131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

Çok Geç Olmadan Sağlık Kontrollerimizi Yaptırmalıyız

26 Kasım 2018, Pazartesi 11:34

     


2017 yılında tamamlanan iki önemli araştırmanın verilerine göre, ülkemizde hayatımızı tehlikeye atan hastalıklar ciddiye alınmıyor. Sağlıkta bu riske karşı farkındalık oranı çok düşük ve sağlık kontrolleri zamanında yapılmıyor. Tüm bunların cezasını hayat kalitemizi ya da hayatımızı kaybederek ödüyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 ölüm nedeni istatistiklerine göre, dolaşım sistemi hastalıkları %39.7 ile en yüksek oranlı ölüm sebebi oldu. Kötü huylu tümörler %19.6 ile ikinci ve solunum sistemi hastalıkları %12 ile üçüncü sebep olarak belirlendi. Bu hastalıkları, sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları %4,9 ile, endokrin, beslenme ve metabolizma ile ilgili hastalıklar %4,8 ile, yaralanma ve zehirlenmeler %4.5 ile takip etti. Yapılmış olan birçok araştırmanın ortak sonucuna göre ise, Türkiye’de en sık görülen hastalıklar sırası ile: şeker, tansiyon, kalp, kanser, nefes darlığı, kolesterol, kireçlenme, bel fıtığı, siyatik, ülser ve gastrit.

Türkiye Sağlıksız Hayata Doğru Koşar Adım Gidiyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından yine 2017 yılında yapılan büyük çaplı araştırma da diğer araştırmaları doğrular nitelikte: Sağlığımız büyük risk altında. Ancak biz, sağlık kurumlarının kapısını ancak başka çaremiz kalmadığında çalıyoruz. Tüm örneklem grubunda: tütün kullananlar %31,6, etkili fiziksel aktivitede bulunmayanlar %81,3;, son bir ay içinde aile hekimine gidenler %17,6 ve uzman hekime başvuranlar %16,8’lik bir oran oluşturuyor. Erkeklerin %26,1’inde ve kadınların %29,3’ünde hipertansiyon saptanmış, %64,4’ü fazla kilolu ve %28,8’i obez tanımı içerisinde. Rapor verileri, daha elim olmak üzere devam ediyor. Bu noktada bizim neler yapmamız gerektiği üzerinde durmamız gerekiyor.

İlk Yapılması Gereken Bilgi Almak

Hangi konulara dikkat etmeliyiz ? Metabolizmamız için neler yapmalı ve neler yapmamalıyız? Sağlığımız hakkında bilgi alabilmek için çok geç olmadan ciddi bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve gerekli kontrollerimizi yaptırmalıyız. Teknolojinin bu kadar geliştiği bir noktada, sağlık konusunda bilgi sağlayan birçok güvenilir kaynak var. Örneğin Acıbadem Hastanesi web sitesinde mevcut olan Tıbbi Danışma Formu'nu doldurarak istediğiniz konuda ön bilgi alabiliyor ve bu bilgiler ışığında hastaneden randevu alarak kontrole gidebiliyorsunuz. Hatta kurumun yeni Sağlık Platformu Uygulaması ile iOS ve Android üzerinden acil ambulans çağırma, randevu takibi, test sonucu kontrolü, 7/24 tıbbi danışman ve ilk yardım gibi hizmetlere ulaşabiliyorsunuz. A’dan Z’ye tüm uzmanlık bölümlerini bünyesinde barındıran kurumun web sitesinde, ilgilendiğiniz uzmanlık alanının sayfasına girerek çeşitli bilgiler edinebiliyorsunuz. Kurum bölüm ve merkezleri arasında Acil Servis'ten, Ağız-Diş-Çene Cerrahisi'ne; Beslenme ve Diyet Bölümü'nden, Böbrek Nakli Merkezi'ne; Kadın Hastalıkları ve Doğumdan, Kardiyolojiye kadar birçok alan yer alıyor.

“Ne oldum Değil Ne Olabilirim” Diyerek Hareket Etmeliyiz

Tüm bu veri ve bilgilerden çıkarmamız gereken sonuç:

 

  • Kendimize iyi bakmak, vücudumuz ve ruh sağlığımızı tehdit edecek zararlı madde ve davranışlardan kaçınmak
  • Yararlı olan davranış ve alışkanlıkları mutlaka gerçekleştirmek ve rutin haline getirmek. 
  • Sağlığımıza, başımıza bir şey gelmeden de dikkat etmek. 
  • “Ne oldum?” diye çaresizlik yaşayacağımıza "Ne Olabilirim?” diyerek önlemini almak.

 

 







 
Son Eklenen Haberler