131019098
28 Mart 2024, Perşembe

Kompresör Nedir, Amacı Nedir?

18 Kasım 2021, Perşembe 15:00

     


Kompresör; genelde havayı ya da diğer gazları atmosfer basıncının üstündeki basınçları sıkıştırmak amacıyla kullanılan makinalara verilen isimdir. Kompresörler belli bir aşamada; kısmi olarak vakum oluşturma ya da atmosfer basıncının altına iniş yapma amacıyla da kullanılmaktadır. Böyle bir amaçla kullanıldığı takdirde pompa havalı alanda bulunan gaz ya da havayı dışarı atmakla görevlidir.

 Kompresörlerin oldukça eski bir tarihe dayandığı bilinmektedir. Yaklaşık 1650 yılında vakum ve kompresör pompalarında ciddi gelişmeler oluşturulmuştur. 1829 senesinde ise William Mann, basınçlı olarak çalışan hava kompresör sisteminin patentini almıştır. Bu tarz gelişmeler aracılığıyla; ilerleyen süreçlerde daha ekonomik aralıklarda ve hafif makinelerin üretimi gerçekleştirilmiştir.

Kompresör Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Kompresör çeşitleri incelenirken temel olarak atmosfer havasını sıkıştırma görevi gören basınçlı hava üretme işlevine sahip bu makinelerin mekanik enerji içeriğini pnömatik enerjiye dönüştürmesi söz konusu olmaktadır. Kompresörler temel olarak motordan alınan hareketi makine içerisinde vakum oluşturma yoluyla kullanır.

Bu filtre ile emilen havanın kompresör içerisinde küçük bir hacmi sahip olması ve belli oranlarda sıkıştırılması ile makinenin çalışma prensibi meydana gelir. Sıkıştırma miktarına paralel olarak basınç durumunun yükselmesi söz konusu olmaktadır.

Ayrıca kompresörlerin doğru ve etkili bir biçimde çalışabilmesi açısından havayı aldığı alanın serin ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Hava alma bölgesi yağmur ile temas etmemeli ve fitreleri sıklıkla değiştirilmelidir.

Kompresörlerin Çalışma Mantığı

Kompresörler çalışma mantığı açısından türlerine göre farklılık gösterir. Genelde üretilen kompresörlerin çoğunluğu sıkıştırma prensibiyle çalışmaktadır. Dolayısıyla havanın belli oranda sıkıştırılmasının sağlayarak işlem görür ve bu sıkıştırma işlevinin oranına bağlı olarak havadaki basınç değeri artış gösterir.

Özellikle endüstriyel alanlarda basınçlı havanın temin edilmesi için sıkıştırma prensibi ile çalışan kompresörler daha yoğun olarak kullanılmaktadır. Büyük ya da küçük neredeyse tüm işletmelerde en azından bir adet sıkıştırma prensibine sahip olarak çalışan kompresör bulunmaktadır.

Kompresör Çeşitleri

Hava kompresör nedir gibi başlıklar altında sıklıkla incelenen konu dahilinde özellikle sıkıştırma prensibi ile çalışan kompresörlerin temel dört gruba ayrıldığı ifade edilebilir. Bunlar pistonlu kompresör, paletli kompresör, rotorlu kompresör ve vidalı kompresör olarak sıralanabilir.

Bir diğer prensibe göre çalışan üflemek gibi kompresörler ise atmosfer havasının bir alandan alınarak başka bir alana iletilmesini sağlar. Çalışma esnasında bir vantilatörün mantığı ile havada hız enerjisi yaratır. Oluşturulan bu hız enerjisi belli bir direnç oluşturarak hız enerjisini basınç enerjisine dönüştürür.

Kompresör türleri açısından değerlendirilme yapıldığı sırada ileri geri kompresörlerinin de varlığından söz edilebilir. Bu çeşit ise pistonun ileri ve geri hareketi sayesinde hava sıkıştırılır. Pistona bağlı olan havanın dışarı çıkması ve içeri girmesi için kapakçıklar yer alır.

 Konu dahilinde incelenen bir diğer içerik kompresör fiyatları olmaktadır. Kompresör türlerine ve fiyatlarına ait ayrıntılı bilgi edinmek için; HamdiDede internet adresini ziyaret ederek kolaylıkla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Zincir ve zincir ekleri ürünlerini incelemek için tıklayınız: https://www.hamdidede.com/zincir

Jüt halat ve jüt halat fiyatları için tıklayınız: https://www.hamdidede.com/jut-halat-2151







 
Son Eklenen Haberler