22 Ekim 2024, Salı

Kefir Mayası

18 Ocak 2024, Perşembe 19:04

     


Kefir mayası, sütü kefire dönüştürmeye yarayan maya ve bakterilerdir. Kefir mayasının sütü fermente etmesiyle birlikte kefir meydana gelmektedir. Kefir mayasını oluşturan bakteri ve maya karışımı elde edildiği kültür ortamına göre değişiklik gösterdiği gibi evde kefir hazırlamak için alacağınız kefir mayasını güvenilir bir kaynaktan elde etmeniz önemlidir.

Kefir Mayası Nedir?

Evde kendi kefirinizi hazırlamak için ihtiyaç duyacağınız en önemli şey kefir mayasıdır. Kefir mayasında sütü kefire dönüştürecek maya ve bakteriler bulunmaktadır. Karnabahara benzeyen kefir mayası, kendi kendinize elde edebileceğiniz bir şey olmadığından dolayı evde kefir yapmaya başlamak için öncelikle kefir mayasına sahip olmanız gerekecektir.

Kefir mayasını temin ettikten sonra ihtiyacınız olan tek şey süttür. Pastörize sütle kefir yapmak mümkün olabilse de kefir mayası ile bir süre kefir yaptıktan sonra günlük süt kullanmaya geçebilirsiniz.

Kefir yapmak için tam yağlı süt kullanmanız başlarda daha iyidir. Ancak ilerleyen zamanlarda isterseniz daha düşük yağlı bir süt kullanmaya geçebilirsiniz. Ayrıca süt olarak inek sütü kullanabileceğiniz gibi keçi sütü de kullanabilirsiniz.

Güvenilir kefir mayası almak için sifagida.com adresinde "kefir mayası" sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kefir Mayası ile Kefir Nasıl Mayalanır?

Evde kefir yapmak için öncelikle kefir mayasına ihtiyacınız vardır. Kefir mayası, küçük karnabahar parçalarına benzeyen bir yapıya sahip olup bakteri ve maya karışımından oluşmaktadır. Daha önce hiç evde kefir yapmadıysanız, güvenilir bir üreticiden aldığınız kefir mayası ile kefir yapmaya başlayabilirsiniz.

Evde kefir mayası ile kefir mayalamak için sahip olmanız gereken malzemeler şu şekildedir:

  • 1 çay kaşığı kefir mayası
  • 1 litre süt
  • 1 litrelik kavanoz
  • Kaşık
  • Süzgeç
  • İnce bir bez

Kefir hazırlamak için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Öncelikle tüm malzemeleri güzelce yıkayıp temizleyin.
  • Kavanoza bir çay kaşığı kefir mayası ve 1 litre süt ekleyin. Kavanozu ince bir bez yardımıyla örtün. İçerisine toz girmesini engellemek için bezi lastikle tutturun.
  • Kavanozu fermente olması için 24 saat kadar ılık ve karanlık bir yerde bekletin. Kefirinizin hazır olduğunu yapısının koyulaşmasından ve kokusundan anlayabilirsiniz. Kefirde peynir altı suyunun ayrılması hiçbir soruna işaret etmemektedir. Ancak bu durum bir sonraki sefer biraz daha fazla süt kullanabileceğinizi göstermektedir.
  • Kefiri süzmek için süzgeç kullanabilirsiniz. Kefiri sürahi ya da şişeye aldıktan sonra süzgeçte kalan kefir mayasını saklayabilirsiniz.
  • Elinizdeki kefir mayası ile yeniden kefir hazırlamak için mayayı kavanoza koyduktan sonra üzerine bir litre kadar süt ekleyip fermentasyon sürecini bekleyebilirsiniz.

Kefirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında iki hafta kadar saklayabilirsiniz.

Kefir Hangi Sütle Yapılır?

Kefir hazırlamak için en iyi sütün, organik tam yağlı süt olduğu söylenebilir. Organik ve tam yağlı olarak keçi ve inek sütü dahil olmak üzere pek çok hayvanın sütünü kullanabilirsiniz. Süt seçerken yağ içeriğine dikkat etmelisiniz. Sütün yağı ne kadar fazla olursa kefir de o kadar yoğun olacaktır.

Kefiri pastörize ya da çiğ sütle de yapmanız mümkündür. Pastörize sütte düşük sıcaklıklarda büyüyebilen ve sütün tadının değişmesine neden olabilen zararlı olmayan bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler, kefirin tadının tuhaf hale gelmesine ve yoğunlaşmadan kesilmesine neden olabilir.

Kefiri çiğ sütle yapmanın, çiğ sütte daha fazla bakteri olduğu için zor olduğu düşünülse de çiğ sütle de kefir yapabilirsiniz. Hatta çiğ sütü güvenli bir şekilde tüketmenin yollarından bir tanesinin kefir olarak tüketmek olduğu söylenebilir. Kefir mayasında bulunan faydalı bakteriler, sütte genelde daha az sayıda bulunan zararlı bakterilerin büyümesini engelleyebilmektedir.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefir, vitaminler ve minerallerle dolu harika bir içecektir. Kefirin faydalarından bazıları şu şekildedir:

Mide-bağırsak sağlığını destekler

Sindirim sistemi, bakteriler, mantarlar ve virüslerden oluşan çok büyük bir yapıdır. Mikrobiyomu oluşturan bu mikroorganizmalardan bazıları zararlıyken bazıları ise faydalıdır ve vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri oluşturmaya yardımcı olmaktadır. Mikrobiyomda meydana gelen dengesizlikler sonucu karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık, ishal ve gaz gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kefirde bulunan probiyotikler, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlamakta ve mide-bağırsak sağlığını desteklemektedir. Bu da inflamatuar bağırsak hastalığı dahil olmak üzere mide ve bağırsak sağlığıyla ilgili pek çok sorunun çözümünde fayda sağlamaktadır.

Kemik sağlığı için faydalıdır

Kemik sağlığı özellikle yaş ilerledikçe kemik kitlesinin kaybıyla birlikte daha da önemli bir hale gelmektedir. Kefirde bulunan vitaminler ve mineraller, kemik sağlığını desteklemek açısından faydalıdır. Kefirdeki en önemli minerallerden biri olan kalsiyum, kemiklerin sertleşmesini sağlamaktadır. Kalsiyumun yanı sıra fosfor ve magnezyum da kemiklerin daha güçlü hale gelmesini sağlamaktadır. Kefirdeki D vitamini kalsiyum emilimini sağlarken K vitamini ise kemiklerin oluşum sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.

Hastalıklarla savaşmaya yardımcıdır

Kefir, E. coli ve salmonella gibi hastalıklara neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Kefirde bulunan faydalı bakteriler, bağırsaklardaki zararlı organizmalarla savaşır. Kefir bağırsaklardaki zararlı bakterilerin yanı sıra ağızdaki zararlı bakterilerle savaşarak dişleri çürüklere karşı koruyabilir.

Kasların sağlıklı olmasını sağlar

Protein, kasların inşa edilmesi ve onarılması açısından önemli bir besindir. Kefirde yoğurttaki kadar protein olmasa da iyi miktarda protein bulunmaktadır. Ayrıca kefirde bulunan magnezyum ve fosfor da kasların hareketi ve onarımı bakımından önem taşımaktadır.

Kan şekerini düzenler

Tip 2 diyabette kan şekeri, vücut tarafından etkin bir şekilde düzenlenemez. Kefir, diyabeti önlemeye ve kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle tip 2 diyabet hastalığınız varsa doktorunuza danışarak tedavinize ek olarak beslenme düzeninize kefir ekleyip ekleyemeyeceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

 

 







 
Son Eklenen Haberler