131019098
19 Nisan 2024, Cuma

TÜPRAŞ İŞÇİSİNE DESTEK ARTIYOR

1 Haziran 2022, Çarşamba 06:33

     


TÜPRAŞ’a bağlı İzmit, Batman, Kırıkkale ve İzmir Rafinerilerinde toplam 88 işçinin işten çıkarılması girişimine karşı eylemler devam ediyor. Aliağa’da bulunan TÜPRAŞ İzmir Rafinesi’nde de 27 işçinin işten çıkarılma iddialarına karşılık eylem yapan işçilere destek ziyaretleri sürüyor.

TÜPRAŞ’a bağlı İzmit, Batman, Kırıkkale ve İzmir rafinerilerinde, "uyumsuzluk" ve "sık rapor alma" gibi gerekçelerle 88 işçinin işten çıkarılacağının duyurulmasından sonra listede Aliağa’daki Tüpraş İzmir Rafinerisi’nden de 27 işçinin bulunması sebebiyle işçiler eylemlerine devam ediyor.

Toptan, “Onurlu geçmişimiz belli, onurlu geleceğimiz de sizlersiniz”

TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi önünde devam eden işçi eylemlerine çevre fabrika işçilerinden de destek ziyaretleri oldu. Bu kapsamda Star ve Ravago çalışanı sendika üyesi işçiler, TÜPRAŞ işçilerini yalnız bırakmadı. Gece vardiyasından çıkan Star, Ravago Eastchem ve Gebze Şubeye bağlı Ravago Enplast işçileri ellerinde “Star, TÜPRAŞ İşçisi Direnişin Simgesi”, “İş Ekmek Yoksa Barışta Yok” pankartlarıyla rafineri önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Ziyarete gelen işçileri karşılayan TÜPRAŞ işçileri ve Sendika Şube Yönetimi, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, “TÜPRAŞ işçilerini yalnız bırakmayan, gece boyu çalıştıktan sonra buraya gelen, Star, Ravago işçileri, hoş geldiniz, sefalar getirdiniz” dedi. Hasan Toptan, “Onurlu geçmişimiz belli, onurlu geleceğimiz de sizlersiniz” diyerek eylemlerin artarak devam edeceğini belirtti.

Çevre fabrika işçilerinden destek

Star Rafinerisi İşyeri Baştemsilcisi Özgür Ünal ise, “Bu mücadele sadece TÜPRAŞ işçilerinin değil, Türkiye işçi sınıfının Türkiye işçisinin sermayeye karşı verdiği mücadeledir. Petrol İş Aliağa Şubesi olarak bu örgütün lokomotifi olmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi. Ravago Eastchem İşyeri Baştemsilcisi Taner Er konuyla ilgili, “Çalışan 170 arkadaşımızın selamlarını getirdim. TÜPRAŞ işçilerinin haklı mücadelesinde kazanacaklarına inancımız tamdır. Bizler de elimizden geleni yapacağız” dedi. Gebze Şubeye Bağlı İşyeri Baştemsilcisi İsmail Şen, “TÜPRAŞ bizim için bir kaledir bu kalenin yıkılmasına izin vermeyeceğiz, hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi'ne üye Petkim işçileri de TÜPRAŞ işçileriyle dayanışma içerisinde olduklarını göstermek için rafineriye yürüyüş gerçekleştirdi. “Petkim, TÜPRAŞ işçisi direnişin simgesi” pankartıyla yürüyen işçiler, TÜPRAŞ işçisinin mücadelesinde yalnız olmadığını vurguladı. İşçiler adına konuşan Petkim Baştemsilcisi Adem Çoktan, “Yalnız buradaki arkadaşlarla gelmedik yanınıza, 1800 Petkim işçisinin selamını getirdik” diyerek sözlerine başladı. Çoktan, “Petkim, TÜPRAŞ işçisi sınıf dayanışmasını iyi bilen bir işçi kitlesidir ama zamanla bunu unuttu, sınıf dayanışmasını bizden daha fazla sermaye sahiplendi. Ancak bugün sınıf dayanışmasının nasıl yapıldığını göstermek için Aliağa işçisinin yaktığı çoban ateşinin etrafında toplandık. Bu çoban ateşi tüm Türkiye işçi sınıfının içerisinde dalga dalga yayılacak ve sizler onurlu mücadelenizde yalnız kalmayacaksınız” dedi.

Siyasiler de TÜPRAŞ işçisini yalnız bırakmadı

Eyleme destek ziyaretinde bulunan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ise sabah vardiyası ile birlikte kendilerini işyerlerine kapatan işçilerin kararın geri çekilmesi talebini yineledi. CHP Aliağa İlçe Örgütü’nün de bu konuyu yakından takip ettiğini ve her zaman işçinin yanında olduklarını söyleyen Serter, “TÜPRAŞ Yönetimi ile CHP olarak bu konuyu konuşmaya, işçiler ile yönetim arasında köprü olmaya hazırız. Bedri Serter olarak ben de hazırım” dedi. Gün içerisinde CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ve CHP Aliağa İlçe yönetimi işçilere desek ziyaretinde bulundu. Beko, TÜPRAŞ işçilerini selamlayarak başladığı konuşmasında, “Petrol İş Sendikası’nın işçilerini yakinen tanıyorum. Sizin o güzel yüreğinizde gerçekten sanayi sevgisi var. Buralarda yıllarca siz ekonomik, siyasi, demokratik hakkın direnişini verdiniz. Yıllarca yapmış olduğunuz her direnişten haklı çıktınız. 27 arkadaşımızın gerekçesiz bir şekilde iş akdinin feshedilmesi gündeme geldi. Bizim geleneklerimize göre işçiyi disiplin kurulu kararı olmadan gerekçesiz işten atmak sosyal bir cinayettir. Bu haklı davanızda yanınızdayız.” İfadelerini kullandı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler