İLK 500’DE 74 EBSO’LU
3 Haziran 2022, Cuma 06:20Tweet |
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan 2021 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması içerisinde 74 EBSO Üyesi bulunmaktadır. Geçen sene 75 üyemiz listeye girmişti. Merkezi İstanbul, Ankara veya başka şehirlerde olup, aynı zamanda üretimleri İzmir’de olduğu için üyemiz olan firmalar bu sayıya dahil edilmiştir” dedi.
İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi kuruluşu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan, Ege bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “2021 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun yaklaşık yüzde 15’ini EBSO üyesi firmalar oluşturmaktadır. Yani, her 15 büyük firmadan biri Odamızın üyesidir. EBSO’nun ilk 100 listesine giren firmaların 42 tanesi de 500 büyük listeye girmeyi başarmıştır” diye konuştu. 100 büyük firma ile 500 Büyük firmanın analizinde ortaya çıkan bazı sonuçları da karşılaştıran Başkan Yorgancılar “Pandemi koşullarından kaynaklı baz etkisi, talebin öne çekilmesi, lojistik sorunlarından dolayı stok yapma gibi sebeplerle üretimden satışlarda 100 büyükte yüzde 110, 500 büyükte yüzde 74 gibi oldukça başarılı artışın gerçekleştiğini görmekteyiz. Diğer yandan benzer şekilde, ihracat rakamları 100 büyük firmada yüzde 40, 500 büyükte de yüzde 34 oranında artmıştır. Bilançonun kaynak yapısı incelendiğinde; borçlardaki artış 100 büyük firmada yüzde 73 iken 500 büyük firmada yüzde 71’dir. Benzer şekilde öz kaynak artışı 100 büyük firmada yüzde 58, 500 büyük firmada da yüzde 53 düzeyindedir. ” dedi.
“Borçlanma riskini, firmalarımızın nasıl taşıdığını çarpıcı biçimde gösteriyor”
Artan üretim ve artan ihracat karlılığının da rakamlara yansıdığını ve satış karlılığının her iki çalışmada da artış gösterdiğini belirten Yorgancılar “Ancak, 100 büyük firmanın satış karlılığı yüzde 3,3’e artmış olsa da, 500 büyükteki yüzde 9,5’luk oranın oldukça gerisinde kalmıştır. Finansman giderlerinin faaliyet karı içindeki payı da 500 büyük firmada yüzde 61, 100 büyük firmada ise yüzde 73’lerdedir. Yani, ana faaliyetlerinden elde edilen karın yüzde 60-70’leri finansman giderlerine ayrılıyor olması önemli bir sorundur. Her iki çalışma; son yıllarda küresel ekonominin genel sorununa dönüşen borçlanma riskini, firmalarımızın da nasıl taşıdığını çarpıcı biçimde göstermektedir” diye konuştu. Ar-ge’ye yeterli kaynak ayrılamadığının da altını çizen Yorgancılar ”Ar-ge harcamalarının üretimden satışlar içindeki payı 500 büyük firmada binde 44’e gerilerken, 100 Büyük Firmada da binde 23’e gerilemiştir. Ne yazık ki, üretim ve ihracat artmış olsa da, firmalarımız gerek mali kırılganlıkları ve gerekse belirsizlik ortamında ar-ge’ye yeterince kaynak ayıramamıştır” dedi.
“Dışa olan bağımlı yapı sürdürülebilirlik adına en önemli risk”
Borçluluk düzeyi konusuna da dikkat çeken Yorgancılar “Bulunduğumuz coğrafyada üretim üssü olma potansiyeline sahip iken, firmalarımızın borçluluk düzeyi ve dışa olan bağımlı yapısı sürdürülebilirlik adına en önemli riski oluşturmaktadır. Küreselleşmenin etkisinin azaldığı bir süreçte, bugün dünden daha fazla yerli üretime yönelmek, kaynakları etkin kullanmak ve katma değerli üretimi artırarak marka yaratmak zorundayız. Destek ve politikaların da bu yönde açıklanması son derece önemlidir. Listeye giren her bir firmamızı tebrik ediyor, ülkeye olan katkılarının üretimlerinin, karlarının artarak devamını diliyorum” dedi.
(HABER MERKEZİ)

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, geçen sene gerçekleşen

Aliağa Belediye Meclisi Temmuz ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek. Aliağa

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, İzmir

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, yeni sezon öncesi transfer

13 ayrı dosyadan kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevi firarisi olan M.Ş., Aliağa'da

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, son olarak Pendikspor forması giyen

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aliağa’daki yangının dikkatsizlik sonucu

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Aliağa Belediye

Çağdaş ve klasik ev stillerinde yerini alan konsol, 2025’in işlevsellik,

Doğayla baş başa, özgürlük hissi ile dolu bir yaşamı sembolize eden

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle hayata

Aliağa’da, mavi bayraklı Ağapark ve Ön Plajlar, 2025 yaz sezonuna kapılarını

Aliağa Petkimspor, iç transferde 28 yaşındaki uzunu Troy Selim Şav ile yeniden

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir'de CHP'li belediyelerin yalnızca

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki

DEM Parti Aliağa Başkanlığı, Çarşamba Pazarı’nda bildiri dağıtarak Temmuz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Belediye-İş Sendikası Genel

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Egeşehir AŞ tarafından yürütülen

İzmir Büyükşehir Belediyesi, işe alımlarda halkın katılımını ve şeffaflığı

Tüpraş ve Ravago işçileri, 15-16 Haziran Direnişi’ni anma etkinliğinde,

İzmir, Türkiye’nin en büyük liman şehirlerinden biri olmasının

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, gazeteci

30 ilçede bulunan 62 istasyonda 7 gün 24 saat görev yapan İzmir İtfaiyesi,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevresel gürültüyle

Aliağa Belediyesi Taekwondo Kursu’nun sporcuları kuşak atladı. Taekwondocular

Bu sezon TFF 2.Lig Kırmızı grupta mücadele edecek Aliağa FK'da yeni transfer

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, orman yangınlarının

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur

Türkiye’de müzik PR konusunu merkeze alan ilk ve tek kitap olma özelliği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP'nin 30 Haziran'daki

2024/2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın sona ermesi dolayısıyla Yeni Şakran İlkokulu’nda