131019098
26 Nisan 2024, Cuma

Dilatasyon Zemin Kaplama Nasıl Yapılır?

7 Ocak 2021, Perşembe 13:48

     


Birbirine sınırı olan iki yapıyı ayırmak, genleşme ve yoğunlaşmadan dolayı yapıda meydana gelebilecek oluşumlara karşı yapının mukavemetini korumak amaçlı yapılan dilatasyonlar, inşaat sektörünün en önemli ve profesyonellik gerektiren bir uygulamasıdır.

 Binanın Zemininden tavanına kadar pek çok bölümünde yardım alınan dilatasyonları aynı zamanda çevre düzenlemeleri yapılan alanlarda da görmek mümkündür. Yeşil çatılarda, mermer, yalıtım, asfalt ve beton malzemelerinde kullanılan bu sistemler, kaplama altı ve kaplama üstü olarak profil çeşitlerini de bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca zemin, duvar ve kapak dilatasyon seçeneklerinin montajıda, yardımcı dolgu malzemelerinin kullanılmasıyla birlikte alana uygulanmaktadır. Bir nevi yapının dengesini sağlamak ve içeriğini korumak amaçlı oluşturulan bu uygulamalarda, her aşamanın muntazam, sistematik ve kurullara uygun bir biçimde profesyonellikle yürütülmesi gerekmektedir.

Zemin dilatasyonu yapılırken denge, ölçü, eğim, yükseklikte eşitlik göz önünde bulundurulmalı varsa eksiklikler giderilmelidir. Karşılıklı iki boşluk arasındaki uzunluk, boyutun devamlılığı sürece bozulmadan eşit ölçülerde ilerlemesine dikkat edilmelidir ki bir sonraki aşamada tatbik edilecek olan profillerin oturmasında bir sıkıntı yaşanmasın. Düzgün ve pürüzsüz olması gereken dilatasyon yanaklarının, yapının mimarisine uygun ölçülerde ve derinlikte olması, yapının mukavemeti açısından da önem teşkil etmektedir. Uygun koşullara kavuşan dilatasyon boşluklarına uygulanacak profillerin alt yapısı hazırlanarak, çelik dübel gömlekleri ve vidalarla profiller ankrajlanmakta ve üst katmanı artık kaplamaya hazır hale getirilmektedir.  Her mimarinin kendine uygun zemin kaplaması mevcuttur, bu sebeple dilatasyonlar da şap, mermer, karo, pvc ve mozaik altı kaplamalara en muadil alternatifleri seçilerek uygulanmaktadır. Yatay ya da dikey, alanlarda bırakılan dilatasyon boşluklarının uygun profillerle kapatılması ve mukavemetinin sağlandığından emin olunduktan sonra kaplamalara geçilmesi, dilatasyon zemin kaplamalarında göz ardı edilmemesi gereken en önemli detaydır. Astar, dolgu macunu, yapıştırma harcı ve dilatasyon bandının sırayla uygulanması ile birleştirilen sınırlarda artık bütünlük sağlanmış olmakta, yapının dış etmenlere karşı geliştireceği etmenlerden, alanların etkilenmesinin önüne geçilmiş olmaktadır.

 







 
Son Eklenen Haberler