131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

MYRİNA VE GRYNEİON SERİSİ TAMAMLANIYOR

12 Nisan 2021, Pazartesi 06:54

     


Aliağa sınırları içerisinde yer alan Myrina ve Gryneion’da gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmaları Aliağa Belediyesi’nin katkılarıyla dönemsel olarak kitaplaştırıldı. 1. ve 2.Ciltleri basılan kitaplar tarihseverlere ücretsiz olarak armağan edildi. Belediye, kitapların büyük ilgi ile karşılanması nedeniyle 3. ve 4.Ciltleri de basıma hazırlayarak Myrina ve Gryneion serisini tamamlama kararı aldı.

“Apollon Tapınağı” ile bilinen Gryneion ve toprak heykelcikleriyle arkeoloji dünyasını şaşırtan “Myrina” antik kentlerindeki arkeolojik yüzey araştırmaları Aliağa Belediyesi’nin destekleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle 2015 yılında başladı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez başkanlığında gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmalarından elde edilen bilimsel bulgular 2 cilt halinde okuyucu ile buluşturuldu. “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları 1. Cilt” i 2017 yılında 321 sayfa olarak akademisyenler Murat Çekilmez ve Emel Dereboylu Poulain editörlüğünde; 2. Cilt ise 2018 yılında 451 sayfa olarak Murat Çekilmez, Emel Dereboylu Poulain ve Emre Erdan editörlüğünde hazırlandı.

Dijital versiyonlar Aliağa Belediyesi’nin resmi sayfasında

Serilerin hazırlanması aşamasında 3.Ve 4.Ciltlerin dijital versiyonları önümüzdeki günlerde Aliağa Belediyesi’nin resmi sayfasına yüklenecek. Okurlar eserlere, https://www.aliaga.bel.tr/aliaga-kent-kitapligi linkinden online olarak ulaşabileceği bildirildi. Okurlar, basımı tükenen serinin ilk 2 kitabının dijital versiyonuna yine aynı adresten ulaşabilecek.

Arkeoloji dünyası için kaynak kitap olacak

Myrina ve Gryneion’da arkeolojik yüzey araştırmaları başkanlığını yürüten Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez, serinin 3.Ciltinde kutsal alanda Apollon tapınağını aramaya yönelik yapılan arkeo-jeofizik çalışmalarını detaylı olarak ele aldıklarını söyledi. Çekilmez, 4.Cilt hakkında ise şu bilgileri verdi: “Serinin 4.Kitabında 1880 ve 1882 yıllarında yabancılar tarafından bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar, yurt içi ve yurt dışındaki müzelerde yer alan pişmiş topraktan heykelcik örnekleri olacak. Ayrıca, Bergama Müzesi’ndeki Myrina eserlerinin açıklamalı görselleri, heykeller ve sikkeler de bulunacak”

(DERYA SÜNER) 







 
Son Eklenen Haberler