131019098
19 Nisan 2024, Cuma

“ÇİFTÇİ, ARTAN MALİYETE RAĞMEN ÜRETİME DEVAM EDİYOR”

4 Şubat 2022, Cuma 06:23

     


Tarımda girdi maliyetlerinin artmasının ardından Aliağalı çiftçilerin bu durumdan nasıl etkilendiği hakkında Aliağa Ziraat Odası Başkanı Mesut Gün ile görüştük. Başkan Gün Aliağalı çiftçilerin maliyetlerin yükselmesine rağmen üretimlerine devam ettiğini vurguladı.

Türkiye İstatistik Kurumu, geçen yılın Kasım ayına ilişkin Tarım-Girdi Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks Kasım 2021'de bir önceki aya göre yüzde 8,52, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 32,6, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,2 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 25,4 yükseldi. Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 4,24, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 9,18 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 25,68, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 37,93 artış görüldü.

“Çiftçimiz üretimden vazgeçmedi”

Aliağa’daki çiftçilerin maliyetlerin artma durumu karşısındaki faaliyetlerini Aliağa Ziraat Odası Başkanı Mesut Gün ile görüştük. Aliağa’daki tarımsal alanların durumu hakkında bilgiler vererek sözlerine başlayan Başkan Mesut Gün, “Aliağa tarımsal alanlarımızın yüzde 48, yüzde 50’ ye yakını zeytinlik alanlardan oluşuyor. Bu yılki zeytinlik alanlarımızın yoğun olduğu Şakran bölgemizde zeytin rekoltesi düşük olduğu için üreticilerimiz 2022 yılı üretim maliyetlerini karşılayamaz durma geldi. Girdi maliyetleri dünyada, ülkemizde ve Aliağa bölgemizde de arttı. Bizim ana girdi maliyetimiz; ilaç, mazot, makine, ekipman, tohum ve gübre. Gübre fiyatları son zamanlarda yüzde 400- 500 arttıktan sonra şuanda yüzde 20 – 25 oranında bir düşme gösteriyor. Gübrenin tonu 15 bine çıkmıştı. Şimdi 11 bine doğru gelme eğiliminde. Beklentimiz daha da aşağı inmesi yönünde. Bu anlamda sürdürülebilirliğin devamı bizim için önemli. Gübre bizim ana maddemiz. Gübre olmadığı zaman rekolte düşer. Bu sene buğday ekimi yapan çiftçilerimizin yüzde 30 ile 40’ı hiç toprak altı gübresi atmadan ekimlerini yaptılar. Çiftçimiz üretimden vazgeçmedi.” Dedi.

“Beklentimiz gübre ve mazot desteklerinin de artırılması”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilere olan desteklerinden de bahsederek sözlerine devam eden Başkan Gün, “ Bakanlığımız buğday ve arpada dekar başına desteklemeyi 116 liraya çıkardık, bir 50 lira ek destek vereceğiz, dedi. Önemli mi? Evet önemli. Az da olsa dekar başına verilen 50 lira destek 10 dönümde de 500 lira yapar. Ufak da olsa girdi maliyetlerimizi biraz düşürür. Makine ekipmanlardaki girdi maliyetlerinin artmasından dolayı Tarım Bakanlığımız bir önlem almayı düşündü. Bu önlem yüzde 50 makine ekipman hibe desteği. Bunu Aliağa’daki çiftçilerimize de duyurduk. Başvuran arkadaşlarımız oldu. Makine fiyatlarının arttığı bu dönemde en azından hibe desteğiyle tarımsal ekipmanlarını yenileyebilme imkanı sağlandı. Bizim isteğimiz en azından bu sıkıntılı süreçte gübre ve mazot desteklerinin de arttırılması. Üretici bu kadar fiyat artışına rağmen üretimini aksatmıyor. Üretime devam ediyor. Gelecek sene ne olacağını bilmeden parasını toprağa gömüyor. Ekmek zorunda da. Çünkü başka geçim kaynağı yok. Mutlaka ekecek. Tarla bitkilerinde pamuk üreticilerimiz az da olsa memnun oldu. Doların artmasından da kaynaklı pamuk bu sene üreticileri güldürdü. Ama bizim pamuk ekim alanlarımız çok azaldı. Helvacı bölgemiz, Aliağa Ovası bölgemiz pamuk üretim bölgelerimizdir. İnşallah bu bölgeleri pamuk üretimine yönlendirmek istiyoruz. İnşallah seneye de pamuk fiyatları iyi gider.” İfadelerini kullandı.

“Besi yemleri çok pahalı”

Konuşmasına Aliağa Ovası’nda bulunan köylerin ekinlerinden de bahsederek devam eden Başkan Mesut Gün, “Buralarda yemlik bitki üretimlerimiz daha çok artmaya başladı. Çünkü aile tarımında yem bitkileri üretimi olduğu zaman, üretici hayvanın kaba yemini kendisi ürettiği için en azından yüzde 60’ını kendi ürettiğinden karşılıyor. Dışarıdan da süt yemi, besi yemi, et yemi alıyor belki ama en azından kaba yem dediğimiz arpa, buğday, fiğ, silajlık mısırı karşıladığı için maliyetlerini biraz daha aşağı çekiyor. Besi yemlerimiz çok pahalı. Süt fiyatlarına yapılan zamlar ilk başta üreticiyi memnun etmişti. 4.90 ile 5.10 kuruş civarına geldiğinde üretici mutlu olmuştu. Fakat arkasından besi yemlerine gelen zamlar sütteki pariteyi kötü etkiledi.” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler