KYME İÇİN ORTAK TAVIR ÇAĞRISI
9 Ocak 2021, Cumartesi 06:14| Tweet |
CHP, İYİ Parti, Saadet ve Gelecek Partisi’nin ilçe başkanlıkları, belediye meclis üyeleri, parti yöneticileri ile sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, KYME Antik Kenti’nde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Aliağa’nın tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini korumak, rant ve rüşvete kurban gitmesini engellemek için birlikte hareket etme, ortak tavır koymaya çağrısında bulunuldu.
KYME Antik Kenti sınırları içinde yapılması planlanan liman projesine tepkiler devam ediyor. CHP İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, İYİ Parti İlçe Başkanı Yavuz Adar, Saadet Partisi İlçe Başkanı Mahmut Koç, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Gürcan Alkan, parti yöneticileri, CHP ve İYİ Parti’nin belediye meclis üyeleri, Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi yöneticileri, KYME Antik Kenti’nde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.
“Bu imar planı, 3 bin yıllık bir tarihin yok edilmesi anlamına gelmektedir”
Topluluk adına ortak basın açıklaması metnini okuyan CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, “Ne yazık ki, yine bir tarih, doğa ve çevre katliamıyla ile karşı karşıyayız. Aliağamızın en değerli varlıklarından biri olan Kyme Antik Kenti’nin talanını durdurmaya yönelik mücadeleler maalesef sonuç vermedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Nemrut Körfezi’nde liman için hazırlanan imar planını 2020 yılının son gününde onayladı. Bu imar planı, 3 bin yıllık bir tarihin, 88 bin metrekarelik alan içinde yapılacak dolgu ile yok edilmesi anlamına gelmektedir. İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, antik kentin liman inşaat sahası içinde kalan kısmını birinci dereceden üçüncü derece sit alanına düşürülmesiyle başlayan katliam, bu son kararla iskelenin antik limana doğru genişlemesi yolunu açmıştır.” dedi.
“Aliağa’yı sahipsiz sananlar yanıldıklarını anlayacaklar”
Bölge ile ilgili itirazlar sürerken ve yargıya intikal etmiş, sonuçlanmamış pek çok dava varken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı imar planıyla, zaten birçok büyük sanayi kuruluşu tarafından çevrelenmiş antik kentin modern sanayiye kurban edilmesine, büyük bir kısmının yok olmasına sebep olacağını vurgulayan Oğuzhan, “Oysa ki Bodrum Sualtı Müzesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Teknolojileri Enstitüsü uzmanlarınca hazırlanan inceleme raporlarında SİT sınırının üçüncü dereceye düşürülmesine ilişkin net veriler bulunmadığı ve söz konusu değişikliğin antik limana zarar vereceği açık bir şekilde belirtilmektedir. Kamusal nüfuzlarını da kullanarak kendilerine menfaat elde etmeyi alışkanlık haline getirenler, yalnız insana değil, tarihe ve tabiata da saygı duymadıklarını bu şekilde göstermektedirler. Ancak, Aliağa’yı sahipsiz sananlar elbette yanıldıklarını er ya da geç anlayacaklardır.” dedi.
“Yanlış kararın hesabını mutlaka verecekler”
29 Ocak’a kadar askıda kalacak olan Liman Amaçlı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazım İmar Planı ve Üçüncü Derece Arkeolojik Sit alanı Koruma Amaçlı Nazım Planı’na itiraz ederek Antik Kyme Kentini ve antik limanı kurtarmak için her türlü girişimde bulunacaklarını ifade eden Oğuzhan, “Bir dünya mirası olan Kyme, ranta kurban edilemeyecek kadar değerlidir. Bölgedeki tarihi dokuya ve arkeolojik kalıntılara geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verebilecek böylesi bir kararın yangından mal kaçırırcasına, açılan davalar sonuçlanmadan onaylanmasındaki amaç nedir? Bu işin takipçisi, aracısı ve ısrarcısı kimlerdir? Aliağa’da her şey sadece ticaret aksında mı yürütülmektedir? Halkın temsilcisi olarak gelenler sadece iş adamlarının sözüyle mi hareket etmektedir? Unutulmasın ki kimse halktan, haktan ve hukuktan üstün değildir; bugün alacakları yanlış kararın hesabını mutlaka vereceklerdir. Aliağamızın tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini korumak, rant ve rüşvete kurban gitmesini engellemek için başta Aliağa Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyeleri olmak üzere; bütün sivil toplum kuruluşlarını ve halkımızı birlikte hareket etmeye, ortak tavır koymaya çağırıyoruz. İnanıyoruz ki sağduyu her türlü siyasi ideoloji ve menfaat ilişkilerine galip gelecektir.” ifadelerini kullandı.
(VOLKAN GÜNDÜZ)

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda

CHP Aliağa İlçe Gençlik Kolları Başkanı Alp Günay Bayrak, yaptıkları

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’da gölet temizliği, yol tesviyesi

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte hayatımızın birçok alanı dijitalleşti

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kimlik bilgisi paylaşımı olmadan ve sosyal

Aliağa Petkimspor, FIBA Europe Cup C Grubu ikinci maçında bugün Petrolina

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, yapımı tamamlanan Aliağa Yolcu İskelesi’ne

Aliağa’da hayırseverlerin desteğiyle yapımı tamamlanan Sema–Tevfik Yiyitalp

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şubesi’nin Ekim ayı Meclis Toplantısında,

Adnan Arduman, öyküden romana, fotoğraftan mizaha uzanan yaratıcı bir sanatçı.

İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu'nun (İEKKK) 139'uncu toplantısında

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’daki mahalle temizlik çalışmalarını

KCT 1461 Trabzon FK Teknik Direktörü Olcay Şahan, yarın oynanacak Aliağaspor

CHP İzmir İl Kongresi öncesinde, ev hapsinde bulunan mevcut başkan Şenol Aslanoğlu’nun

Ege'nin tarımsal üretimde önemli kentlerinden İzmir ve Aydın'da

Gazetecilik kariyerine TRT’de başlayan, uzun yıllar televizyonculuk ve akademisyenlik

Aliağa Petkimspor, FIBA Europe Cup C Grubu'ndaki ilk maçında Rumen ekibi

Yılbaşı sezonu, evinizi sıcak ve davetkar hale getirmek için harika bir fırsattır.

Aliağa Belediyesi’nin 2026 yılı için 5 milyar 577 milyon TL olarak tahmin

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Seyhan Öz, yaklaşan

Aliağa Belediyesi ile İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında

TOBB ALOSBİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde uygulanan proje kapsamında belirlenen

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’da Uzunhasanlar ve Karakuzu mahallelerine

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın başkanı olduğu

ALTO ve ALOSBİ iş birliğiyle düzenlenecek konferansta, vergi denetim süreçlerine

Devrimci Emekliler Sendikası (Dev Emekli-Sen) Aliağa Şubesi, 1. Olağan Genel Kurulu’nu

Nesine 2. Lig Kırmızı Grup’ta oynanan 8.hafta karşılaşmasında Aliağaspor FK,

İstanbul SEO Ajansı, dijital dünyada işletmelerin başarısını önceleyen bir















