131019098
26 Nisan 2024, Cuma

Yüksek sıcaklarda nasıl beslenmeliyiz?

25 Temmuz 2022, Pazartesi 06:02

     


Artan sıcaklıkların etkisini iyice görmeye başladığımız bu günlerde nasıl beslenmemiz gerektiğini Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Obezite Birimi Diyetisyeni Hatice Çıngıloğlu, Aliağa Ekspres’e anlattı.

Kavurucu sıcakların başladığı bugünlerde nasıl belenmeliyiz? sorusunu Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Obezite Birimi Diyetisyeni Hatice Çıngıloğlu’na sorduk. Diyetisyen Çıngıloğlu, “Uzun zamandır serin seyreden serin havalardan dolayı yaz mevsimine girdiğimizi tam anlayamamış olsak da kavurucu sıcaklar kapıda gözüküyor. Bir anda artan sıcaklar özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olan kişiler için büyük risk taşıyor olsa da hepimiz için sağlığımıza ekstra özen göstermemiz gereken bir durum halini alıyor. İlk olarak güneş ışınlarının çok dik olduğu 11.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkmamaya özen göstermemiz gerekiyor. Çıkmamız gereken durumlarda da şapka, gözlük, güneş kremi gibi önlemler almamız gerekmektedir. Her dönem olduğu gibi sağlığımızı korumak için ilk olarak düzenli ve sağlıklı beslenmemiz gerektiğini unutmamak gerekir.” Dedi.

“Günlük en az 2 litre su tüketmemiz gerekiyor”

Açıklamasına yaz aylarında vücutta artan su kaybına da dikkat çeken Hatice Çıngıloğlu, “Artan sıcaklıklar vücutta ilk olarak su kaybına sebep olmaktadır. Bunun için günlük mutlaka en az 2 litre su tüketmemiz gerekmektedir. Dışarıda çalışan ve aşırı terleyen kişilerde bu miktar artırılabilir. Fakat aşırı su tüketiminin böbreklere zarar vereceğini ve vücuttan mineral atılmasına neden olduğu da unutulmamalıdır. Terle atılan su ve mineral kaybını da önlemek için taze meyveler ve otlarla yapılan şekersiz içecekler, ayran, maden suyu gibi içecekler tüketilebilir. Şekerli ve asitli içecekler yerine evde kendi hazırladığımız soğuk çaylar, limonata ve içecekler tercih edilebilir.”ifadelerini kullandı.

“Günlük 2-3 porsiyon meyvenin üstüne çıkılmamalı”

Bu dönemlerde ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini dile getiren Çıngıloğlu, “Bu dönemde ağır yağlı ve baharatlı yemekler yerine mevsim sebzeleri içeren az yağlı yemekler ve kızartmalar yerine fırında, haşlama, buğulama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih etmek de bu dönem de daha sağlıklı bir alternatiftir. Meyvelerin içinde bulunan C vitamini sayesinde meyvelerdeki şekerin basit şekerler gibi vücuda zararlı olmadığı bir gerçek fakat çeşit çeşit yaz meyvelerini tüketirken fazlaya kaçmamak gerekir. Günlük 2-3 porsiyon meyvenin üstüne çıkılmamalıdır.” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN)







 
Son Eklenen Haberler