Kefir Mayası
18 Ocak 2024, Perşembe 19:04Tweet |
Kefir mayası, sütü kefire dönüştürmeye yarayan maya ve bakterilerdir. Kefir mayasının sütü fermente etmesiyle birlikte kefir meydana gelmektedir. Kefir mayasını oluşturan bakteri ve maya karışımı elde edildiği kültür ortamına göre değişiklik gösterdiği gibi evde kefir hazırlamak için alacağınız kefir mayasını güvenilir bir kaynaktan elde etmeniz önemlidir.
Kefir Mayası Nedir?
Evde kendi kefirinizi hazırlamak için ihtiyaç duyacağınız en önemli şey kefir mayasıdır. Kefir mayasında sütü kefire dönüştürecek maya ve bakteriler bulunmaktadır. Karnabahara benzeyen kefir mayası, kendi kendinize elde edebileceğiniz bir şey olmadığından dolayı evde kefir yapmaya başlamak için öncelikle kefir mayasına sahip olmanız gerekecektir.
Kefir mayasını temin ettikten sonra ihtiyacınız olan tek şey süttür. Pastörize sütle kefir yapmak mümkün olabilse de kefir mayası ile bir süre kefir yaptıktan sonra günlük süt kullanmaya geçebilirsiniz.
Kefir yapmak için tam yağlı süt kullanmanız başlarda daha iyidir. Ancak ilerleyen zamanlarda isterseniz daha düşük yağlı bir süt kullanmaya geçebilirsiniz. Ayrıca süt olarak inek sütü kullanabileceğiniz gibi keçi sütü de kullanabilirsiniz.
Güvenilir kefir mayası almak için sifagida.com adresinde "kefir mayası" sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kefir Mayası ile Kefir Nasıl Mayalanır?
Evde kefir yapmak için öncelikle kefir mayasına ihtiyacınız vardır. Kefir mayası, küçük karnabahar parçalarına benzeyen bir yapıya sahip olup bakteri ve maya karışımından oluşmaktadır. Daha önce hiç evde kefir yapmadıysanız, güvenilir bir üreticiden aldığınız kefir mayası ile kefir yapmaya başlayabilirsiniz.
Evde kefir mayası ile kefir mayalamak için sahip olmanız gereken malzemeler şu şekildedir:
- 1 çay kaşığı kefir mayası
- 1 litre süt
- 1 litrelik kavanoz
- Kaşık
- Süzgeç
- İnce bir bez
Kefir hazırlamak için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Öncelikle tüm malzemeleri güzelce yıkayıp temizleyin.
- Kavanoza bir çay kaşığı kefir mayası ve 1 litre süt ekleyin. Kavanozu ince bir bez yardımıyla örtün. İçerisine toz girmesini engellemek için bezi lastikle tutturun.
- Kavanozu fermente olması için 24 saat kadar ılık ve karanlık bir yerde bekletin. Kefirinizin hazır olduğunu yapısının koyulaşmasından ve kokusundan anlayabilirsiniz. Kefirde peynir altı suyunun ayrılması hiçbir soruna işaret etmemektedir. Ancak bu durum bir sonraki sefer biraz daha fazla süt kullanabileceğinizi göstermektedir.
- Kefiri süzmek için süzgeç kullanabilirsiniz. Kefiri sürahi ya da şişeye aldıktan sonra süzgeçte kalan kefir mayasını saklayabilirsiniz.
- Elinizdeki kefir mayası ile yeniden kefir hazırlamak için mayayı kavanoza koyduktan sonra üzerine bir litre kadar süt ekleyip fermentasyon sürecini bekleyebilirsiniz.
Kefirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında iki hafta kadar saklayabilirsiniz.
Kefir Hangi Sütle Yapılır?
Kefir hazırlamak için en iyi sütün, organik tam yağlı süt olduğu söylenebilir. Organik ve tam yağlı olarak keçi ve inek sütü dahil olmak üzere pek çok hayvanın sütünü kullanabilirsiniz. Süt seçerken yağ içeriğine dikkat etmelisiniz. Sütün yağı ne kadar fazla olursa kefir de o kadar yoğun olacaktır.
Kefiri pastörize ya da çiğ sütle de yapmanız mümkündür. Pastörize sütte düşük sıcaklıklarda büyüyebilen ve sütün tadının değişmesine neden olabilen zararlı olmayan bakteriler bulunmaktadır. Bu bakteriler, kefirin tadının tuhaf hale gelmesine ve yoğunlaşmadan kesilmesine neden olabilir.
Kefiri çiğ sütle yapmanın, çiğ sütte daha fazla bakteri olduğu için zor olduğu düşünülse de çiğ sütle de kefir yapabilirsiniz. Hatta çiğ sütü güvenli bir şekilde tüketmenin yollarından bir tanesinin kefir olarak tüketmek olduğu söylenebilir. Kefir mayasında bulunan faydalı bakteriler, sütte genelde daha az sayıda bulunan zararlı bakterilerin büyümesini engelleyebilmektedir.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefir, vitaminler ve minerallerle dolu harika bir içecektir. Kefirin faydalarından bazıları şu şekildedir:
Mide-bağırsak sağlığını destekler
Sindirim sistemi, bakteriler, mantarlar ve virüslerden oluşan çok büyük bir yapıdır. Mikrobiyomu oluşturan bu mikroorganizmalardan bazıları zararlıyken bazıları ise faydalıdır ve vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri oluşturmaya yardımcı olmaktadır. Mikrobiyomda meydana gelen dengesizlikler sonucu karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık, ishal ve gaz gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kefirde bulunan probiyotikler, bağırsaklardaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlamakta ve mide-bağırsak sağlığını desteklemektedir. Bu da inflamatuar bağırsak hastalığı dahil olmak üzere mide ve bağırsak sağlığıyla ilgili pek çok sorunun çözümünde fayda sağlamaktadır.
Kemik sağlığı için faydalıdır
Kemik sağlığı özellikle yaş ilerledikçe kemik kitlesinin kaybıyla birlikte daha da önemli bir hale gelmektedir. Kefirde bulunan vitaminler ve mineraller, kemik sağlığını desteklemek açısından faydalıdır. Kefirdeki en önemli minerallerden biri olan kalsiyum, kemiklerin sertleşmesini sağlamaktadır. Kalsiyumun yanı sıra fosfor ve magnezyum da kemiklerin daha güçlü hale gelmesini sağlamaktadır. Kefirdeki D vitamini kalsiyum emilimini sağlarken K vitamini ise kemiklerin oluşum sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.
Hastalıklarla savaşmaya yardımcıdır
Kefir, E. coli ve salmonella gibi hastalıklara neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Kefirde bulunan faydalı bakteriler, bağırsaklardaki zararlı organizmalarla savaşır. Kefir bağırsaklardaki zararlı bakterilerin yanı sıra ağızdaki zararlı bakterilerle savaşarak dişleri çürüklere karşı koruyabilir.
Kasların sağlıklı olmasını sağlar
Protein, kasların inşa edilmesi ve onarılması açısından önemli bir besindir. Kefirde yoğurttaki kadar protein olmasa da iyi miktarda protein bulunmaktadır. Ayrıca kefirde bulunan magnezyum ve fosfor da kasların hareketi ve onarımı bakımından önem taşımaktadır.
Kan şekerini düzenler
Tip 2 diyabette kan şekeri, vücut tarafından etkin bir şekilde düzenlenemez. Kefir, diyabeti önlemeye ve kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle tip 2 diyabet hastalığınız varsa doktorunuza danışarak tedavinize ek olarak beslenme düzeninize kefir ekleyip ekleyemeyeceğinizi öğrenebilirsiniz.
USB bellek hayatın her döneminde insanların kullandığı önemli aletlerden
Bebeklerin sağlıklı gelişiminde ilk altı ay yalnızca anne sütü tavsiye edilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir Körfezi’ndeki kirlilik üzerinden muhalefeti
Yenilenebilir enerji kaynaklarındaki enerjinin depolanması için yerli ve milli
Aliağa Petkimspor, Basketbol Şampiyonlar Ligi B Grubu 5. hafta maçında, bugün
CHP İzmir İl Danışma Kurulu, ilçe başkanları ve yöneticilerinin de katılımıyla
DEM Parti Aliağa İlçe Eşbaşkanı Veysel Özbay, iktidarın belediyelere kayyım
Yazar Şenay Şentürk Sancaktar ile konusu Bulgaristan’daki Türklerin
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ESİAD tarafından düzenlenen
Aliağaspor FK, karşılıklı anlaşarak yollarını ayırdığı Mesut Toros’tan boşalan
Kraft kutu, hem estetik hem de çevre dostu yapısıyla ambalaj dünyasında
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, belediyelerin açtığı
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın katılımıyla
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, aile içi şiddet ve kadına karşı şiddetle mücadeleyle
Anadolu Rock’ın genç ve enerjik sesi Rıza Gökbayrak ile müzik
Ev taşıma süreci oldukça stresli ve yorucu bir süreçtir. Yeni
Belediyelere bağlı şirketlerin vergi ve SGK borcu idare payından kesilebilecek. Karar,
Aydem Perakende ve Gediz Perakende, iş ortaklarıyla İzmir’de bir araya geldi.
Aliağalı kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele
Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerince, İzmir, Manisa ve Uşak'taki dere ve nehirlerden
SOCAR Marine, sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda gerçekleştirdiği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, orman yangınlarında meraları yok olan çiftçilere
Enerji kaynaklarının sürdürülebilirliği, çevreye olan etkileri
Gölpark Karavan Şenliği, Türkiye’nin dört bir yanından karavancıları
TFF 3. Lig'in 12. haftasında, Aliağaspor FK deplasmanda Osmaniyespor ile 0-0 berabere
İstanbul’un gözde ilçelerinden biri olan Bakırköy, iş