Kefir Mayası
18 Ocak 2024, Perşembe 19:04Tweet |
Kefir mayası, sütü kefire dönüştürmeye yarayan maya ve bakterilerdir. Kefir mayasının sütü fermente etmesiyle birlikte kefir meydana gelmektedir. Kefir mayasını oluşturan bakteri ve maya karışımı elde edildiği kültür ortamına göre değişiklik gösterdiği gibi evde kefir hazırlamak için alacağınız kefir mayasını güvenilir bir kaynaktan elde etmeniz önemlidir.
Kefir Mayası Nedir?
Evde kendi kefirinizi hazırlamak için ihtiyaç duyacağınız en önemli şey kefir mayasıdır. Kefir mayasında sütü kefire dönüştürecek maya ve bakteriler bulunmaktadır. Karnabahara benzeyen kefir mayası, kendi kendinize elde edebileceğiniz bir şey olmadığından dolayı evde kefir yapmaya başlamak için öncelikle kefir mayasına sahip olmanız gerekecektir.
Kefir mayasını temin ettikten sonra ihtiyacınız olan tek şey süttür. Pastörize sütle kefir yapmak mümkün olabilse de kefir mayası ile bir süre kefir yaptıktan sonra günlük süt kullanmaya geçebilirsiniz.
Kefir yapmak için tam yağlı süt kullanmanız başlarda daha iyidir. Ancak ilerleyen zamanlarda isterseniz daha düşük yağlı bir süt kullanmaya geçebilirsiniz. Ayrıca süt olarak inek sütü kullanabileceğiniz gibi keçi sütü de kullanabilirsiniz.
Güvenilir kefir mayası almak için sifagida.com adresinde "kefir mayası" sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kefir Mayası ile Kefir Nasıl Mayalanır?
Evde kefir yapmak için öncelikle kefir mayasına ihtiyacınız vardır. Kefir mayası, küçük karnabahar parçalarına benzeyen bir yapıya sahip olup bakteri ve maya karışımından oluşmaktadır. Daha önce hiç evde kefir yapmadıysanız, güvenilir bir üreticiden aldığınız kefir mayası ile kefir yapmaya başlayabilirsiniz.
Evde kefir mayası ile kefir mayalamak için sahip olmanız gereken malzemeler şu şekildedir:
- 1 çay kaşığı kefir mayası
- 1 litre süt
- 1 litrelik kavanoz
- Kaşık
- Süzgeç
- İnce bir bez
Kefir hazırlamak için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Öncelikle tüm malzemeleri güzelce yıkayıp temizleyin.
- Kavanoza bir çay kaşığı kefir mayası ve 1 litre süt ekleyin. Kavanozu ince bir bez yardımıyla örtün. İçerisine toz girmesini engellemek için bezi lastikle tutturun.
- Kavanozu fermente olması için 24 saat kadar ılık ve karanlık bir yerde bekletin. Kefirinizin hazır olduğunu yapısının koyulaşmasından ve kokusundan anlayabilirsiniz. Kefirde peynir altı suyunun ayrılması hiçbir soruna işaret etmemektedir. Ancak bu durum bir sonraki sefer biraz daha fazla süt kullanabileceğinizi göstermektedir.
- Kefiri süzmek için süzgeç kullanabilirsiniz. Kefiri sürahi ya da şişeye aldıktan sonra süzgeçte kalan kefir mayasını saklayabilirsiniz.
- Elinizdeki kefir mayası ile yeniden kefir hazırlamak için mayayı kavanoza koyduktan sonra üzerine bir litre kadar süt ekleyip fermentasyon sürecini bekleyebilirsiniz.
Kefirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında iki hafta kadar saklayabilirsiniz.
Kefir Hangi Sütle Yapılır?
Kefir hazırlamak için en iyi sütün, organik tam yağlı süt olduğu söylenebilir. Organik ve tam yağlı olarak keçi ve inek sütü dahil olmak üzere pek çok hayvanın sütünü kullanabilirsiniz. Süt seçerken yağ içeriğine dikkat etmelisiniz. Sütün yağı ne kadar fazla olursa kefir de o kadar yoğun olacaktır.
Kefiri pastörize ya da çiğ sütle de yapmanız mümkündür. Pastörize sütte düşük sıcaklıklarda büyüyebilen ve sütün tadının değişmesine neden olabilen zararlı olmayan bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler, kefirin tadının tuhaf hale gelmesine ve yoğunlaşmadan kesilmesine neden olabilir.
Kefiri çiğ sütle yapmanın, çiğ sütte daha fazla bakteri olduğu için zor olduğu düşünülse de çiğ sütle de kefir yapabilirsiniz. Hatta çiğ sütü güvenli bir şekilde tüketmenin yollarından bir tanesinin kefir olarak tüketmek olduğu söylenebilir. Kefir mayasında bulunan faydalı bakteriler, sütte genelde daha az sayıda bulunan zararlı bakterilerin büyümesini engelleyebilmektedir.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefir, vitaminler ve minerallerle dolu harika bir içecektir. Kefirin faydalarından bazıları şu şekildedir:
Mide-bağırsak sağlığını destekler
Sindirim sistemi, bakteriler, mantarlar ve virüslerden oluşan çok büyük bir yapıdır. Mikrobiyomu oluşturan bu mikroorganizmalardan bazıları zararlıyken bazıları ise faydalıdır ve vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri oluşturmaya yardımcı olmaktadır. Mikrobiyomda meydana gelen dengesizlikler sonucu karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık, ishal ve gaz gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kefirde bulunan probiyotikler, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlamakta ve mide-bağırsak sağlığını desteklemektedir. Bu da inflamatuar bağırsak hastalığı dahil olmak üzere mide ve bağırsak sağlığıyla ilgili pek çok sorunun çözümünde fayda sağlamaktadır.
Kemik sağlığı için faydalıdır
Kemik sağlığı özellikle yaş ilerledikçe kemik kitlesinin kaybıyla birlikte daha da önemli bir hale gelmektedir. Kefirde bulunan vitaminler ve mineraller, kemik sağlığını desteklemek açısından faydalıdır. Kefirdeki en önemli minerallerden biri olan kalsiyum, kemiklerin sertleşmesini sağlamaktadır. Kalsiyumun yanı sıra fosfor ve magnezyum da kemiklerin daha güçlü hale gelmesini sağlamaktadır. Kefirdeki D vitamini kalsiyum emilimini sağlarken K vitamini ise kemiklerin oluşum sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.
Hastalıklarla savaşmaya yardımcıdır
Kefir, E. coli ve salmonella gibi hastalıklara neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Kefirde bulunan faydalı bakteriler, bağırsaklardaki zararlı organizmalarla savaşır. Kefir bağırsaklardaki zararlı bakterilerin yanı sıra ağızdaki zararlı bakterilerle savaşarak dişleri çürüklere karşı koruyabilir.
Kasların sağlıklı olmasını sağlar
Protein, kasların inşa edilmesi ve onarılması açısından önemli bir besindir. Kefirde yoğurttaki kadar protein olmasa da iyi miktarda protein bulunmaktadır. Ayrıca kefirde bulunan magnezyum ve fosfor da kasların hareketi ve onarımı bakımından önem taşımaktadır.
Kan şekerini düzenler
Tip 2 diyabette kan şekeri, vücut tarafından etkin bir şekilde düzenlenemez. Kefir, diyabeti önlemeye ve kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle tip 2 diyabet hastalığınız varsa doktorunuza danışarak tedavinize ek olarak beslenme düzeninize kefir ekleyip ekleyemeyeceğinizi öğrenebilirsiniz.

Geleceğe yönelik finansal planlamalar yapılırken 2025 yılının yatırım fırsatlarını

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, geçen sene gerçekleşen

Aliağa Belediye Meclisi Temmuz ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek. Aliağa

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, İzmir

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, yeni sezon öncesi transfer

13 ayrı dosyadan kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevi firarisi olan M.Ş., Aliağa'da

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, son olarak Pendikspor forması giyen

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aliağa’daki yangının dikkatsizlik sonucu

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Aliağa Belediye

Çağdaş ve klasik ev stillerinde yerini alan konsol, 2025’in işlevsellik,

Doğayla baş başa, özgürlük hissi ile dolu bir yaşamı sembolize eden

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle hayata

Aliağa’da, mavi bayraklı Ağapark ve Ön Plajlar, 2025 yaz sezonuna kapılarını

Aliağa Petkimspor, iç transferde 28 yaşındaki uzunu Troy Selim Şav ile yeniden

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir'de CHP'li belediyelerin yalnızca

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki

DEM Parti Aliağa Başkanlığı, Çarşamba Pazarı’nda bildiri dağıtarak Temmuz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Belediye-İş Sendikası Genel

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Egeşehir AŞ tarafından yürütülen

İzmir Büyükşehir Belediyesi, işe alımlarda halkın katılımını ve şeffaflığı

Tüpraş ve Ravago işçileri, 15-16 Haziran Direnişi’ni anma etkinliğinde,

İzmir, Türkiye’nin en büyük liman şehirlerinden biri olmasının

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, gazeteci

30 ilçede bulunan 62 istasyonda 7 gün 24 saat görev yapan İzmir İtfaiyesi,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevresel gürültüyle

Aliağa Belediyesi Taekwondo Kursu’nun sporcuları kuşak atladı. Taekwondocular

Bu sezon TFF 2.Lig Kırmızı grupta mücadele edecek Aliağa FK'da yeni transfer

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, orman yangınlarının

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur

Türkiye’de müzik PR konusunu merkeze alan ilk ve tek kitap olma özelliği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP'nin 30 Haziran'daki