Turizm için güç birliği
23 Haziran 2025, Pazartesi 06:34Tweet |
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kentin turizmini ileriye taşımak için turizm sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Tugay, turizmi geliştirmek için yapılması gerekenlerin konuşulduğu toplantıların sürekli hale getirilmesinin önemine değindi.
İzmir'in turizm dinamikleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ev sahipliğinde bir araya geldi. Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki Turizm Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda İzmir'in turizm potansiyeli, sorunlar, yapılması gerekenler gündeme geldi. Sektör, sorunları, yapılması gerekenleri ve istekleri anlattı. Kentin tüm değerleriyle büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İçinde bulunduğumuz dönem, hem ulusal hem de uluslararası açıdan ekonominin sıkıştığı, yatırımların biraz daha zor yapıldığı bir dönem. Bu nedenle istihdam da, üretim de olumsuz etkilenmiş durumda. Bunlardan İzmir de olduğu gibi etkileniyor. İzmir’in kalkınması açısından turizm önemli. Ancak bütün pozitif iyi niyetli adımlara rağmen diğer taraftan bir tıkanmışlık hali var. Sanki bir türlü çözemediğimiz sorunlar ve aşamadığımız konular var. En baştan şunu söyleyeyim; bu konu sadece tek toplantıda konuşulup halledilecek bir konu değil, süreklilik sağlanması lazım. Bu birlikteliği sürdürmemiz lazım. Hepimiz bu şehri seven, gelecekle ilgili de varlığını İzmir’de sürdürmeyi düşünen insanlarız. Bu masanın etrafında yabancı kimse yok. Bu iyi niyetli birlikteliğin bundan sonra, turizm konseyi gibi bir yapıyla yoluna devam etmesini, periyodik olarak toplanmasını ve sorunları konuşmaya devam etmesini teklif ediyorum. İzmir’in turizm konseyini oluşturalım. Konsey yapısıyla ayda bir kez toplanalım diye öneriyorum” dedi.
“2 alternatif yol üzerine çalışıyoruz”
Tanıtımın çok önemli olduğuna değinen Başkan Dr. Cemil Tugay, bu çalışmanın profesyonelce yapılması gerektiğini söyledi. Adnan Menderes Havalimanı’na ulaşım hakkında konuşan Tugay, “Havaalanı ile şehir merkezi arasında ulaşımı kolaylaştıracak 2 alternatif yol için proje çalışması yapıyoruz. Bir tanesi Gaziemir’deki Fuar İzmir arkasından, bir tane de Buca tarafından. Benim en önem verdiğim konulardan birisi. ESBAŞ’ın önünde trafiğin ne kadar sıkıştığını ben de görüyorum. Ulaştırma Bakanlığı'yla da görüştük. Mümkün olan en kısa sürede bu yolu yapacağız. Biraz daha sabır gerekiyor” dedi. Başkan Dr. Cemil Tugay, turizmin il bazlı üst ölçekli planlanmasına ihtiyaç olduğunu da söyledi. Tugay, “Kim gelirse gelsin havaalanından, limandan şehir merkezini görerek gidiyor. O yüzden İzmir'le ilgili genel kanaat şehir merkezi üzerinden oluşuyor. Temiz olmayan, yolları bozuk olan, toz toprak içinde olan, bakımsız görünen, aydınlatması yetersiz olan bir şehri; sadece Selçuk’la, Efes’le, Çeşme ile, Foça'yla sevemez insanlar. İzmir’in merkezinin herkesin beğeneceği hale gelmesi lazım. Biz bunun farkındayız. Şüpheniz olmasın” dedi.
“Planlamadan bu iş olmaz”
Planlamanın önemine vurgu yapan Tugay, “İşin başarılı olmasını isteyenler planla çalışır, planlamadan olmaz bu iş. Bir plan yapalım ve o planı takip edelim, uyalım. Bundan 5-10 yıl önce Urla böyle konuşulmuyordu, Çeşme’de farklı planlar vardı. Artık Efes eski Efes değil, daha popüler hale geldi. Kemeraltı’nın da, Kültürpark’ın da, Kadifekale ve Agora’nın da, eski liman bölgesinin de daha cazip hale gelmesi için çok özel bir çalışma yaptırıyorum arkadaşlarıma. O yüzden bu konu, burada bırakılacak bir iş değil. Sürekliliği olması lazım, periyodu, ritmi, ahengi olması lazım. Bu nedenle sizlerin desteğini tekrar talep ediyorum. İzmir dünyanın en güzel yerlerinden birisi, biz çok seviyoruz. Hakkını vermemiz lazım” diye konuştu. City of İzmir çalışmasını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, “Altlık olarak kabul edip bunun üzerine gitmek faydalı olabilir” dedi. Seda Kaya Ösen, “Plan program yapmak da çok önemli. Kısa, orta ve uzun dönem hedeflerimiz olması lazım. Kısa dönemde yapabileceğimiz, hazırda olgunlaşmış bazı çalışmalar ile de turizmde artış sağlayabiliriz diye düşünüyorum” diye konuştu. Daha önce yapılmış ancak hayata geçmemiş projelerden de bahseden Seda Kaya Ösen, projelerin güncelleme yapılarak kısa vadede hayata geçebileceğinin altını çizdi.
“Her zaman desteğe hazırız”
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Sadık Doğruer, “İzmir turizmine elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Bu toplantının periyodik olarak belli bir takvimde olması, bir komite ya da konsey oluşturulması için katkı sağlamaya hazırız” dedi. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Çok temiz bir kent merkezi olmalı, gecekondulardan ve kaldırım işgallerinden arındırılmış. Bu konuda da çok yoğun bir çalışma var. Turizm toplantılarına esnaf odalarının da katılması gerektiğine inanıyorum. Roma Agorası gibi bir yerimiz var. Agora’dan Kemeraltı’na giriyorsunuz. Ama İkiçeşmelik’te masa, sandalye, çamaşır makinesi satanların arasından… Esnaf birliğinin de desteğini alarak İkiçeşmelik'in temizlenmesinin bu kentin turizmine yapılacak en büyük katkılardan biri olduğunu düşünüyorum” dedi.
Yaz turizminde artan nüfusa dikkat çekti
Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, “Yaz kış nüfusu arasında uçurum fark olan belediyeler en basit hizmetleri, temizlik, çevre, çöp bile veremez durumda. O nedenle bir yasal düzenlemeyle ortalama nüfus belirlenip ona bağlı İller Bankasından hak edişin düzenlenmesi gerekir” dedi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, “Turizm İzmir son derece önemli. İzmir’de turizm olmadan hiçbir şey olmaz. Kol kola gelmemiz son derece önemli” şeklinde konuştu.
Kimler katıldı?
Sektörün birçok paydaşının yer aldığı toplantıda CHP İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Sadık Doğruer, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, İZFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler, İZDENİZ Genel Müdürü Gökhan Marim, İzmir Vakfı Genel Müdürü Deniz Karaca, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş ve İzmir Ticaret Odası temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Yener Ceylan, Turizm Şube Müdürü Melih Kayacık, Fuarcılık ve Turizm Komisyonu Başkanı Seyhan Müşerref Kuralı, ilçe belediyelerin başkan vekilleri, oda, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, turizm derneklerinin başkanları ile temsilcileri, birlik temsilcileri, sektör profesyonelleri, havayolu şirketlerinin ve otellerin temsilcileri de hazır bulundu.
(HABER MERKEZİ)

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, orman yangınlarının

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur

Türkiye’de müzik PR konusunu merkeze alan ilk ve tek kitap olma özelliği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP'nin 30 Haziran'daki

2024/2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın sona ermesi dolayısıyla Yeni Şakran İlkokulu’nda

Hakim ve Savcılar Kurulu’nun 2025 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi kapsamında

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), mobil uygulaması ALTONET’i hizmete sundu. ALTO

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Litvanyalı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, su faturalarındaki “katı atık bedeli”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, 1

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın İzmirlileri özellikle

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZDENİZ feribotlarının ücret tarifesinde

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, ehliyet ve kimlik kartını birleştirenlere ehliyet

İzmir genelinde eş zamanlı olarak düzenlenen eTwinning Kalite Etiketi Töreni,

Yeni sezonda TFF 2.Lig Kırmızı Grup’ta mücadele edecek Aliağaspor FK, dış

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), Aliağa Kimya İhtisas Karma

Geçtiğimiz sezonu 3.Lig’de şampiyon olarak tamamlayan Aliağaspor FK’nın

Aliağa Yeni Mahalle’deki 614 konutluk TOKİ 2. Etap projesinde hak sahiplerine

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yaşanan tüm sorunların

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in elektrik akımına

Bireylerin yaşam kalitesini belirleyen en temel unsurlardan biri, hiç şüphesiz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Büyükşehir’in

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Aliağa Şoförler ve Otomobilciler

Selin Şekeranber ve Yudum Çetiner’den oluşan Duo Blanc & Noir, klasik

Ege Üniversitesi ile İzmir Demir Çelik arasında imzalanan iş birliği protokolü,

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ile Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi

Aliağa Belediyesi’nin yaz dönemi yüzme kursları için başvurular

Bu yazımızda, İzmir Havalimanı transfer fiyatlarını etkileyen başlıca unsurları detaylı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, belediyenin personel

İZBAN hattındaki tüp geçit çalışmaları nedeniyle Biçerova

Eğitim İş İzmir 7 Nolu Şube Başkanı Mustafa Gök, eğitimcilerin liyakatsiz mülakatlarla