19 Eylül 2024, Perşembe

“Laiklik cumhuriyetimizin kilit taşı”

11 Nisan 2023, Salı 06:29

     


Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi tarafından, 10 Nisan Laiklik Günü nedeniyle açıklama yapıldı. ADD Şube Başkanı Erol Çetinkaya, “Laiklik, cumhuriyetimizin kilit taşıdır” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Erol Çetinkaya, 10 Nisan Laiklik Günü nedeniyle basın açıklamasında bulundu. Çetinkaya açıklamasında, “Laiklik, cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinin temel ilkesi, yüz yıldır altında güvenle yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti Kubbesinin kilit taşıdır. Laiklik, sadece din ve vicdan özgürlüğü olarak tanımlanamaz. Aynı zamanda bireyin çağdaş bilimsel bilgi ile donatılması, fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür yurttaş olarak yetiştirilmesidir.” dedi.

“10 Nisan 1928 Cumhuriyet tarihimizin en önemli günlerinden”

10 Nisan 1928’in Cumhuriyet tarihinin en önemli günlerinden biri olduğunu söyleyen Erol Çetinkaya, “Yaklaşık yüz yıldır emperyalizm ve işbirlikçilerinin unutturma çabalarını aralıksız sürdürdükleri cumhuriyet tarihimizin en önemli günlerinden biri. 9 Nisan 1928 günü TBMM; Başbakan İsmet İnönü ve arkadaşlarının verdiği kanun teklifini oy birliği ile kabul ederek 1924 Anayasası’nın 4 maddesini değiştirdi. ‘Türkiye Devleti’nin dini, Din-i İslam’dır, Resmi Dili Türkçedir, Makarrı Ankara şehridir’ diyen 2. maddesinden ‘Devletin dini, Dini İslam’dır’ tümcesi, 16. maddesindeki milletvekili yemini ile 38. maddesindeki Cumhurbaşkanı yemininden ‘Vallahi’ sözcüğü ve 26. maddesinden de din işlerinin düzenlenmesini TBMM’nin görevleri arasında sayan cümle çıkartıldı. Bu yasanın 10 Nisan 1928 tarihli Resmi Gazete’de 1220 sayı ile yayınlanarak yürürlüğe girmesi sonucu artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde hiçbir iş ve işlemin din kuralları ile naslar ile görülemeyeceği yasalaşmış oldu. Nihayet 5 Şubat 1937’de atılan son bir adımla da Laiklik Anayasa’da ilke olarak yer aldı.” ifadelerini kullandı.

“Bindikleri dalı kesmeye çalışıyorlar”

Çetinkaya açıklamasında, “Büyük Atatürk ve Kemalist Devrimciler de kongreler sürecinde ortaya koydukları ‘Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.’ hedefini, 23 Nisan 1920’de açtıkları Büyük Millet Meclisi ile hayata geçirmişler, ‘Hâkimiyet Bilâ Kaydü Şart Milletindir’ tümcesini 1921 Teşkilatı Esasiye Kanunu’nun 1. Maddesine yazıp Türkiye Büyük Millet Meclisi duvarına da silinmemek üzere asmışlardır. Yönetme güç ve yetkisini Ulusal İstenç’ten alan Kemalistler kurdukları Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile hem Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nı zafere ulaştırarak vatanı kurtarmışlar, hem de göksel dayanaklı feodal düzeni yıkarak kuldan özgür yurttaş yaratmanın yolunu açmışlardır. Bu amaçla, zaferden hemen sonra 1 Kasım 1922’de saltanat ve 3 Mart 1924’de hilafet kaldırılarak Ulus Egemenlik kesinleştirilmiş, 10 Nisan 1928’de de devlet laikleştirilmiştir. Yıllardır ve günümüzde 10 Nisan Laiklik Günü’nü yok sayma çabası içinde olanların dini nasıl istismar ettiklerini her gün yeni bir örnekle izliyoruz. Bu aymazlar, meşruiyetlerinin kaynağını kurutmaya, bindikleri dalı kesmeye çalıştıklarının farkında değiller. Aldıkları kararları kutsal inançlara dayalı hale getirerek itirazsız bir biat toplumu ve tartışılamaz bir yönetim özlemi çekenlerin, laikliğe neden düşman oldukları ve demokrasiden ne anladıkları ortadadır.” diye konuştu.

“‘Yeniden Atatürk Cumhuriyeti çağrımızı yineliyoruz”

Erol Çetinkaya, “Demokrasinin ve olmazsa olmazı laikliğin yaşamsal değerini öğrenmenin en pahalı, en acılı yolu teokratik bir diktanın sultasına düşmektir. Bunu görmek için uzaklara gitmeden bölgemizdeki birçok ülkeye bakmak yeterlidir. Unutulmamalıdır ki; coğrafyamızda ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ ilkesine dayalı laik cumhuriyetimizi yaşatmadıkça, iç barışımızı korumak da, Türkiye’nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü sürdürmek de olanaklı değildir. Bu nedenle bıkmadan, usanmadan ‘Yeniden Atatürk Cumhuriyeti’ çağrımızı yineliyoruz.” dedi.

(SAMİYE ÖZTÜRK) 







 
Son Eklenen Haberler