131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

Futbol hakkında bayanlara kısaca temel bilgiler

4 Ocak 2022, Salı 14:42

     


Futbolun geçmiş tarihi milattan önce 200’lü yıllara dayanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre o tarihlerde Çin’de askeri birlikler eğitim gerekçesiyle oynanan cuju isminde bir egzersiz oluşturmuşlardı. Askerler karşılıklı olarak toprağa iki adet direk dikerek, kıl ve yünden elde ettikleri top ile bu direklerin arasından geçirme esası ile oynuyorlardı. Sümerler ve yunan tarihi araştırmalarına göre başka farklı medeniyetlerde de buna benzer örnekler olduğu bilinmektedir.

Futbol günümüzde neredeyse bütün ülkelerde oynanmaktadır. Ve bu ülkelerde de profesyonel ve amatör olarak birçok lig vardır. Bu liglerde en yüksek puanı alanlar bir üst lige veya belli turnuvalara katılmaya hak kazanır. Puan durumu takımın futbol müsabakasını kazanıp kaybetmesine göre değişebilen bir cetveldir. Bir futbol müsabakasında 90 dakika sonucunda bir takım diğer takıma karşı üstünlük kurması halinde 3 puan almaya hak kazanır. Bu müsabakayı kaybeden takım ise puan alamaz. 90 dakika sonunda futbol müsabakası eğer berabere biterse, müsabakada ki iki takımda 1 puanı hanesine yazdırır. Bu müsabakalarda kazanılan puanlar toplanarak sıralama belirlenir. Ve bu sıralamalara göre de başarılı ve başarısız takımlar belirlenmiş olur.

Günümüzde oynana modern futbol ise 19. Yüzyılda İngiltere de ortaya çıkmıştır. Futbol iki takım arasında, 11 kişi ile dikdörtgen ve çim bir zeminde, yuvarlak bir topun karşı kaleye sokulmasıyla oynanan bir spor dalıdır. Günümüzde milyonlarca insan tarafından izlenen ve takip edilen, en çok ilgiyi gören spor dalıdır.

Her ülkenin en iyi takımlarından oluşan ligleri vardır. Dünyada neredeyse futbol ligleri olmayan ülke yoktur. Türkiye’de ki ligler Türkiye Futbol Federasyonu‘na bağlıdırlar.

Bu mücadelenin gerçekleşebilmesi için en az iki tane takım ve hakemler olması gerekir. Futbol oynanırken seyirciler tezahürat yapar. Bu tezahüratın amacı oyuncuda itici bir etki oluşturarak daha iyi bir oyun sergilemesini tetiklemektir. Futbolda bir takımın galip gelebilmesi için en az 1 gol fark ile öne geçerek müsabakayı tamamlaması gerekmektedir.

Futbolda Puan Durumu Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Futbol günümüzde neredeyse bütün ülkelerde oynanmaktadır. Ve bu ülkelerde de profesyonel ve amatör olarak birçok lig vardır. Bu liglerde en yüksek puanı alanlar bir üst lige veya belli turnuvalara katılmaya hak kazanır. Puan durumu takımın futbol müsabakasını kazanıp kaybetmesine göre değişebilen bir cetveldir. Bir futbol müsabakasında 90 dakika sonucunda bir takım diğer takıma karşı üstünlük kurması halinde 3 puan almaya hak kazanır. Bu müsabakayı kaybeden takım ise puan alamaz. 90 dakika sonunda futbol müsabakası eğer berabere biterse, müsabakada ki iki takımda 1 puanı hanesine yazdırır. Bu müsabakalarda kazanılan puanlar toplanarak futbol sıralaması belirlenir. Ve bu sıralamalara göre de başarılı ve başarısız takımlar belirlenmiş olur. 

Futbolda Yüksek Puan Almak Neden Önemlidir?

Futbol, belli kurallar çerçevesinde oynanan bir spor dalıdır. Bu spor dünyanın neredeyse her yerinde severek izlenmekte ve takip edilmektedir. Ve bu sayede ülkeler, oynayan takımlar ve sporcular için de çok büyük bir gelir kaynağıdır. Bunun için birçok ülkede futbol ligleri ve turnuvaları düzenlenmektedir. Aynı zamanda uluslararası futbol turnuvaları da ilgili kuruluşlar aracılığıyla düzenlenmektedir. Futbol daima kazanmaya, kazananların daha üst seviyelere çıkmasına odaklanan bir spor dalıdır. Üst seviyelere çıkan kulüpler ise daha büyük maddi kazançlar elde etmektedir. Bu yüzden liglerinde ve uluslararası turnuvalarda yüksek puan toplayan takımlar daha çok turnuvalarda yer almayı hak eder ve daha çok maddi kazanç sağlar. Bu turnuvalar ve takımları bu başarısı ülke ve şehirlerin tanınmasında da büyük etki sağlar.

Futbol Sahası Nasıl Olmalıdır?

Futbol sahaları dikdörtgen bir şekilde tasarlanmış, ortasında daire şeklinde bir orta saha, sol ve sağ taraflarda iki tane kale ve kuzey ve güney, doğu ve batı eksenlerindeki çizgilerden oluşur. Futbol topu kuzey ve güney cephedeki çizgilerin dışına çıktığında taç olur. Topu hangi takım taç’a atmış ise diğer takım taç atışını kullanır. Batı ve doğu cephelerinde bulunan çizgilerin dışına çıktığında korner veya out olarak nitelendirilir. Top eğer kornere çıkmış ise ilgili takım köşe vuruşu yaparak atak şansı yakalar. Aksine outa çıktıysa diğer takım kale vuruşu yaparak oyun sürdürülür. Amaç eller ve kollar kullanılmadan topu her iki tarafta bulunan kalenin içerisine sokmaktır. Futbol sahasının uzunluğu 100-110 metre arasında değişkenlik gösterirken eni ise 65-75 metre civarlarındadır.

Kalecilerin topa elleriyle müdahale etme hakları vardır. Ancak bu haklar sınırlıdır. Kale çizgisinin dışına çıktığı zaman kaleci, topa el ile müdahale edemez, ayak kullanması gerekir. Futbol sahası içerisindeyken herhangi bir takımın diğer takıma yasaklı veya sert darbeler ile müdahalesi durumunda hakem duruma göre faul verebilir ve serbest vuruşu faul yapılan takım kullanır. Eğer bu fauller kale sahasının içerisinde ise penaltı olur.

Futboldaki Bazı Kurallar

  • İki takımında kendine has renkleri vardır ve formaları birbirine benzememesi gerekmektedir. Nedeni ise formaların birbirine benzemesi karmaşıklığa yol açıyor olmasıdır.
  • Kaleciler hariç diğer oyuncular futbol topuna el ile müdahale edemezler, el ile müdahale ederlerse oyun durdurulur ve duruma göre sarı veya kırmızı kart gösterilir.
  • Futbol maçlarında en az üç hakem bulunmalıdır. Bunlardan bir tanesi orta hakem, diğerleri yan hakemlerdir. Yan hakemler faul veya ofsayt tespit ettiklerinde ellerindeki çizgili bayrakları kaldırarak orta hakeme haber vermiş olurlar. Orta hakem düdüğü çalarak oyunun durdurur.
  • Futbol maçı 90 dakika sürer, bunun ilk 45 dakikası ilk yarı, ikinci 45 dakikası ise ikinci yarı olarak nitelendirilir. Bu iki yarı arasında 15 dakikalık bir mola verilir. Eğer hakem maçta boşa geçen süreler tespit ederse maçı birkaç dakika uzatabilir. Futbolcular ikinci yarıya başladıkları zaman sahanın diğer tarafına geçerler, yani yer değiştirmiş olurlar.
  • Sarı kart veya kırmızı kart uygulaması vardır. Futbolcuların yaptığı faullerin durumuna göre sarı veya kırmızı kart alırlar. Kırmızı kart aldıkları zaman müsabakayı terk ederler ve o takım 10 kişi olarak mücadeleye devam eder.
  • Takımlar serbest vuruş kullanacağı sırada rakip takımın oyuncularının topa uzunluğu en az 10 metre olmalıdır.






 
Son Eklenen Haberler