131019098
19 Mart 2024, Salı

“SESİMİZİ VE SÖZÜMÜZÜ BÜYÜTMEYE KARARLIYIZ”

26 Kasım 2020, Perşembe 06:10

     


Emekli-Sen Aliağa Şubesi’nde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirildi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Emekli-Sen Aliağa Şubesi’nde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe ile sendika yönetimi hazır bulundu. Türkiye genelinde eşzamanlı olarak düzenlenen açıklamanın metnini Emekli-Sen Aliağa Şubesi adına Hazal Yeşiltepe okudu. Kadına yönelik şiddetin kaynağının eşitsizlik, cinsiyetçilik ve ayrımcılık olduğunu ifade eden Yeşiltepe, “Olağan dönemlerde de varlığını sürdüren toplumsal cinsiyet eşitsizliği ülkemizde 2018 yılından itibaren ağırlığı artan ekonomik kriz ve 2020’deki Covid-19 pandemisiyle birlikte katmerleşmektedir. Covid-19 pandemisinin yarattığı toplumsal ve ekonomik sorunlar, var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirerek kadınların evde, sokakta ve işyerlerinde daha çok fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalmasına ve hatta yaşam haklarının ellerinden alınmasına neden oluyor. Türkiye’de 2020'nin ilk on ayında en az 229 kadın öldürüldü, 122 kadın tacize uğradı, 226 çocuk istismar edildi ve 79 kadın tecavüze uğradı.” dedi.

“Salgın ile birlikte kadınların ev içi yükü de ağırlaştı”

2020’de kadına yönelik şiddet artarken, her türlü şiddeti ortadan kaldırmak ve kadın cinayetlerini durdurmak için etkin biçimde uygulanması gereken bir uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nin iktidar tarafından hedef alındığını, ortadan kaldırılmak istendiğini söyleyen Yeşiltepe, “Salgın ile birlikte kadınların ev içi yükü de ağırlaşmıştır. Okulların kapatılması ya da uzaktan eğitime geçilmesi ile çocuk bakımı, yaşlı bakımı ile artan iş yükü, uyulması gereken hijyen kuralları, temizlik işleri, geleneksel olarak kadına yüklenen toplumsal cinsiyet rolü gereği kadınların omuzlarına yıkılmıştır. Ev içi iş yükündeki artışın yanı sıra, piyasada daralan istihdam olanaklarının kadınların işgücüne katılımını ve istihdamını azaltmış, kadın işsizliği çığ gibi büyümüştür.” ifadelerini kullandı.

“Kadın işsizliği 4,3 milyonu geçti”

Kadınlar olarak, evde ve kamusal alanda karşılaştıkları şiddet ve ayrımcılıkla çalışma yaşamında da yüz yüze olduklarını vurgulayan Yeşiltepe, “Daha işe alım sürecinden başlayan ve tüm çalışma yaşamlarına sirayet eden bu durum pandeminin ve ekonomik krizin etkisiyle perçinlenmiştir. Son bir yılda kadın işgücü 763 bin, kadın istihdamı yarım milyon kişi azaldı. Kadın işsizliği ise resmi rakamlara göre 1,5 milyona yaklaştı, geniş tanımlı kadın işsizliği 4,3 milyonu geçti. Covid-19 döneminde kadınların iş ve istihdam kaybı toplamda yüzde 45’i aştı. Bütün bu veriler göstermektedir ki, kadınlar, Covid-19’un yarattığı işsizlikten ve istihdam kaybından çok daha fazla etkilenmiştir.” dedi.

“Sorunlar salgın sürecinde giderek daha da ağırlaştı”

Ülkemizde kadın emeği konusunda yaşanan sorunların, salgın sürecinde giderek daha da ağırlaştığını belirten Yeşiltepe, açıklamayı şu ifadelerle sonlandırdı, “Biz kadınların her alanda mücadele ettiğimiz şiddet ve tacizden, ekonomik krizden ve pandeminin yıkıcı etkilerinden korunmamız için yapılması gerekenler bellidir. Bizler buradan bir kez daha duyuruyoruz; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde, kadına yönelik her türlü şiddet, taciz ve ayrımcılık karşısında haklı mücadelemizde ön safta kız kardeşlerimizle sesimizi ve sözümüzü büyütmeye kararlıyız.”

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler