131019098
9 Mayıs 2024, Perşembe

EMPATİ

18 Aralık 2020, Cuma

     


Psikolog Vahide Sultan AKYOL

‘’Birisi hakkında karar vermeden önce onun makosenlerini giy ve ay üç defa görünüp kayboluncaya kadar karar verme’’ der bir Kızılderili Atasözü.

Empati, bu kelimenin enerjisi içinizi ısıtmaya yetti değil mi? Çünkü anlaşılmak hepimizin ihtiyacı olan bir durumdur. ‘Seni anlamak istiyorum, anlamaya niyetleniyorum.’ Hepimiz bunu duymayı bekleriz değil mi? İşte kızılderililer anlamayı, anlaşılmayı  örnek verdiğim atasözleriyle formülize etmişlerdir.

Empati kurmak, kişinin karşısındaki insanı anladığını ve onu önemsediğini göstermeyi sağlar. Böylece yanlış anlaşılmalar azalır, samimiyet ve güven ortamı oluşur, sorunlar ve problemler daha kolay dile getirilir. Önce kendini anla, kendine empati duy. Kendini affet. Kendini anlamayan başkasını asla anlayamaz. Kendini kabul görmeyen başkasını da göremez.

Stefan Zweig derki  “Bir kez kendini bulmuş olan kişinin bu yeryüzünde yitirecek hiçbir şeyi yoktur artık ve bir kez kendi içindeki insanı anlamış olan bütün insanları anlar.”  Hz.Muhammed derki; “Kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz.” Bu sözden çıkarmamız gereken ders ise şudur: Bir insanın ayıbını açığa çıkarması, söz etmesi, başa kalkması insan mantığı içinde hatadır. Bu hatanın cezası da benzeri bir hatayı işlemekle cezalandırılmaktır. Üstelik empati kurduğumuz bir insanı; yargılamaz, yadırgamaz ve eleştirmeyiz.. Böylece insanlar ile aramızda bir negatif enerji bağı oluşmasından kaçınmış oluruz.

Spiritüel yasalar derki; “Kimsenin hikayesini eleştirme yol uzun daha senin ki bitmedi...” Bir şeyi eleştirip yadırgadığında aslında evrene ‘bende bundan istiyorum’ demiş oluyorsun. Bu sebeple hiç kimseyi yargılama, hiç kimsenin yargısına karşı savunma yapma, yaşamına girip çıkan tüm insanlara şükranlarını sun. Onlar senin hayat filminin birer oyuncusuydu. Rollerini oynayıp çıktılar.

Bazen de al eline süpürgeni beyninde, bedeninde, rehberinde hatta sosyal medya hesaplarında  ne kadar enerji alanını kirleten figüran varsa sevgiyle temizle onları. Hazır gündemde hijyen varken sadece fiziksel bedenindeki hijyeni değil birazda eterik bedeninde hijyeni sağla.. Seni eleştiren, enerjini aşağı çeken İnsanları temizle ki hayat sana daha güzellerini getirsin. SEVGİYLE...

 

 



Yazarın Tüm Yazıları
Sağlıklı aile ilişkilerinin temel taşı 14 Ağustos 2023, Pazartesi
Öfke yönetimi ve sağlıklı ilişkiler 7 Ağustos 2023, Pazartesi
Sanatın Ruh Sağlığı Üzerindeki Büyülü Dokunuşu 31 Temmuz 2023, Pazartesi
Uyku ve Zihinsel Sağlık İlişkisi 25 Temmuz 2023, Salı
Sosyal medya bağımlılığı ve mental sağlık 19 Haziran 2023, Pazartesi
Farkındalık ve Değişim: Şimdiki Anda Var Olmak 11 Haziran 2023, Pazar
Öfke ve sabır 16 Eylül 2021, Perşembe
NE İSTERSENİZ ONU DEĞİL, NEYSENİZ ONU ÇEKERSİNİZ! 27 Temmuz 2021, Salı
ERİL DİŞİL ENERJİ 17 Şubat 2021, Çarşamba
EMPATİ 18 Aralık 2020, Cuma
AFFETMEK 17 Kasım 2020, Salı