokuzlarda kalmış. Personel giderleri toplam yüzde 34,6 olmuş. Yasal sınır yüzde 40. 193 milyon TL borçlanması var belediyenin. Bunların hesaplamasında 20 yıl sonra emekli olacak personellerin emekli ikramiyeleri dahil bu borcun içinde. Borçlanma limiti aşılmış konusuna gelince, evet baktığınızda 2020 yılı bütçesi esas alınarak bir hesaplama yapılıyor. 2020 yılı bütçesi 170 milyon. 2021 yılı bütçemiz ne kadar? 282 milyon TL. Yeniden değerleme oranıyla birlikte 300 küsur milyon TL’leri buluyor. Borçlanma limit aşımıyla ilgili herhangi bir sıkıntı teşkil etmiyor. Aliağa Belediyesi 8-10 ay gibi bir süre icraat yapmazsa 1 lira borcu kalmıyor demektir. Yani borca batık bir belediye 10 ay icraat yapmazsa borcunun tamamını ödüyor, o kadar batık. Diğer konu neden pazarlık usulüyle 75 milyon liralık ihale yaptınız? Bu ihalenin 70 milyon lirası hastane. Evet, biz bir yandan hastane yapmışız. Bir yandan yollar yapmışız. Bir yandan evet gayrimenkul satmışız. Tüm yaptıklarımız Aliağa’da ortada. 20-30 yılda ödenecek borcumuz da bu. Evet, Aliağa Belediyesi bu kadar kötü yönetiliyor. Denetimlerde, finansman oranının birden büyük olması arzu edilir. Aliağa Belediyesi’nin finansman oranı yaklaşık 2.65. İki buçuk kat daha iyi. Tahsilat ve tahakkuk oranı konusu var. Pandemi döneminde vergilerin yüzde 60’ını toplayabildiğimizi ifade ediyor. Buna rağmen biz bir yandan hastane yapıyoruz. Bir yandan Yeni Mahalle’de Nisan ayında yaklaşık 70 - 75 milyon liralık ikinci gençlik merkezini yapmak üzere yola çıkıyoruz. Bir yandan yaklaşık 50 milyon liralık yol yapım ihalesi yapmışız. Bir yandan valilik ile konuşup ‘Verin Fen Lisesi’ni biz yapalım’ diye taahhüt vermişiz. Bunları anlamanızı beklemiyorum. Çünkü 2013 yılında 57 milyon lira olan Aliağa Belediyesi’nin gelirlerini bugün 282 milyona çıkarmışız. Bütünşehir Yasası’nın tüm olumsuzluklarına rağmen. Foça yolu üzerindeki demir çelik fabrikalarından 1 lira emlak vergisi almadığı halde Aliağa Belediyesinin gelirini sekiz yılda beş katına çıkardık. 2013 yılı Faaliyet Raporu’nu açıp baktığınızda 57 küsur milyon lira geliri olan Aliağa Belediyesi’nin yatırama ayırdığı pay yüzde 7. Evet vizyonsuz Aliağa Belediyesi, beceriksizce 2021’de Aliağa’da yatırıma yüzde 63 pay ayırmış. Yüzde 7’den yüzde 63’e çıkarmış. Bizim tek muhatabımız halkımız. Milletimiz için hizmet etmeye devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Ardından CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin söz aldı. Özşahin, Acar’ın konuşmasında Bütünşehir Yasası’nı eleştirmesini doğru buldu. Özşahin konuşmasında, belediyenin gelirlerindeki artışın Başkan Acar’ın başarısından kaynaklanmadığını, icraatların ise satılan arsalarla yapıldığını belirtti.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler