131019098
29 Mart 2024, Cuma

“YETKİ GASPI İLE SÖZLEŞME FESHEDİLEMEZ”

22 Mart 2021, Pazartesi 06:44

     


CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, Türkiye’nin, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasına tepki gösterdi. İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararnamesi ile feshedilemeyeceğini kaydeden Oğuzhan, “Meclis dışında kimse tek başına kararnameyle o kanunu kaldıramaz. Tek yetki meclisindir. Yetki gaspı ile sözleşme feshedilemez.” dedi.

Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme, bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi Cumhurbaşkanı kararıyla feshedildi. Türkiye'nin, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasına CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan’dan tepki geldi. Oğuzhan, yaptığı yazılı açıklamada, “Büyük bir akıl tutulmasıyla karşı karşıya olduğumuz şu günlerde içine düştüğümüz karanlık giderek koyulaşmaya devam ediyor. Artık uyumaya korkar olduk. ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedildi. Oysa ki; kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak amacını taşıyan sözleşme Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde AKP, CHP, BDP ve MHP’nin oylarıyla ve oybirliği ile kabul edilmişti.” Dedi.

“Kadınlarımız o sözleşmeden vazgeçmeyecek”

Kendini milletin temsilcisi yüce Meclisten dahi üstün gören zihniyetin, kadınlara karşı zaten bilinen ama dile getirilmeyen anlayışını böylece açık ettiğini, tescillediğini vurgulayan CHP İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, “Yani kısaca ‘Çocuklar istismar edilsin, kadınlar şiddete uğrasın’ denilmiştir. Sadece geçtiğimiz ay içerisinde 35 kadın öldürülmüşken; kadına karşı şiddet, taciz ve tecavüz olayları had safhadayken alınan bu karar; kadınlara yönelik her türlü suçun destekçisi ve işbirlikçisi olmakla aynı anlamı taşımaktadır. Ancak bilinmelidir ki, kadınlarımız o sözleşmeden vazgeçmeyecek, kazanılmış haklarını tek kişinin imzaladığı bir kararnameye kurban vermeyecektir.” Diye konuştu.

“İstanbul Sözleşmesi, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile feshedilemez”

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devleti olduğunu, İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararnamesi ile feshedilemeyeceğini kaydeden Oğuzhan, “Meclis tarafından Anayasanın 90. Maddesine göre kabul edilmiş kanun niteliğindedir. Meclis dışında kimse tek başına kararnameyle o kanunu kaldıramaz. Bu madde uyarınca yürürlüğe giren uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir ve Anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa mahkemesine gidilemez. Velhasıl tek yetki meclisindir. Yetki gaspı ile sözleşme feshedilemez. TBMM bu sözleşmeyi fesih kararı alırsa sözleşmenin feshini düzenleyen 80. Maddesi ayrıca Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’ne bildirimi şart koşar. Sözleşmenin 80. Maddesi uyarınca bu bildirimden 3 ay sonra yürürlükten kalkar. Sözleşme yürürlüktedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman olduğu gibi bu hukuksuz kararın da karşısında var gücümüzle mücadele edecek, kadınlarımızın yanında yer alacağız. Türkiye’nin karanlıklar ülkesi olmasına müsaade etmeyecek, yüzümüzü aydınlıktan ve çağdaş medeniyetten başka tarafa çevirmeyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler