131019098
26 Nisan 2024, Cuma

BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI

20 Haziran 2019, Perşembe 06:37

     


Petrol İş Sendikası 12. Olağan Başkanlar Kurulu İstanbul’da toplandı. Ülkede yaşanan güncel gelişmeler ve sendikanın örgütsel çalışmalarını değerlendirilirken, Toplantıda Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci devam eden TÜPRAŞ’ta sağlanması beklenen uzlaşma konusu da gündeme geldi.

Petrol İş Sendikası 12. Olağan Başkanlar Kurulu İstanbul’da toplandı. Ülkede yaşanan güncel gelişmeler ve sendikanın örgütsel çalışmalarını değerlendirilirken, Toplantıda Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci devam eden TÜPRAŞ’ta sağlanması beklenen uzlaşma konusu da gündeme getirildi. Petrol-İş Sendikası Başkanlar Kurulu adına Merkez Yönetim Kurulu’nun kamuoyuna duyurulur başlıklı yazısıyla yayımladığı sonuç bildirgesinde toplantıda yapılan değerlendirmeler ve bu doğrultuda sendikanın almış olduğu kararlar kamuoyuyla paylaşıldı. Yazıda, “Ülkemizde devam eden kriz koşulları, üretim ve işsizlik rakamlarına yansımakta ve seçim döneminde alınan geçici önlemlere rağmen istatistikler ekonomik daralmanın sürdüğünü göstermektedir. Milli gelirin 2019 yılının ilk üç ayında yıllık bazda %2,6 oranında daraldığı görülmekte ve geçtiğimiz dönemde ekonominin kamu harcamaları ile ayakta tutulmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. İşsizlik kriz sürecinde %14 seviyesinin üzerine oturmuştur. Geniş anlamda işsizlik oranı ise %21,2 düzeyindedir ve gerçekte işsizlerin sayısı 7 milyon 356 bine yükselmiştir. Kriz daha belirginleştikçe, sermaye yanlısı uygulamalar ve işgücü maliyetlerini düşürmek üzere bazı düzenlemeler gündeme getirilmektedir. İşçi sınıfı ve sendikalar, ekonomide yanlış politikaların faturasını ödemeyecek ve sermayenin kazançlarının güvence altına alınması için bir kemer sıkma programına onay vermeyecektir. Emekçilerden fedakarlık etmeleri beklenemez, krizin faturasını krize neden olanlar ödemelidir.” İfadeleri kullanıldı.

“Sendikamız sonuna kadar mücadele etme kararlılığında”

Toplantı da TİS süreci devam eden TÜPRAŞ konusu da gündeme geldi. Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu olan ve Petrol İş Sendikası’nın örgütlü olduğu TÜPRAŞ’ta 2019-2020 dönemini kapsayan toplu sözleşme süreci Yüksek Hakem Kurulu (YHK) aşamasında bulunduğu, fakat tarafların iradesi ve çalışma barışını güçlendirecek bir uzlaşma arayışı ile müzakerelerin devam ettirildiği vurgulandı. Yazı, “Grev yasağı bulunan işletmenin sözleşme sürecinde işverenin, 3 yıllık sözleşme süresi, vardiya sisteminin değişmesi ve mazeret izinleri konusundaki ısrarlı talepleri sendikamız ve TÜPRAŞ işçisi tarafından reddedilmektedir. TÜPRAŞ işçisi, kriz döneminde müzakereleri başlayacak diğer işkollarındaki işçi kardeşlerinin de sorumluluğunu omuzlarında hissederek, kazanımlarına sahip çıkma ve bu uğurda sonuna kadar mücadele etme kararlılığındadır. TÜPRAŞ işverenine bir çağrı daha yapıyor, işyerinin geleneklerine uygun biçimde, işçinin kazanımlarının korunduğu ve çalışma barışına hizmet eden bir sözleşmenin tarafların iradesiyle imzalanması gerektiğini vurguluyoruz. Sendikamız, Şubat ayındaki bir önceki Başkanlar Kurulu’ndan bugüne, 31 işyeri/işletmede toplu sözleşme imzalamıştır. Aralarında kamu işyerleri de olmak üzere 11 işyeri/işletmede ise toplu sözleşme sürecimiz devam etmektedir. Sözleşmelerimizde, işverenlerin kriz fırsatçılığına izin vermeden kazanımlarımızı koruyup geliştirmeye dönük bir strateji izliyoruz.” İfadeleriyle devam etti.

Petrol-İş Sendikası Başkanlar Kurulu adına Merkez Yönetim Kurulu tarafından kamuoyuyla paylaşılan yazı, “69 yıllık tarihe sahip Sendikamızın bu faaliyet Dönemi, Ağustos ayı sonunda düzenleyeceğimiz 28. Genel Kurulumuz ile sona erecektir. Genel Kurul, tabanın iradesinin yansıyacağı ve katılım mekanizmalarının işletileceği bir süreç olarak örgütlenecek, 2019-2023 döneminde sendikamızın izleyeceği sendikal politikalar belirlenecektir. Petrol-İş Sendikası, önceki dönemlerde olduğu gibi bu Genel Kurul sürecinde de demokratik katılımı sağlayacak; emek mücadelesinin daha ileri taşınmasına hizmet edecek bir atmosferde, birlik ve beraberliğimizi güçlendirme hedefiyle bir kongre yapacaktır.” İfadeleriyle son buldu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler