131019098
26 Nisan 2024, Cuma

KADINLARDA CİNSEL İSTEKSİZLİK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

21 Aralık 2020, Pazartesi 06:02

     


Ege Pozitif Psikoloji de çalışan Psikolog, cinsel terapi uzmanı ve İzmir evlilik terapisti Gökçe Sümekçi ülkemizde en çok karşılaşılan cinsel sorunlardan birisi hakkında bilgi verdi.

Kadınların uyarılma olmasına rağmen en az 6 ay süreyle cinsel istek duymamaları, cinsellikle ilgili düşüncelerin ve fantezilerin olmaması, cinsel arzunun az olması ya da hiç olmaması şeklinde tanımlanabilir.

Cinsel istek azlığındaki veya hiç olmamasındaki sorunlar biyoloji, psikolojik ve kültürel ve çevresel temelli olabilmektedir. Kadınların en çok yakındığı cinsel işlev bozukluğu olduğu bilinmektedir. Klinik olarak bilinen 4 tip cinsel isteksizlik olduğu vardır. DSM’ ye göre bunlar; cinsel isteksizlik, cinsel istekte tutarsızlık, cinsellikten tiksinme- panik hali ve hiperseksüalite (aşırı cinsel istek)

Genelde çiftler arasında cinsellik söz konusu olduğunda belirgin farklılıkların olması problemiyle gelirler. Burada sadece kadının cinsel istek azlığı değil aynı zamanda cinselliği hiç başlatmama, cinsel fanteziler kurmama, bu fanteziler olsa bile bedensel olarak vücudun tepki vermemesi vajinal kuruluk, klitorisin kabarmaması gibi sorunlar duruma eşlik edebilir. kadınlar cinsel isteksizlik yaşarken cinselliğin sadece üreme için gerekli olduğu, diğer koşullarda gerekli olmadığı görüşünü benimseyebilmektedirler. Bu da çiftler arasında sorunun büyümesine, evlilik problemlerine hatta aldatmaya sebebiyet verebiliyor. Kadının sahip olduğu bu gibi yanlış anlaşılmaları bedeninin anatomik yapısını ve işlevlerini öğrenmesiyle azalabiliyor hatta bir süre sonra tamamen ortadan kaybolabiliyor.

Görülme sıklığı kadınlarda erkeklerden çok daha fazladır. Peki, cinsel isteksizlik ne zaman olur, sonradan oluşma olasılığı nedir?

Cinsel isteksizlik ergenlik döneminin başından itibaren görülebileceği gibi sonradan çeşitli çevresel ve toplumsal sebeplerden de ortaya çıkabilir. En başından beri hiç cinsel isteğin olmaması daha derin bir sorundan kaynaklanabileceği gibi sonradan ortaya çıkan cinsel istek azlıklarında kişinin bugünkü yaşantısı ve cinsel hayatı iyi değerlendirilmelidir. İstekli evliliğin olması, cinsel ilişkide ön sevişmenin yeterli ve gerektiği kadar olması, kadınların cinsellikte zevk almalarının ayıp, günah ve yasak olduğu düşünceleri, partnerle duygusal olarak anlaşamama da cinsel isteksizliği ortaya çıkaran sebeplerden bazıları olabilir. Bunlara ek olarak depresyon da diğer her konuda olduğu gibi cinsellikte de isteksizlik yapabilir. Aynı zamanda panik bozukluğu, yoğun anksiyete, obsesif kompülsif bozukluk (OKB) yaşayan bireylerde de cinsel isteksizlik yaşandığı görülmüştür.

Nasıl tedavi edilir?

Cinsel istek azlığı tedavisinde öncelikli olarak sorunun neden kaynaklandığının bulunması gerekmektedir. Depresyon, panik bozukluk, okb teşhisi olan kişilerde öncelikli olarak bu belirtilerin azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması gerekir. Bunun devamında cinsellikle ilgili yanlış bilinen doğrular psikoeğitim uygulanarak değiştirilir. Cinsellikle ilgili çeşitli egzersizlerin yapılmasıyla devam eder. En önemli noktalardan biri herkesin içinde var olan gizlenmiş veya saklanmış cinsel dürtülerin ortaya çıkarılmasıdır. Tedavi sürecindeki önemli bir diğer argümanda çiftlerin cinsellikle ilgili birbirleriyle iletişim kurmamaları veya az iletişim kurmalarıdır. Bu noktada çiftlerin cinsel ilişkisel boyutları da irdelenip konuşulmalıdır. İzmir cinsel terapist  Uzmanlarının fazla olduğu illerimizden birisidir. Psikoterapi, aile terapisi ve cinsel terapi bilen bir uzmandan yardım almanız sağlıklı olur.

Daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız. https://bayramsimsek.com/izmir-cinsel-terapist

Psikolog Gökçe Sümekçi







 
Son Eklenen Haberler