131019098
28 Mart 2024, Perşembe

KENT KİTAPLIĞININ İLK ESERİ “ALİAĞA’NIN ANTİK KENTLERİ”

20 Kasım 2019, Çarşamba 06:40

     


Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık uygarlık birikimini, kültürünü, coğrafik yapısını, arkeolojisini ve balıkçı kasabasından dev bir sanayi kentine hızla dönüşümünü kültür yayınları ile gelecek nesillere ulaştırmayı amaç edinen Aliağa Belediyesi, bu kapsamdaki çalışmalarını sürdürüyor.

Tisna, Myrina ve Gryneion ile Aiol kentlerinin en büyüğü ve en önemlisi olan Kyme’ye ev sahipliği yapan Aliağa’nın zengin tarihini gün yüzüne çıkartmak isteyen Aliağa Belediyesi, son beş yıldır tarih ve arkeoloji alanındaki akademik çalışmalara büyük destek veriyor. Akademik alanda yapılan çalışmalar, akademisyenler tarafından ortaya çıkarılan on binlerce gravür, resim, harita, fotoğraf gibi tarihi belge niteliğindeki bilgiler derlenerek “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında eşsiz bir arşiv oluşturuldu. Kurulduğu 1952 yılından bugüne kültür alanında özellikle son beş yılda yaptığı akademik araştırmalar ile dev bir kültür hamlesi başlatan Aliağa Belediyesi, Aliağa hakkında bugüne kadar yapılmış birçok araştırmayı, tarihsel belge niteliğindeki yüzlerce yerli ve yabancı belgeyi “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayımladığı kitaplarda derliyor. “Aliağa Kent Kitaplığı” Aliağa Belediyesi basın danışmanlığı koordinesi altında basın bürosu tarafından 19 kitap olarak projelendirildi. Yunan, Alman, Macar, Avusturya, Bulgaristan, İngiliz, İtalyan, ABD Boston ve İngiltere British Müzesinde yer alan Aliağa ile ilgili kaynaklar bir araya getirildi ve bir kısmı konunun uzmanları tarafından Türkçeye çevrildi.

İLK ESER “ALİAĞA’NIN ANTİK KENTLERİ”

“Aliağa Kent Kitaplığı”nın ilk eseri olan “Aliağa’nın Antik Kentleri” Yerel Tarih Araştırmacısı Sabahattin Karaca tarafından kaleme alındı. Uluslararası kaynaklarla birinci baskısı 95 sayfadan oluşan eser Ege kıyılarında kurulan, başkenti Kyme olan 12 Aiol Antik Kenti’nin sadece Aliağa sınırları içerisinde kalan kısmının kısa tarihini okuyucuya aktarıyor. Yabancı kaynaklara ulaşma ve tercüme noktasında çalışma arkadaşı Wili Weber’in kendisine büyük destek olduğunu ve Macar, Avusturya, Alman ve İngiliz kaynaklarından yararlandıklarını ifade eden Karaca, “Ege kıyılarında kurulan, başkenti Kyme olan ‘12 Aiol Antik Kenti’nin sadece Aliağa ilçesi sınırları içinde olanlarının kısa tarihini aktarmaya çalıştık. Anadolu’nun batısındaki en eski uygarlıklardan olan bu şehirlerin sadece bizim hazırladığımız kitapçıkta değil, daha nice yazılı ve görsel kaynaklarda yer alması gerektiğini düşünüyorum” dedi. İlk baskısı 2015 yılında yapılan eserin genişletilmiş ikinci basımı ise 2017 yılında 120 sayfa olarak okuyucuya sunuldu.

(DERYA SÜNER) 







 
Son Eklenen Haberler