131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

EYLEMLER VE BOYKOT SÜRECEK

15 Mayıs 2019, Çarşamba 06:19

     


Petrol İş Sendikası’nda örgütlü TÜPRAŞ işçileri Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) bir uzlaşma sağlanamaması üzerine eylemlerini sürdürüyor. TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi ana kapı önünde sürdürülen eylemler ve geçtiğimiz günlerde sendika tarafından alınan boykot kararı uzlaşma sağlanıncaya kadar sürecek.

Petrol İş Sendikası’nda örgütlü TÜPRAŞ işçileri Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) arabulucu görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine İzmir Rafinerisi önünde eylemlerine devam ediyor. 3. Haftaya giren kapı önünde bekleme eylemini sürdüren işçiler işverene çağrı yaparak Türkiye Kimya, Petrol, Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası olan KİPLAS'ı aradan çıkarmasını ve işçileri ile masaya oturmasını söyledi. Kırıkkale, Batman, İzmit ve Aliağa Rafinerileri örgütlü TÜPRAŞ işçileri olarak beraber hareket etmeyi sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti.

“Önümüzde iki haftalık bir süreç var”

TÜPRAŞ İzmir Rafineri girişinde açıklama yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay “Arabulucunun hazırladığı uyuşmazlık raporu perşembe günü bakanlığa iletilecek. Önümüzdeki hafta Pazartesi günü rapor genel merkeze tebliğ edilecek. 27 Mayıs’a kadar yüksek hakeme başvurumuzu yapmış olacağız. Önümüzde iki haftalık bir süreç var. Bu süreyi dört şubenin ve genel merkezimizin de içinde olarak iyi bir şekilde programlamamız lazım… Bu TİS’in final kısmını yine organize bir şekilde bitirmeyi düşünüyoruz.” diyerek süreci özetledi. Oktay, TÜPRAŞ işvereninin işletme zammını verme, ücret zammını yüzde 22 vermeye razı olduğu yönünde görüşlerin sürecin başında dile getirildiğini ama gelinen noktada ücret zammı bir yana işverenin kazanılmış haklara saldırdığını, mazeret izni hakkını düşürmek istediğini, bununla da yetinmeyerek ileride tüm haklara saldırmak isteyeceğini vurguladı. Başkan Ahmet Oktay, “ Biz kazanılmış haklarımızdan asla taviz vermeyeceğiz. Biz bu toplu sözleşmeyi masada bitirmek istiyoruz. Bu ülkede en çok kar eden TÜPRAŞ’tır. Bizler ürettik. Kapasite arttırdı, üretim rekorları kırdık. Bir yılda 27 milyon üretim yapan TÜPRAŞ 28 milyona çıktı. Dün masada mesaj veriyorlar. Bugüne kadar yaptığımız eylemlerden dolayı herhangi bir yere müracaat etmediklerini söylüyorlar. Biz bedel ödemeye hazırız buyursunlar kimi yanlarına alacaklarsa alsınlar. ”dedi.

“Burada iş barışı kalmaz”

Petrol-iş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, işverenle masaya oturmak istediklerinin, sözleşmeyi TÜPRAŞ’la yürütmek istediğinin altını çizdi. İşveren Sendikası KİPLAS’la sözleşme imzalamak istemediklerini belirtti. Oktay, “Genel müdüre sesleniyorum. Sen genel müdürsen inisiyatif alacaksın. Bu toplu sözleşmeyi bizimle masada imzalayacaksın. TÜPRAŞ yönetimi bu sözleşme bittiğinde burada KİPLAS olmayacak, holding olmayacak… Sizinle yüz yüze çalışmaya devam edeceğiz. Hangi yüzle yüzümüze bakacaksınız. Eğer bu sözleşme masada bitmezse 30 yıllık bir kavganın başlangıcı olacaktır. Bundan sonraki süreci biz bile yönetemeyiz. Burada iş barışı kalmaz.” Şeklinde konuştu. Ahmet Oktay işverene, “35-40 yıllık Rafineri kültürüne, TÜPRAŞ geleneğine ihanet etmeyin" dedi. Sendikanın Boykot kararını tekrar hatırlatan Oktay, "Koç ürünlerini almıyoruz, boykot ediyoruz. Üretimden gelen gücümüz kadar, tüketimden gelen gücümüzü de kullanıyoruz. "diyerek sözlerini sonlandırdı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler