131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

ŞAKRAN CEZAEVİ’NDE İŞKENCE VAR MI?

26 Eylül 2016, Pazartesi 06:03

     


CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde işkence ve darp iddialarına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Altıok, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde işkence ve darp iddialarının, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını talep etti. Altıok, OHAL ilan edilmesinin ardından Türkiye genelinde, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlalleri, işkence ve kötü muamelenin artış gösterdiğinin yazılı ve görsel basında yer aldığını, tutuklu ve hükümlü yakınlarının cezaevlerindeki hak ihlalleri konusunda insan hakları derneklerine yaptıkları başvuruların arttığının dernek yetkilileri tarafından açıklandığını söyledi.

“TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ AİLELERİNİN ENDİŞELİ”

18 Eylül 2016 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde, İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde de mahkûmların sık sık işkence ve darp edildiği, bu sebeple tutuklu ve hükümlü ailelerinin endişeli olduğu haberinin yer aldığını hatırlatan Altıok, “Verilen haberde, açık görüşten sonra arkadaşlarının ortadan kaybolduğunu görüp, nerede olduklarını soran tutuklu ve hükümlü kadınların, elleri ve ayakları kelepçelenerek gardiyanlar tarafından coplarla ağır bir şekilde darp edildiği iddiaları da yer almıştır. Söz konusu haberde, kızı Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Zülfiye Akman’ın 7 yıldır cezaevinde bulunan kızı Didem Akman ve arkadaşlarının hak ihlallerine karşı gerçekleştirdikleri eylemler nedeniyle darp edildikleri, kızının protesto amaçlı tek başına kaldığı hücreyi ateşe verdiği, yangının söndürülmesinin ardından pislik içindeki aynı hücreye atıldığı, cezaevi 2. müdürünün talimatıyla 3 gün boyunca yemek ve su verilmediği, boynunda tırnak izleri, kolunda morluklar olduğu ve bunları gardiyanların yaptığını söylediği yer almıştır” dedi.

“İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE YAPILDIĞI DOĞRU MU?”

Anayasanın 17. maddesinin 3. Fıkrasında, 'Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz’ ifadesinin yer aldığını belirten CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, ayrıca ülkemizin imzaladığı birçok uluslararası sözleşme ile işkencenin yasak olduğunu, işkencenin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını taahhüt ettiğini vurguladı. Altıok, işkence ve darp iddialarının, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını talep ettiği önergede şu sorulara yer verdi; “Haberde adı geçen İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklulara işkence ve kötü muamele yapıldığı doğru mudur? Doğru ise, işkence ve kötü muameleyi yapanlar ve buna göz yuman kamu görevlileri hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu işlemler nelerdir? Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde daha önceden tutuklulara işkence ve kötü muameleden dolayı ceza alan kamu görevlileri var mıdır? Varsa söz konusu personelden kaçı görevine devam etmektedir? Kaçı görevden alınmıştır? Cezaevlerinde işkence ve kötü muameleyi engelleyici hangi tedbirler alınmaktadır? Son beş yıldır cezaevlerinde işkence ve kötü muamele yaptıklarından dolayı kaç kamu görevlisine idari ve adli soruşturma açılmıştır? Bu kişilerden kaçı yapılan soruşturma sonucu görevinden alınmıştır? 2002 yılından bu zamana kadar AİHM, Türkiye’yi işkence ve kötü muameleden dolayı kaç TL tazminata mahkûm etmiştir?”

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler