SOKAK HAYVANLARI İÇİN EL ELE
28 Ocak 2022, Cuma 06:12Tweet |
İzmir Büyükşehir Belediyesi kısırlaştırılan sokak köpeklerinin sayısını artırmak için İzmir Veteriner Hekimleri Odası ile iş birliği yaptı. Kısırlaştırmanın yanı sıra kuduz aşısı, parazit ilacı uygulaması ve işaretlemeyi içeren protokol, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası arasında imzalandı.
Sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesini engellemek, hayvanların refahı ve toplum sağlığını korumak için kısırlaştırdığı sokak hayvanı sayısını son iki buçuk yılda iki katına çıkaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmalarına ivme kazandıracak Türkiye’ye örnek iş birliğine imza attı. Kısırlaştırmanın yanı sıra kuduz aşısı, parazit ilacı uygulaması ve işaretlemeyi içeren “Sahipsiz Sokak Köpeklerinin Rehabilitasyon Hizmeti Projesi”ne ilişkin protokol, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan arasında imzalandı. Protokol imza törenine İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürü Umut Polat, İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri Erdal Tokmak, Abidin Atasoy, Emin Fuat Alıcı ile Halis Özcan katıldı.
“Çalışma 2 yıl içerisinde bambaşka bir yere gelecek”
İmza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projenin çok önemli olduğunu belirtti. Bu çalışmayı uzun süredir hayata geçirmek istediklerini ifade eden Başkan Soyer, “İyi ki siz oda olarak bu hassasiyeti gösterdiniz. 400’e yakın klinikte bu uygulamayı hayata geçireceğiz. Bu adımlar Türkiye’ye örnek olacak. Bizim başlattığımız bu çalışmanın bir iki yıl içerisinde bambaşka bir yere geleceğine inanıyorum. Asıl o zaman bu hikayenin ne kadar anlamlı olduğu anlaşılacak. Yürek ferahlatan bir çalışma” dedi.
“Türkiye’de tek”
İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan da yapılan protokolden ve üst düzey katkılarından ötürü Başkan Tunç Soyer’e teşekkür ederek, “Geniş kapsamlı bu proje Türkiye’de tek. Bireysel bir iki uygulama var ancak bu kadar büyük ve kapsamlı değil. Tüm veteriner hekimler katkı koyacak. Birçok kentten meslektaşlarım beni arayarak çalışmanın nasıl yapıldığı konusunda bilgi alıyor. Ben de kendilerine öncelikle yerel yönetimin desteğinin çok önemli olduğunu söylüyorum. Bizim sizden ve ekibinizden aldığımız desteğin önemini anlatıyorum. Çünkü burada olduğu gibi yerel yönetimin desteği çok önemli. Yerel yönetim olarak üst düzey katkı sunuyorsunuz. Olumlu yaklaşıyorsunuz. Biz de veteriner hekimler olarak böylesi bir sosyal projenin içerisinde olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Sokak hayvanı popülasyonu azalacak
Projenin önemine değinen Özkan, “İzmir’de 400 bine yakın sokak hayvanı olduğunu tahmin ediyoruz. Bir çift kedi ve köpekten 12 bin tane hayvan ürüyor. 5 yıl sonra bu rakam 12 milyona çıkacak. Bu hayvanların kısırlaştırılması için de çok büyük bütçe gerekecek ve yaşanan sıkıntılar da artacak. O yüzden şimdiden bu konuda önlemler almak açısından hayata geçirdiğimiz bu proje çok önemli” diye konuştu.
Yasaklı ırklara yönelik önemli çalışma
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Veteriner Hekimleri Odası işbirliği ile gönüllük esasına göre 14 Ocak’tan önce yasaklı ırklara yönelik yaptıkları çalışmanın da Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Özkan, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yürürlükteki kanun ve genelgeler doğrultusunda İzmir Veteriner Hekimleri Odası üye kliniklerde iyi niyet kapsamında yasaklı ırkların kısırlaştırma işlemini yaptık. Bu çalışmanın Türkiye’de bir örneği yok. 13 ve 14 Ocak’ta yani iki günde sahipli 973 yasak ırk köpeği kısırlaştırdık. Yani 973 yasaklı ırk evinde kaldı. Bunlar sokağa bırakılmış olsaydı açlıktan saldırılar, ölümler ve bunun gibi sıkıntılar ciddi şekilde yaşanacaktı” diye konuştu. Başkan Soyer de, bunun çok kıymetli ve özel bir iş olduğunu söyleyerek işbirliğinden ötürü İzmir Veteriner Hekimleri Odası’na teşekkür etti.
Popülasyonun yoğun olduğu ilçelerden başlayacak
İzmir Veteriner Hekimleri Odası ile yapılan protokol ile odaya üye poliklinik ve hayvan hastaneleri aracılığıyla kısırlaştırılan sokak hayvanı sayısının artırılması hedefleniyor. Kısırlaştırmanın yanı sıra parazit ilacı uygulaması ve kuduz aşısı işlemlerini içeren çalışmalar önümüzdeki günlerde başlayacak. Protokol kapsamında sokak hayvanlarına kulak küpesi ve mikroçip takılarak işaretlenmesi ve kayıt altına alınması sağlanacak. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında kent genelinde hayata geçecek uygulama sokak köpeği popülasyonunun yoğun olduğu ilçelerden başlayacak.
Koordinasyon Merkezi kuruldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan “Koordinasyon Merkezi” aracılığıyla işlemler yürütülecek. İzmir Veteriner Hekimleri Odası tarafından veteriner hekim kontrolünde barınaklara getirilen sokak köpeklerinin muayenesi, aşısı, iç ve dış parazit ilacı uygulaması İzmir Büyükşehir Belediyesi veterinerleri tarafından yapılacak. Mikroçip uygulamasının ardından sokak köpekleri operasyon için hastane veya polikliniklere nakledilecek. Operasyon sonrası küpe takılan, kısırlaştırılan köpekler İzmir Büyükşehir Belediyesi barınaklarında bakımı yapıldıktan sonra İzmir Veteriner Hekimleri Odası görevlileri tarafından alındıkları yere bırakılacak. Bu protokol kapsamında ayda 500 köpeğin kısırlaştırılması hedefleniyor.
(SERKAN SELİNGİL)

CHP Aliağa İlçe Başkanı Güneş Ataş ve yönetimi, CHP İstanbul İl Başkanı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yoğun olduğu dönemde zaman zaman

İzmir'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü, yönetim

Söz ve müziği kendisine ait olan "Eski Şarkılar” isimli yeni

Burcunuza uygun bikini ve mayo seçimi yapmak için bu rehbere hemen göz

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, yönetimi ve partililer

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP’de önceki

Maket tutkunu 18 yaşındaki Aliağalı Devrim Baran Gündüz, Modelcilik Kulübü’nün

Şehit Oğuz Özgür Çevik Anadolu Lisesi, 19 Mayıs Atatürk'ü

Aliağa Belediyesi Spor Okulları tarafından organize edilen 16.Kemal Harman, Övünç

Aşılı ceviz fidanı yılın 12 ayı dikilen kabuklu ceviz meyvesini 5.yılından itibaren

Türkiye limanlarında elleçlenen konteyner miktarı nisanda geçen

Aliağa’da bir yağ fabrikasındaki silonun büyük boyutlu metal kapağının

Eğitim İş Sendikası’nın Aliağa Temsilcisi Emre Kara, eğitim çalışanları

Koronavirüs pandemisi kısıtlamalarının gevşetilmesinin ardından eğitim organizasyonlarına

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şubesi’nin 2019 yılında çocuklarda

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Serkan Tezel, bugüne

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü

Bozcaada Çanakkale'de Türkiye'nin köyü olmayan tek ilçesidir.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sosyal Demokrasi Derneği’nin

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde

Aliağa Belediyesi, engelli bireylerin sosyal, psikolojik ve fiziksel kabiliyetlerini

Aliağa Tüpraş Halk Eğitim Merkezi Özel Eğitim hocalarının koordinesinde

86 yıldır kesintisiz olarak düzenlenen Uluslararası Bergama Kermesi’nin

Trafik kazalarının önüne geçmek için başlatılan “Reflektör

Sürdürülebilir büyüme stratejisiyle küresel arenada

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, 2025 yılının Temmuz ayında, İzmir-Ankara

Terör örgütü PKK/KCK'nın ekonomik alan yapılanmasına yönelik

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i

Aliağa Cumhuriyet İlkokulu’nda Geleneksel Bahar Şenliği ve Kermes etkinliği

Menemen Belediyesi’nin ‘Çilek Tadında Festival’ sloganıyla

Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın ilk ayak yarışı, İzmir'in Bergama

İzmir’in işgali sırasında direnişin kıvılcımını ateşleyen şehit Gazeteci Hasan

Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü, Trafik Haftası’nı