131019098
9 Mayıs 2024, Perşembe

ERİL DİŞİL ENERJİ

17 Şubat 2021, Çarşamba

     


Psikolog Vahide Sultan AKYOL

Her kadın dişidir peki her dişi kadın mıdır?

Dişi enerjimizi anne ve anne Ata’lardan eril enerjimizi ise baba ve baba Ata’lardan alırız.

Bedende sol taraf dişil, sağ taraf eril enerjiyi temsil eder. Yani eril ve dişil enerjimiz hayat akışı olarak bizi iki taraftan da besler. Atalarımızla yaşadığımız sorunlarda yada kendi eril dişil dengemizi bozduğumuzda bu akışta problem yaşamaya başlarız.

Mesela babası ile ilişkisi zayıf olup  annesi ile arasındaki bağı aşırı güçlü olan bir erkek evlat, evlendiğinde eşinde annesini yaratmak ister. Onunla çok ilgilenir, ona karşı çok yumuşak olur, hatta ayrılsa bile onun tüm isteklerini yerine getirmeye devam eder.

Başka bir örnekte ise; annesi babası ayrı olan bir kız çocuğu babasına öfke duyup, annesine babasının göstermediği ilgi ve alakayı göstererek annesine kocalık rolüne büründüğünde onların kader planına karışmış üstelik babasını bir nevi reddetmiş olur ve hayatına istemediği bir erkeği çekebilir yada annesinin sonunu kendi yaşayabilir.

Aynı zamanda dişi demek almak eril ise vermek demektir.  Evrensel olarak gökyüzü erili, toprak ise dişili temsil eder. Gökyüzünün yağmuru yağdırdığında yeryüzünün içinde canlı bitkileri büyütmesi tıpkı anne rahminde bebeğin büyümesi gibidir.

Maddiyatta ise çok para akışı olmasına rağmen parasal sorunlar yaşayıp birikim yapamayan insanların eril enerji akışını kontrol etmesi gerekebilir. Burada baba ile ilişkimizde veya kendi eril enerjimizde mutlaka bir dengesizlik vardır.

Astrolojide dişi  enerjiyi Ay  temsil eder eril  enerjiyi ise Güneş. Dişil üretkenliği temsil eden Ay, aynı zamanda değişimi, beslenmeyi, sübjektifliği, duygusal iletişimi, bilinçaltını, içgüdüsel duyguları, temel arzuları içinde barındırır. Anneyi ve duyguları sembolize eder

Dişil enerji soğuktur, etkiye tepki gösterendir. Takip eden, savunan, güvenliğini düşünen, telaşsız, adım atmadan önce düşünen, edilgen, uyum sağlayan, fedakar, durağan, kolay inanan, harekete geçebilmek için dışarıdan motivasyona ihtiyaç duyan, izleyen, gözleyendir.

Sağ beyine yönelmiş olan dişi enerji duygusal, sezgisel ve ilham doludur. Yaratıcı, özgürlüğe düşkün yönümüzdür. En derin tarafımızdır ve kesinlikle sevilmeyi hak eden diğer yarımızdır

Yaşam kaynağımız olan Güneş ise, astrolojide de aslında kişinin temelini yani benlik duygusuna işaret eder. Eril enerji; sıcaktır, hareketi ve olayları başlatandır. İlk adımı atan, inisiyatif ve sorumluluk alan, tepkinin doğmasına yol açan, kendine güvenen, cesur, harekete geçebilen, araştıran, olayları, ilişkileri başlatan, kendini ortaya koyabilen taraftır.

Sol beyni idare eden eril enerji, mantıksaldır ve sezgilerden daha uzaktır

Eril enerjisi baskın olan kişiler, güç odaklıdırlar, suçu hep başkalarında ararlar, evet demekte zorlanırlar, değişimleri zaman ister, sevgiyi zayıflık olarak görürler. Doğrusal, stratejik ve pratiklerdir.

Kadın olun, erkek olun önemli olan; enerjinizin dengede ve uyumlu olmasıdır. Biri diğerinden asla üstün ya da kötü değildir. Her iki enerjinin de güçlü yönlerini beslemek, yaşamda daha dengeli olmamızı sağlar. Her iki enerjinin de dengesizliği hayatımıza blokajlar katar

Kendi doğasıyla barışık, mutlu bireyin dişil eril enerji dengesi, bedeninden yansır, tüm enerji alanına yayılır. Yıldız gibi parlar, çevresine ilham olur, şifa olur.

Tüm kadın ve erkeklerin içlerindeki küçük çocukla buluşmalarını, o küçük çocuğun tüm duygularını hissederek ifade etmelerini, öz sevgi, öz güven, öz değer, öz saygı kavramlarıyla öz varlıklarını kutlamalarını ve içlerindeki o çocuğu çok ama çok sevmelerini temenni ediyorum :)



Yazarın Tüm Yazıları
Sağlıklı aile ilişkilerinin temel taşı 14 Ağustos 2023, Pazartesi
Öfke yönetimi ve sağlıklı ilişkiler 7 Ağustos 2023, Pazartesi
Sanatın Ruh Sağlığı Üzerindeki Büyülü Dokunuşu 31 Temmuz 2023, Pazartesi
Uyku ve Zihinsel Sağlık İlişkisi 25 Temmuz 2023, Salı
Sosyal medya bağımlılığı ve mental sağlık 19 Haziran 2023, Pazartesi
Farkındalık ve Değişim: Şimdiki Anda Var Olmak 11 Haziran 2023, Pazar
Öfke ve sabır 16 Eylül 2021, Perşembe
NE İSTERSENİZ ONU DEĞİL, NEYSENİZ ONU ÇEKERSİNİZ! 27 Temmuz 2021, Salı
ERİL DİŞİL ENERJİ 17 Şubat 2021, Çarşamba
EMPATİ 18 Aralık 2020, Cuma
AFFETMEK 17 Kasım 2020, Salı