131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

İZMİR'DE PANİK ATAN ÜZERİNE ÇALIŞAN PSİKOLOGLAR

20 Aralık 2019, Cuma 06:27

     


Uzman Klinik Psikolog Bayram Şimşek ile, panik atak nedir?, panik atak tedavisi nasıl yapılır?, panik atakta kişi neler yaşar?, panik atak tedavi edilmezse neler olur? gibi konuları konuştuk.

Uzman Klinik Psikolog Bayram Şimşek İzmir’de panik atak üzerine çalışan psikologların bulunduğunu belirterek, “İzmir de panik atak ile çalışan birçok iyi psikolog vardır, aynı zamanda tüm psikiyatristler de panik atak tedavisi yapmaktadır. Kurumumuz Karşıyaka, Alsancak ve Aliağa da merkezi olan ege pozitif psikoloji,  izmir de panik atakda psikolog arayanlar için tercih edilen bir kurumdur. Özellikle  izmir de panik atakla çalışan psikolog ararken kişinin sadece yetişkin ile çalışmasına belli bir alanda uzmanlaşmış olmasına özen gösterin.” İfadelerini kullandı. Panik atağı kısaca tanımlayarak sözlerine devam eden Şimşek, “Panik atak gerçek bir neden olmamasına rağmen fiziksel ve biyolojik etkilerle kendini gösteren yoğun korku ve stres halinde geçirilen nöbettir. Panik atak birçok kişi tarafından panik bozukluk ile karıştırılmaktadır. Fakat panik atak sürekli tekrarlıyorsa kişide panik bozukluk vardır. Panik bozukluk ruhsal bir sorundur. Genelde ilk  10 dakikada en yüksek seviyeye ulaşıp 15 dakikada bitebilir, bazen başlaması gerginliği 30-60 dk ya kadar çıkabilir. Panik bozukluk kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür ve sıklıkla görülen yaş aralığı genelde 18-40 arasındadır.” Şeklinde konuştu.

Panik atağa neler neden olur?

Panik atağı tetikleyen süreçleri de sıralayan Uzman Klinik Psikolog Bayram Şimşek, “Panik atak aslında durduk yere oluşmuyor, panik atak yaşayan kişilerin geçmişinde; 3 temel unusur vardır. Birincisi deprem, ölüm, kanser, hastalık, ameliyat, kaza vb olaylar çocukluğunda itibaren birçok kere başına gelmiş olabiliyor. İkincisi eş ya da baba döven, tehditkar, eve geldiğinde huzursuzluk çıkaran bir baba profili panik ataka neden olabilmektedir. Üçüncüsü ise evhamlı, panik bir ebeveyn çocuğuna doğdu andan itibaren sürekli başına bir şey gelecek mesajını dolaylı ya da sözlü vermesidir. Bu üç nedenin biri ya da bir kaçı kişide belli bir yaştan sonra panik atak ortaya çıkmasına neden olabilir. Depresyon, genetiksel etkenler, kimyasal ilaçlar, anatomik bozukluklar, kafein, sigara, alkol, kişilik yapısı, çocuklukta yaşanan cinsel istismar ve şiddet gibi etkenlerin yanı sıra psikolojik ilaçlara ilk başlandığı ve birden bırakılması da panik bozukluğa neden olmaktadır. Ayrıca anksiyete beklentisi yani her an panik atağın gerçekleşmesini beklemek de panik bozukluğun seviyesini ve sıklığını arttırabilir.” Dedi.

“Panik bozukluğa neden olur”

Konuşmasında panik atak yaşayan kişinin hissettiklerine de yer veren Bayram Şimşek, “Panik atak aslında bir uyarıcıyla ortaya çıkar ve panik bozukluğa neden olur. Panik atağın fizyolojik etkileri ise; boğulma hissi, hızlı kalp atışı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı, uyuşma, üşüme, sıcak basması gibi belirtilerdir. Kişi panik atak sırasında ölüyormuş, boğuluyormuş gibi hissedebilir fakat bunlar gerçekleşmez.

Düşünceleri: kötü bir şey olacak, öleceğim, kalp krizi geçireceğim, buna dayanamıyorum, ya yine olursa, ya bayılırsam, çocuklarıma kim bakacak vb. düşünceler içerisinde takılıp kalırlar. Panik bozukluk sorunu olan kişi panik atağını tetikleyen ortamdan uzak durmak ister hatta bazen dışarı dahi çıkmak istemez. Bu da kişiyi yalnızlığa iter ve panik atağın sıklığı ve seviyesi gittikçe artar.” İfadelerini kullandı.

Panik atak tedavi edilmezse ne olur?

Panik atağın tedavi edilmezse ne gibi sonuçlara neden olabileceği konusuna da değinen Şimşek, “Panik bozukluk erken teşhisle tedavi edilmezse intihara, madde ve alkol kullanımına, şiddete, depresyona neden olmaktadır. Panik bozukluk, pek çok hastalığı taklit ettiği için kişiler ilk önce panik bozukluk olduğunu anlamazlar. İlk önce tıbbi bakımdan araştırma yapılır eğer tıbbi bir sorun yoksa sorunun psikolojik olduğu anlaşılır. Kişide panik bozukluk var ise mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Panik bozukluğu olan bireyler ilaç tedavisini veya terapiyi bırakmamalıdır.” Şeklinde konuştu.

Panik atak tedavisi ve EMDR terapisi

Konuşmasında panik atak tedavisinde uygulanan yöntemlere de yer veren Bayram Şimşek, “Panik atak tedavisinin ilk mercisi yetişkin psikiyatristleridir. İlaç tedavisi genelde sonuç veriyor, panik bozukluğunuz varsa ilaçlara asla keyfi başlanıp, keyfi bırakılmamalı bir doktor kontrolünde takip altında başlanmalı ve devam etmeli ve doktor kontrolünde bırakılmalıdır. Panik atak bazen ilaçla geçmeyebiliyor ya da kişiler ilaç kullanmak istemiyor. Bu nokta da psikoterapi etkili olmaktadır. Panik atakta birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bunlardan birisi de EMDR terapisi. EMDR terapisi, göz hareketleri ile duyarsızlaştırma yeniden işleme yöntemidir. EMDR terapisi anıların sağlıklı işlemesini sağlayan fizyolojik yapılı bir tedavi olup kişinin geçmişte rahatsız olduğu bir anıyı yeniden olumlu bir şekilde değerlendirmesi sağlanır. EMDR terapisi panik atağa neden olan tüm olumsuz anıları sıfırlayarak kişinin bir daha panik atak yaşamasına engel olan bir yöntemdir.” Dedi.

Bayram Şimşek kimdir?

Uzman Klinik Psikolog Bayram Şimşek  2008 de göreve başladığı Aliağa da mesleğinin ilk yılları bir çok yaş grubu ile çalışmış, şuana da kadar Dokuz Eylül Üniversitesi Aile danışmanlığı tezli yüksek lisans, İstanbul da Klinik psikoloji yüksek lisansı yanı sıra EMDR terapisi, hipnoz eğitimi vb birçok özel eğitim almış son yıllarda da sadece yetişkinlerle çalışan bir uzman klinik psikologdur. Şuanda merkezi İzmir Karşıyaka olmak üzere özellikle sevdiği gönül bağı kurduğu Aliağa da da bir Psikoloji merkezi bulunmaktadır. Aliağa da ki merkezinde çocuk ve ergen ile çalışan uzmanları İzmir’den iki günlüğüne Aliağalılara hizmet vermek için Aliağalıların ayağına hizmeti getirmektedir.

(DERYA SÜNER) 







 
Son Eklenen Haberler