131019098
19 Nisan 2024, Cuma

SOCAR GÖNÜLLÜLERİ PROJELERE DEVAM EDİYOR

28 Nisan 2022, Perşembe 06:28

     


SOCAR Gönüllüleri çevre, eğitim, sağlık, eşitlik için projelere devam ediyor.

Yaklaşık 500 kişiden oluşan SOCAR Gönüllüleri toplumu, çevreyi ve tüm canlıları desteklemek için SOCAR Türkiye çalışanları tarafından 2021 yılında kuruldu. SOCAR Gönüllüleri, çalışanların sosyal sorumluluk bilinci geliştirmesine, yaşadıkları toplumun sorunları için çözümün bir parçası olmalarına ve çalışmalara aktif katılım sağlayarak içselleştirmelerine katkı sağlıyor. Eğitim, çevre, sağlık, spor, hayvanları koruma ve sosyal konular olmak üzere toplamda 6 takımdan oluşan SOCAR Gönüllüleri, sosyal sorumluluk faaliyetleri ve projeleri hayata geçirerek toplumda değer yaratmayı hedefliyor.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları benimsendi

Şubat 2021’de kurulan ve kendisini ‘Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA)’ dayalı olarak toplumsal farkındalığa ve kalkınmaya katkıda bulunan bir topluluk olarak tanımlayan SOCAR Gönüllüleri’nin vizyonu ve yol haritası, 17 sürdürülebilir hedefin benimsenmesi yoluyla BM'nin küresel çabalarına entegre edildi. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, diğer bir deyişle Küresel Amaçlar, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel eylem çağrısı. Bu 17 amaç, yoksulluk, iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi yeni alanları içeriyor.

Bu hedefler doğrultusunda 2021 yılında; sivil toplum kuruluşları için 181 bin 824 TL bağış, 13 gönüllü faaliyeti, 481 gönüllü katılımcı, 10 çocuğa tablet ve internet erişimi, sokak hayvanları için 7 kulübe yapımı, 500 kg. mama dağıtımı, anasınıfı öğrencilerine 13 koli oyuncak, 13 kadın mühendis adayına mentorluk desteği, 2500’ü aşkın öğrenciye bilinçlendirme eğitimleri, 464 çocuğun yılbaşı dileği gerçekleştirildi.

SOCAR Gönüllüleri, yerel toplumun kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile sosyal sorumluluk alanında iş birliği ve ortaklaşa gönüllülük faaliyetleri gerçekleştirerek daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor. 2021 yılında Cerebral Palsy Türkiye, HAYTAP, EÇEV, Lets Do It Turkey, UNICEF, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türk Eğitim Vakfı ve Türkiye’nin Mühendis Kızları Platformu ile partnerlik yapılarak projeler üretildi. SOCAR Gönüllüleri ilk ödülünü topluma faydalı sosyal sorumluluk projelerinin global çapta ödüllendirildiği ‘Communitas Awards’ ile aldı. SOCAR Gönüllüleri platformunu kurulduğu günden itibaren gerçekleştirdiği 13 gönüllülük faaliyeti ile pandemiye rağmen 6 farklı takım halinde canlılara ve toplumun her kesimine dokunarak ortaya koyduğu kapsamlı ve vizyoner yaklaşımından dolayı ‘Topluma Hizmet ve Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Liderlik’ kategorisinde ödüle layık görüldü.

Çocuklar ve kadınlar için projeler düzenlendi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, UNICEF Türkiye ‘Kız ve Erkek Çocuklar Arasında Eşitlik Programı’ için SOCAR Gönüllüleri olarak bağış kampanyası başlatıldı. Bu kampanya kapsamında SOCAR Gönüllüleri’nden toplanan bağış miktarı kadar SOCAR Türkiye de ilave bağış yaparak UNICEF’in daha çok kız çocuğuna eğitim ulaştırmasına katkıda bulundu. Anneler Günü’nde Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) ile yapılan iş birliği kapsamında SOCAR Gönüllüleri, 2021 yılında Anneler Günü’nde ihtiyaç sahibi anneler ve çocuklarının nitelikli eğitime erişebilmesi için kolları sıvadı ve oluşturduğu kampanya ile 10 öğrencinin tablet ve internet ihtiyacını karşıladı. SOCAR Gönüllüleri-EÇEV iş birliği kapsamında dezavantajlı çocukların yeni yıl dileklerini gerçekleştirmek üzere hayata geçirdiği proje ile 464 çocuğun hayallerinin gerçekleşmesine katkı sağladı. 30 Aralık tarihinde İzmir-Yamanlar Eğitim Merkezi’ne SOCAR Gönüllüleri ile gerçekleştirilen ziyaret ile alınan hediyeler ihtiyaç sahibi çocuklara teslim edildi. SOCAR Gönüllüleri, 7 Kasım 2021 tarihinde gerçekleştirilen 43. İstanbul Maratonu’nda ‘Cerebral Palsy Türkiye’yi destekledi. 15K ve 42K olarak iki farklı parkurdan oluşan etkinlikte koşan gönüllüler sayesinde toplanan bağışlar, 0-3 yaş arası ve engelli olma riski taşıyan Cerebral Palsy’li bebeklerin tedavisinde kullanıldı. Bu yıl 17 Nisan’da gerçekleştirilen İzmir Maratonu’nda ise SOCAR Gönüllüleri, Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) “Yarıda Kalmasın” projesi için 10K ve 42K parkurlarda koştu. Adımlarını eğitim desteğine dönüştüren gönüllüler, TEV için 29 bin 700 TL bağış topladı.

Sokak hayvanları unutulmadı

SOCAR Gönüllüleri Hayvanları Koruma Projeleri Takımı, sokak hayvanları için atık malzemelerden kulübe yaptı. SOCAR Gönüllüleri’nin Bursa’daki 15 kişilik ekibiyle gerçekleştirilen proje ile yapımında atık palet, kasa, büro malzemelerinin kullanıldığı 7 kulübe Bursa’da farklı lokasyonlara yerleştirildi ve sokak hayvanları için mama bırakıldı. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında Sosyal SOHO adlı dijital iç iletişim platformunda #1Fotoğraf1KiloMama etiketiyle fotoğraf paylaşan her bir SOCAR Gönüllüsü adına toplamda paylaşılan 500 fotoğrafa eşdeğer olarak 500 kilo mama satın alındı ve sokak hayvanları besleme etkinliğinde farklı lokasyonlarda kullanıldı.

180 ülke ile aynı anda çevre temizliği yapıldı

SOCAR Gönüllüleri Bursagaz Çevre Takımı, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda Bursa'nın Mudanya ilçesinde müsilaj ve su altı temizliği gerçekleştirdi. 16 kişilik ekip tarafından yapılan derin deniz temizlik çalışmaları esnasında, Bursa Büyükşehir Belediyesi görevlileri de müsilaj müdahale aracı ile su yüzeyinde temizlik gerçekleştirdi. SOCAR Türkiye, atık yönetimi konusunda farkındalık oluşturmak adına başarılı çalışmalara imza atan Lets Do It Türkiye’ye 18 Eylül Dünya Temizlik Günü’nde ana sponsor oldu. ‘Atıksız Bir Dünya’ mottosu ile 180 ülkede milyonlarca insanın katılımıyla eş zamanlı gerçekleştirilen etkinlikte SOCAR Gönüllüleri, İstanbul, İzmir-Aliağa, Bursa ve Kayseri lokasyonlarında çevre temizliğine destek vererek farkındalık yaratılmasına katkı sağladı. Geçen yaz birçok lokasyonda yaşanan yangınlardan etkilenen hayvanların yaralarını sarmak için SOCAR Gönüllüleri çatısı altında yardım kampanyası düzenlendi. Hayvan Hakları Federasyonu HAYTAP’a Yardım Kampanyası’nda gönüllüler 35 bin 647 TL bağış topladı.

Eğitim faaliyetleri gerçekleştirildi

SOCAR Gönüllüleri SOCAR Türkiye'nin ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiği İzmir-Aliağa, Bursa ve Kayseri'de 3 ayrı anaokulu için eğitim materyali, resim kitabı ve oyuncak toplama kampanyası başlattı. Kampanya sonucunda 200'den fazla çocuk boyama kitabına ve oyuncaklara ulaştı. SOCAR Türkiye’nin 2021 yılında proje paydaşı olduğu Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi kapsamında yüksek öğrenim hayatını desteklediği 10 Kimya Mühendisliği öğrencisine ve ayrıca 3 Endüstri Mühendisliği öğrencisine bir dönem boyunca gönüllü mentorluk sağlayacak kadın mühendis mentorları belirledi. Başvuru yapan gönüllüler arasından belirlenen 13 SOCAR Gönüllüsü mentorlar; bilgi, birikim ve tecrübeleri ile öğrencilerin iş yaşamına hazırlıklarına önemli katkılar sağlayacaklar. Ayrıca geçtiğimiz günlerde SOCAR Gönüllüleri İzmir-Aliağa Petrokimya İlkokulu’nun yeni kurulan kütüphanesine destek olmak için topladıkları kitapları öğrencilerle birlikte kütüphane raflarına yerleştirdiler.

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler