11 Aralık 2024, Çarşamba

Aliağa’nın kurtuluşunun 101.yılı

14 Eylül 2023, Perşembe 06:58

     


Aliağa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıl dönümü düzenlenen program ile kutlandı.

Aliağa’nın 13 Eylül 1922'de düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıl dönümü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen program ile kutlandı. Programa Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Aliağa Garnizon Komutanı Albay Faruk Altun, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet İmir, kurum müdürleri, siyasi parti yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda başkanları, şehit aileleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Aliağa Kaymakamlığı tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda organize edilen program Kaymakam Zekeriya Güney, Garnizon Komutanı Albay Faruk Altun ve Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Aliağalı Tarihçi Yazar Cevat Yıldırım, Aliağa’nın kurtuluş günlerine dair bir konuşma gerçekleştirdi.

Cevat Yıldırım, “13 Eylül 1922 Aliağa’nın kurtuluş bayramıdır”

30 Ağustos 1922 günü, Kütahya-Dumlupınar yakınlarında yabancı ordulara büyük bir darbe vurulduğunu hatırlatan Tarihçi Yazar Cevat Yıldırım, “Yunan ordusunun büyük kısmı imha edildi. Bu savaşı idare eden Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’ydı. Savaşın adı tarihte Başkomutanlık Savaşı adıyla yer aldı. Kaçmayı beceren düşman askeri İzmir’e doğru yol alıyordu. Türk askeri düşman askerinin arkasından 09 Eylül 1922 tarihinde İzmir’e girdi. 10 Eylül’de Atatürk, Mareşal Çakmak ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile İzmir’e girdi. Balıkesir, Soma-Kınık yoluyla kaçan düşman askeri de bir an önce denize ulaşmak ve adalara ulaşmak istiyordu. Eğer boşluk bulurlarsa Türk insanına ve ilçelerine zarar verebilirlerdi. İkinci Süvari Tümeni Komutanlığından görev emri alan 25. Alay 11 Eylül 1922 akşamı Aliağa Arap Çiftliği Mevkii’nde konuşlandı. Alay Komutanı Yüzbaşı Mehmet Sait Bey taburun birine köy içinin araştırılması görevini verdi. Aliağa içerisinde düşmandan eser yoktu. Diğer tabur ise Tuzla Tepe’ye gönderildi. Tuzla Tepe’deki tabur Şabadan Mevkii’ndeki (Bugünkü Viking Kâğıt Fabrikası) tepelerin kuzey tarafına bir ağır, bir de hafif makineli silah yerleştirdi. Yine ikişer kişilik görev verilen asker her köşe bucağı ayrıntılı şekilde aradı. Aliağa’dan geçen süvari tümeni, piyade tümenleri ve şehirdeki 25. Süvari Alayı’nın raporlarına göre şehrin tam 13 Eylül 1922’de kurtulduğu anlaşılmaktadır. 13 Eylül 1922 Aliağa’nın kurtuluş günüdür. Kurtuluş bayramıdır. Tüm halkımızın kurtuluş günü kutlu olsun.” Dedi.

Akyüz, “Kahramanlık destanını gelecek nesillere taşımak hepimizin görevi”

Programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı ise Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdoğan Akyüz yaptı. Akyüz, “13 Eylül, bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapan düşmana, unutamayacakları bir ders verdiğimiz gündür. Bugün Aliağa’mızın bayramıdır. Hepimize kutlu olsun. Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz milletimizin destanlarla dolu bir tarihi vardır. Kurtuluş günlerimiz işte böyle bir tarihin ürünüdür. Bizler, bugün, burada sıradan bir kutlama yapmak için değil, 101 yıl önce bu vatan için nasıl can verildiyse bu günde aynı kararlılık ve inançta olduğumuzu göstermek için toplandık. Bundan 101 yıl önce bu topraklarda gezen düşman, milletimizin üstün mücadelesi sayesinde arkasına bakmadan kaçmıştır. Şu anda toprak diyerek üzerine bastığımız bu yerlerde, sayısız vatan evladımız şehit olmuştur. 13 Eylül 1922 tarihinde yaşanılanlar, bu toprakların kolay vatan olmadığının en açık kanıtıdır. Vatanımız için yazılan kahramanlık destanını unutturmamak, gelecek nesillere taşımak hepimizin görevidir.” İfadelerini kullandı. Vatan Türküsü adlı şiirin okunması ve Aliağalı muhtarların zeybek gösterilerinin ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinlikler sona erdi. Meydandaki programın ardından Aliağa Kabristanlığında bulunan şehitlik ziyaret edildi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler