8 Ekim 2024, Salı

Depremzedeler yurt ve tesislerde ağırlanıyor

18 Şubat 2023, Cumartesi 06:15

     


Kahramanmaraş merkezli depremin ardından İzmir’e gelen depremzedeler, valilik koordinasyonunda çeşitli tesislerde konaklıyor.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin etkilediği 11 ilden tahliye edilen veya kendi imkanlarıyla İzmir'e gelen yaklaşık 5 bin depremzede, Valilik koordinasyonuyla kentteki kamu ve özel konaklama tesislerine yerleştirildi.

“Çocuklarımın geleceği için hayırseverlerden yardım bekliyorum”

Çiğli Cihannüma Kız Yurduna yerleşen depremzedelerin tüm ihtiyaçları karşılanmaya çalışılıyor. Yurtta konaklayan depremzedelerden Reyhan Gülergün, evlerinin ağır hasar gördüğünü belirterek, çocukların binaların yıkılmasıyla büyük travma yaşadığını söyledi. Sağlam bir evde oturma hayali kurduğunu dile getiren Gülergün, "Çocuklar burada güzel vakit geçiriyor. Aktiviteler yapıyorlar. En azından bir şeyleri unutabilmeleri için oyun alanları var. Büyük moral oluyor onlara. 15 yıldan beri kiracıydım. Özel bir çocuğum var. Çocuklarımın geleceği için hayırseverlerden yardım bekliyorum. Onlara bir ev bırakmak istiyorum." diye konuştu. Raif Güven de depremde kız kardeşini ve akrabalarını kaybettiğini ifade ederek, "Kıyameti yaşadık. Şuur gidiyor o anda. Yaşam derdine düşüyorsun. Şimdi İzmir'de yurtta kalıyoruz. İzmir halkı da bize destek oluyor. Bize moral ve teselli veriyor." dedi.

Görme engelli depremzede aile yaşadıklarını anlattı

Deprem bölgesinden gemi ve kara yoluyla Çeşme'ye gelen yaklaşık 1000 depremzede, otel ve yazlıklarda konaklamaya başladı. Gaziantep'ten ilçeye gelen görme engelli Yanarateş ailesi de Çeşme Belediyesince bir otele yerleştirildi. Öğretmen Hasan Yanarateş (46) depreme uykuda yakalandıklarını anlatarak, "Eşim salavat getirdi, ne yapacağımı bilemedim. Çocuğa gidecektim, gidemedim. Oğlum oyun zannetti 'tekrar yapsana' dedi. 'Oğlum ben yapmadım Allah yaptı' dedim. Dışarı çıkmayı düşünmedik, nereye gideceğiz, nerede kalacağız. Arabalarıyla çıkanları arıyoruz ama herkes ailesiyle çıkmış. Bizi kim götürecek, herkes canının derdine düşmüştü. 'Ya soğukta ya evde öleceğiz' dedik, şansımız varmış hayatta kaldık." dedi.

“Kalbimizin yarısı orada yarısı burada”

Gaziantep Halk Kütüphanesi çalışanı Nurdan Yanarateş ise deprem sonrası çaresiz şekilde evde beklediklerini, 14 saat sonra çıkabildiklerini belirterek, "Üçümüz de engelliyiz, evden çıkma şansımız yoktu. Dışarıda üşümektense evde kalmanın daha sağlıklı olacağını düşündük. Kalbimizin yarısı orada yarısı burada. Buradaki herkesten Allah razı olsun bize kucaklarını, gönüllerini açtılar. Çeşme Belediyesine, otel çalışanlarına, buraya gelmemize vesile olan herkese teşekkür ederiz. O kadar candan ve sevecen karşılandık ki acımız azaldı. Bundan sonrası nasıl olacak, bu birkaç ayı nasıl geçireceğiz endişesini yaşıyoruz." diye konuştu. Deprem bölgesinden Foça'ya gelen 115 depremzede de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Yeni Foça Hizmetçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu'na yerleştirildi. Kahramanmaraş'tan gelen Suat Mengütay, depremin ardından İzmir'deki akrabalarının yanına gittiklerini, daha sonra AFAD tarafından Foça'ya yerleştirildiklerini söyleyerek, "İzmir'deki vatandaşlarımız bize kucaklarını açtı, hiçbir sıkıntımız yok. Buradaki görevli arkadaşlardan Allah sonuna kadar razı olsun. Devletimize milletimize geçmiş olsun." dedi.

(AA) 







 
Son Eklenen Haberler