131019098
19 Mart 2024, Salı

EĞİTİME VE SOSYAL YARDIMLARA 17,6 MİLYON LİRALIK KAYNAK

22 Eylül 2020, Salı 06:05

     


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer pandemi koşullarında başlayan 2020-2021 eğitim-öğretim yılında yapılacak çalışmaları basın toplantısıyla açıkladı. Soyer, maddi imkansızlıklar içerisindeki tüm hanelerin eğitim gören çocuklarının yanında olacaklarını, eğitim ve sosyal destekler için 17,6 milyon liralık kaynak ayırdıklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yeni öğretim yılı başlarken okullara yönelik pandemi önlemleri, eğitime yönelik destek projelerini ve ulaşım önlemlerini basın toplantısıyla açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’ndaki toplantıda konuşan Başkan Soyer, tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD 19’un boyutları itibarıyla insanlık tarihinin gördüğü en büyük salgınlar arasında şimdiden yerini aldığını ve hangi noktada nihayete ereceğinin de bilinmediğini belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilk vakanın görülmesinden itibaren kriz belediyeciliği uygulamalarıyla kentimiz ölçeğinde bu olumsuz etkileri azaltmak, yaraları sarmak, imkanlarımız ölçüsünde işini, gelirini kaybedenlere destek olmak için çalıştık. 2020-2021 eğitim-öğretim yılı pandemi koşullarında kısmen okullarda, kısmen uzaktan eğitim yöntemiyle start alıyor. Haziran’dan bu yana atılan normalleşme adımlarının en önemlisi belki de bu olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz de kentimizde bu süreci kolaylaştırmak, velilere, eğitimcilere, okullara ekonomik ve yasal imkanlarımız ölçüsünde destek olmak için bir dizi çalışma hazırlığı yaptık” diye konuştu.

Okullar dezenfekte ediliyor, ateş ölçeler dağıtılıyor

Salgından korunmaya yönelik önlemler kapsamında öncelikle virüsün yayılımını engellemek adına yapılması gerekenlerin başında dezenfeksiyon konusunun geldiğini belirten Başkan Soyer, “Ekiplerimiz açılan 730 anaokulu ve ilkokulun tüm dezenfeksiyon işlemlerini gerçekleştirdi. Bu haftadan itibaren her hafta iki defa tüm okulları virüse karşı dezenfekte edeceğiz. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talebi üzerine İzmir’deki bin 750 okula temassız ateş ölçer dağıtımına başladık. Her okula iki adet olmak üzere bin 750 okula toplam 3 bin 500 adet hijyenik paspas dağıtıyoruz. Hijyenik paspaslar bakteri ve virüslerin okul içine, dersliklere taşınmasını engellemek için öğrenci ve öğretmen girişlerine yerleştiriliyor. Bu paspaslarda kullanılmak üzere her okul için 5 litre, toplam 8 bin 750 litre dezenfektan dağıtıyoruz. Dezenfektanlar konsantre olduğu için her okulun en az 3-4 aylık ihtiyacını karşılayacaktır” dedi.

Belediye tesisleri eğitim merkezine dönüşüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak maddi imkansızlıklar içerisindeki tüm hanelerin eğitim gören çocuklarının yanında olmayı hedeflediklerini belirten Başkan Soyer, eğitime destek çalışmaları kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: “İnternete erişemeyen çocuklarımız için 4 GB’lık 20 bin internet paketinden oluşan bir destek sağlayacağız. Tableti, bilgisayarı olmayan çocuklarımız için 2 bin adet tablet dağıtacağız. Belediye tesisleri eğitim merkezlerine dönüşecek. Bugünden itibaren uygun durumdaki tüm belediye bina ve tesislerimizi çocuklarımızın eğitim amaçlı kullanımına açıyoruz. Mahallelerde yer alan kültür merkezlerimiz, semt merkezlerimiz, kütüphanelerimiz, çocuk ve gençlik merkezlerimiz, mesleki eğitim merkezlerimiz, bilgisayar sınıflarımız interneti, bilgisayarı, tableti olmadığı için uzaktan eğitime erişemeyen çocuklarımızın bağlantı noktaları olacak. Çocuklarımız bu merkezlerimize gelip hijyen kurallarına ve sosyal mesafeye uygun bir biçimde eğitimlerini takip edebilirler. İlk etapta 36 bilgisayar sınıflı 14 kurs merkezi, 8 çocuk ve gençlik merkezi, 7 kültür merkezi, 10 araç mobil EBA’ya erişim noktası olarak hizmet verecek. Bu konudaki çalışmaya ilçe belediyelerimizden de destek verenler olacaktır. Onların da uygun durumdaki tesislerini açmaları durumunda daha fazla çocuğumuza uzaktan eğitim imkanı yaratmış olacağız. İnternetin hiç çekmediği noktalarda ise mobil EBA erişim araçlarımızla gün boyu çocuklarımızın internete ve EBA’ya erişimini sağlayarak uzaktan eğitime destek vereceğiz.”

Eğitime 15 milyon liralık destek

Sosyal destekler kapsamında 25 bin çocuğa içerisinde 130 TL yüklü “Eğitim Kartı” vereceklerini Başkan Soyer, “Bu desteğin aynı zamanda kırtasiye esnafı için de bu zorlu günlerde can suyu olacağına inanıyorum. Desteğe ihtiyaç duyan ailelerimizin çocuklarına 25 bin bot ve 25 bin mont dağıtacağız. Kent esnafına destek olunması amacıyla bot ve mont üretiminde kullanılacak malzemelerin İzmir esnafından temin edilmesini şart koşuyoruz. Bot, mont ve Eğitim Kartı desteğini okullardan aldığımız listeler çerçevesinde 1. ve 8. sınıflar arasında öğrenim gören çocuklarımıza dağıtıyoruz. Eğitime yönelik tüm bu destek faaliyetleri için yaklaşık 15 milyon liralık bir kaynak ayırdık. Elbette bütün ihtiyaçları tek başımıza gidermeye gücümüz yetmez. Pandemi süreciyle birlikte yükselişe geçen dayanışma ruhunu yeniden yeşertmemiz gerekiyor. Bilgisayar veya tableti olmayan çocuklarımız için yeni bir dayanışma kampanyası yapabilir, bu konuda ihtiyaç sahibiyle imkanı olanı buluşturma noktasında aracı olabiliriz” dedi. Başkan Soyer, ayrıca çocukların spor yapabilmesi için 2.6 milyon liralık spor malzemesi desteğinde bulunacaklarını 137 okula 192 adet basketbol seti, 70 çift hentbol kalesi ve 70 takım çok fonksiyonlu voleybol direği vereceklerini söyledi. Başkan Soyer, Köyde-İz Projesi kapsamında gönüllülerle birlikte köy okullarının tadilatlarını yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Günlük 100 otobüs takviye

Okulların ve üniversitelerin pandemi nedeniyle tam kapasiteyle açılmayacak olması nedeniyle ilk haftalarda kent trafiğinde yoğunluk beklemediklerini ancak tüm önlemleri aldıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ulaşım önlemleri ile ilgili şu bilgileri verdi: “Tüm toplu ulaşım araçlarımız, salgın riskinin minimize edilmesi amacıyla hem her seferden sonra hem de gün sonunda titizlikle temizleniyor, dezenfekte ediliyor. Aktarma merkezlerimiz, duraklarımız ve istasyonlarımız da. Öğrenci binişlerinin en yoğun olduğu 44 hatta ilave otobüs koyacağız. Okulların tamamen yüz yüze eğitime dönmesiyle birlikte halen kentte tüm hatlarda hizmet veren bin 344 otobüse ilave olarak 100 otobüs daha sefere çıkarılacak. Bunun dışında şehrimizin servis aracı ihtiyacını da dikkate alarak, UKOME kararıyla 400 adet yeni servis plakası dağıtmak için ihaleye çıkma kararı aldık. Pandemi nedeniyle şehir trafiğindeki özel araç yükü çok artmış durumda. Bu ortamda toplu taşımacılığın önemli bir unsuru olan servis araçlarını da işyerlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda artırmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu kararı sadece ticari olarak değerlendirmemek lazım. Aynı zamanda çalışanların sağlığını gözetmek amacıyla işyerlerinin servis ulaşımına yönelmesi ve bunun sonucunda artacak servis aracı ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunun da bilinmesini isterim. Geçen hafta ana arterleri rahatlatmak amacıyla ücretsiz çekici hizmeti başlattık. İZUM tarafından yönlendirilen araçlar, sabah ve akşam yoğun saatlerde, trafiğin yoğun olduğu noktalarda hizmet veriyor. Bu uygulamanın faydalı olduğunu hemen gördük. Geçen bir haftada ücretsiz hizmet veren çekicilerimiz kazalı ya da arızalı 23 aracı anında alarak, trafiği hızla normale döndürdü. Motorlu taşıt trafiğinin olabildiğince akıcı ve sağlıklı yürümesi için Ulaşım Daire Başkanlığımız koordinatörlüğünde ana arterlerde ve yoğun kullanılan kavşaklarda pek çok yeni düzenleme yapıldı, önlemler alındı. Öncelikle Karşıyaka Anadolu Caddesi Naldöken Kavşağı’ndan Konak yönüne gidişte sabah 07.30-09.30; Zafer Payzın Kavşağı’ndan Karşıyaka yönüne gidişte ise akşam 17.00-19.30 saatleri arasında karşı yönden bir şerit alarak ilave şerit uygulaması başlatıyoruz.”

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler