‘ÇANDARLI ENDÜSTRİ VE LİMAN ÜSSÜ OLABİLİR’
29 Kasım 2017, Çarşamba 06:51Tweet |
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Çandarlı Limanı Projesinin Türkiye’nin 2030-2040 yıllarının projesi olduğunu her fırsatta vurguladıklarını belirterek, Limanın Aliağa’daki yatırımları dikkate alarak, yakıt ikmal üssü haline getirilebileceğini söyledi.
Hükümet, Türkiye’nin 5 ayrı liman bölgesinde 5 endüstri bölge kurma kararı alırken, Ege’de kurulacak endüstri bölgesinin yeri Çandarlı olarak açıklandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülkenin batısında kurulacak endüstri bölgesinin yerini Kuzey Ege olarak işaret ederken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan 3 Kasım’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Çandarlı’nın endüstri bölgesi olacağını açıkladı. Konteyner piyasasındaki daralmadan dolayı limanın hizmet edeceği alanları değiştirdiklerini belirten Bakan Arslan, Çandarlı Limanı’nın daha kombine, daha farklı alanlara da hizmet edeceğini, geride Çandarlı endüstriyel bölgesini de kurarak onunla birlikte fayda sağlayacak bir çalışma yaptıklarını söyledi.
“EGE VE TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞURACAK”
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Çandarlı Limanı ve hinderlandının endüstriyel bölge olarak belirlenmesinin Ege ve Türkiye ekonomisi için çok önemli sonuçlar doğuracağını söyledi. Öztürk, “Obez büyüme nedeniyle İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde yatırımcı yer bulamıyor. Kuzey Ege, limanları, lojistik avantajı, İstanbul-İzmir, Tekirdağ-Çanakkale Otoyol projeleri ve yatırım için uygun arsa imkânları açısından Türkiye’nin en gözde yeri haline geliyor. İçinde üretim tesisleri olan bir liman, yatırımcıları rekabette öne çıkaracaktır. Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nı endüstriyel bölge kapsamında üretim, gemi bakım-onarım, yakıt ikmal, gemi tedarik gibi çok farklı işlevlerle donatarak ülkemizin Doğu Akdeniz’deki endüstri ve liman üssü haline getirebiliriz” dedi.
“TÜRKİYE’NİN ELİNDEKİ EN BÜYÜK FIRSATLARDAN BİRİ OLABİLİR”
Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile ilgili ilk çalışmanın 1993 yılında başladığını hatırlatan Öztürk, ilk etapta yıllık 4 milyon TEU kapasiteye sahip bir konteyner aktarma limanı olarak planlanan projede, 1500 metre uzunluğundaki ve 294 milyon TL’ye mal olan dalgakıran inşaatının 2014’te tamamlandığını söyledi. Nihai kapasitesi 12 milyon TEU olarak planlanan limanın üstyapısı için 2013’te yapılan ihaleye teklif gelmediğini dile getiren Öztürk, Oda’nın ve denizcilik sektörünün görüş ve önerileri doğrultusunda Bakanlığın Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi’ne yeni bir ufuk kattığını vurguladı. Öztürk, “Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesinin Türkiye’nin 2030-2040 yıllarının projesi olduğunu her fırsatta vurguladık. Limanı bugünün değil Türkiye’nin geleceğinin limanı olarak gördük. Bugün Çinli denizcilik şirketleri Tek Kuşak Tek Yol Projesi için Mısır’da lojistik bölge, Ruslar Kızıldeniz’de askeri üs, Suudi Arabistan Kızıldeniz bağlantılı NEOM adlı mega şehir kurmaya hazırlanıyor. Kıbrıs merkezli doğalgaz ve petrol aramaları hızlanıyor. Doğu Akdeniz yeni enerji hatları ve lojistik projelerle şekillenirken, Çandarlı Limanı lojistik ve enerji kuşağında Türkiye’nin elindeki en büyük fırsatlardan biri olabilir” diye konuştu.
“YAKIT İKMAL ÜSSÜ HALİNE GELEBİLİR”
Çandarlı Endüstri Bölgesi’nin Türkiye’nin yerli otomobil üretimi için doğru adres olabileceğine dikkat çeken Öztürk, “Çandarlı Limanı Asya-Batı Avrupa ile Akdeniz-Karadeniz hattında aktarma yükleri için önemli bir uğrak noktası olmalıdır. Bölgede kurulacak endüstri bölge Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine giden yolda stratejik önemdedir. Çanakkale ve İstanbul Boğazı’ndan önceki son durak olan Çandarlı, Türkiye’nin enerji üretim ve depolama merkezi Aliağa’daki yatırımları dikkate alarak, yakıt ikmal üssü haline gelebilir. Böylece 300 milyar dolarlık dünya yakıt ikmal pazarından aldığımız 1,3 milyar dolarlık payı artırabiliriz. Çanakkale’den İskenderun’a kadar kıyılarımızda gemi bakım ve onarım tesisi bulunmuyor. Liman projesine gemi bakım ve onarım işlevinin eklenmesi bölgedeki ihtiyaç açısından faydalı olacaktır. Çinli konteyner hatlarının hisselerini satın aldığı Yunanistan’ın Pire Limanı Yeni İpekyolu projesinde öne çıkıyor. Türkiye, Yeni İpekyolu’nun dışında kalma riskini, çok işlevli yapısıyla bölgede öne çıkacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile bertaraf edebilir. Çandarlı Projesi, Aliağa’daki limanlarla ve İzmir Alsancak Limanı ile koordineli şekilde ele alınmalıdır. Bu şekilde bölge limanlarımızın gücünü hep beraber harekete geçirebiliriz. Anadolu’nun sanayi merkezlerini demiryolu ve karayolu ağı ile Çandarlı’ya bağlayacak lojistik köy projesi de Kuzey Ege’deki endüstri bölgesi projesine güç katacaktır.” dedi.
(VOLKAN GÜNDÜZ)

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aliağa’daki yangının dikkatsizlik sonucu

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Aliağa Belediye

Çağdaş ve klasik ev stillerinde yerini alan konsol, 2025’in işlevsellik,

Doğayla baş başa, özgürlük hissi ile dolu bir yaşamı sembolize eden

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle hayata

Aliağa’da, mavi bayraklı Ağapark ve Ön Plajlar, 2025 yaz sezonuna kapılarını

Aliağa Petkimspor, iç transferde 28 yaşındaki uzunu Troy Selim Şav ile yeniden

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir'de CHP'li belediyelerin yalnızca

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki

DEM Parti Aliağa Başkanlığı, Çarşamba Pazarı’nda bildiri dağıtarak Temmuz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Belediye-İş Sendikası Genel

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Egeşehir AŞ tarafından yürütülen

İzmir Büyükşehir Belediyesi, işe alımlarda halkın katılımını ve şeffaflığı

Tüpraş ve Ravago işçileri, 15-16 Haziran Direnişi’ni anma etkinliğinde,

İzmir, Türkiye’nin en büyük liman şehirlerinden biri olmasının

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, gazeteci

30 ilçede bulunan 62 istasyonda 7 gün 24 saat görev yapan İzmir İtfaiyesi,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevresel gürültüyle

Aliağa Belediyesi Taekwondo Kursu’nun sporcuları kuşak atladı. Taekwondocular

Bu sezon TFF 2.Lig Kırmızı grupta mücadele edecek Aliağa FK'da yeni transfer

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, orman yangınlarının

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur

Türkiye’de müzik PR konusunu merkeze alan ilk ve tek kitap olma özelliği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP'nin 30 Haziran'daki

2024/2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın sona ermesi dolayısıyla Yeni Şakran İlkokulu’nda

Hakim ve Savcılar Kurulu’nun 2025 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi kapsamında

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), mobil uygulaması ALTONET’i hizmete sundu. ALTO

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Litvanyalı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, su faturalarındaki “katı atık bedeli”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, 1

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın İzmirlileri özellikle