131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

O GÜNLER ÖZLEMLE ANLATILDI

21 Nisan 2015, Salı 10:11

     


Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi, bu yıl Köy Enstitülerinin kuruluşunun 75. yılını Samurlu (Köyü) Mahallesi’nde kutladı. Etkinliğe; ADD Eski Genel Başkanı Emekli Vali Aydemir Ceylan, Emekli Öğretim Görevlisi yazar İbrahim Şimşek, CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz ve Belediye Meclis üyeleri, ADD üyeleri, çok sayıda öğretmen ve vatandaş

katıldı.

Mahalle sakinlerinin de büyük ilgi gösterdiği etkinlikte müzik ve şiir dinletisinin yanı sıra köy enstitüleri üzerine söyleşiler yapıldı. Samurlu Köyü’nde (Mahalle) restore edilen Vali Kazım Paşa İlk Mektebi bahçesinde düzenlenen etkinlik, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi Başkanı Erol Ertürk bir konuşma yaptı.

ERTÜRK: KÖY ENSTİTÜLERİNİN RUHUNU YENİDEN YAŞATMAK İSTİYORUZ

Köy Enstitüleri’nin heyecan ve ruhunu yeniden yaşatmak istediklerini belirten Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi Başkanı Erol Ertürk, "Bundan tam 75 yıl önce 17 Nisan 1940'da Köy Enstitüleri kuruldu. Mustafa Kemal Atatürk ve devrim arkadaşları, Cumhuriyetin eğitim ve öğretim politikasını bir devlet politikası olarak ele almışlardı. Köy Enstitüleri'nin temeli Atatürk döneminde atılmış, Kemalizm'e bağlı iki devrimci, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Müdürü İsmail Hakkı Tonguç tarafından yaşama geçirilmişti. Bugün Köy Enstitüsü ruhunu yeniden yakalamak ancak çağdaş, üretken ve demokratik eğitim yönetimini ulusal eğitim sistemimizin her aşamasına uygulayarak; eleştiren, sorgulayan çağdaş bireyler yetiştirmekle olur. Üretken ve yaratıcılığın desteklendiği eğitim anlayışı bugün yaşadığımız eğitim sorunlarının da çözümü olarak görülmelidir. İşte o zaman Atatürk'ün ve cumhuriyetin öğretmenlerinden istediği 'Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, nesilleri yetiştirebiliriz. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak amacımız; Köy Enstitüleri’nin heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir" dedi.

ŞENGÜL: OKULUMUZUN AÇILMASINI İSTİYORUZ

Önce köyünün adının nereden geldiği ve tarihçesinden bahseden Samurlu Mahalle Muhtarı Necmi Şengül de yaptığı konuşmada Samurlu İlköğretim okulunun tekrardan eğitim öğretime açılması için her yıl müracaatlarda bulunduklarını belirterek, "Buradaki okulumuz uzun yıllardır kapalı. Okulun açılması için her yıl müracaatta bulunuyoruz. Fakat yetkililer okulun yetersiz olduğunu öne sürerek okulun kapalı kalması erektiğini söylüyorlar. Biz okulumuzun açılmasını istiyoruz. Bugünkü etkinlikle inşallah sesimiz duyurabiliriz. Atatürkçü Düşünce Derneği bu etkinlikleri düzenlemek için her yıl farklı bir yeri seçiyor. Bu yıl ki etkinlikler için Samurlu Mahallesi seçildi. Bunun için Atatürkçü Düşünce Derneği'ne teşekkür ediyorum" dedi.

Etkinlikte düzenlenen panele konuşmacı olarak Dikili’den yazar Aydemir Ceylan ile Köy Enstitüleri mezunu Foça’dan yazar İbrahim Şimşek katıldılar. Köy Enstitüleri mezunu Foçalı yazar İbrahim Şimşek, Köy Enstitüleri’nde okuduğu yıllarda yaşadığı günlerden kesitler anlatırken, Dikili’den yazar Aydemir Ceylan ise Köy Enstitülerinin neden kapatıldığını anlattı. Etkinlikte ayrıca; Tarihçi, yazar Cevat Yıldırım, duygu ve düşüncelerini anlatan bir konuşma yaparken, Samurlu Mahallesi Muhtarı Necmi Şengül ve Bahri Ar şiirler okudular.

Samurulu Mahallesi’ndeki Köy Enstitülerinin 75. yıl kutlama etkinlikleri; İlçemizin yetiştirdiği bağlama sanatçısı Cengiz Onur ve Serkan Ali Özçekiç’in birlikte çalıp söyledikleri Ege türküleriyle devam etti. Bir piknik havasında gerçekleşen etkinliğe katılan yüzlerce vatandaşa tavuklu pilav, ayran ve çeşitli ikramlarda da bulunuldu. (Şahap Avcı)







 
Son Eklenen Haberler