131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI

2 Haziran 2020, Salı 07:00

     


Normalleşme süreci kapsamında açılmasına karar verilen kafe ve restoranlar Aliağa’da da faaliyete girdi. Sağlık Bakanlığı normalleşme sürecinde işletmelerin uyması gereken kuralları içeren bir genelge yayınladı.

Bilindiği üzere, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Pandemi” kapsamına alınan Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, kontrolü normalleşme süreci aşamasına geçildi. Bu kapsamda, yeme-içme sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla, halen faal olan veya faaliyete geçecek olan yeme-içme tesisleri belli kurallara uyularak faaliyete geçmeye başladı. 15 ilde uygulanan sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle birlikte Türkiye'de yeni normalleşme süreci de başlamış oldu. Normalleşme süreci kapsamında kalkacak olan kısıtlama ve yasaklar; 14 büyükşehir ile Zonguldak'ta uygulanan seyahat yasağı sona erdi. Kreşler faaliyete başladı. Kamuda esnek çalışma bitti. Sürücü, yabancı dil, bilgisayar kursları gibi kurslar kapılarını açtı. Yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezleri gibi işletmeler açık. Park ve bahçeler, piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahillerde (plajlar) piknik, spor, yürüyüş, gezi, balık tutma serbest. Giyim pazarları (sosyete pazarı) kuruluyor. Milli Saraylar'a bağlı müzeler yeniden müşterileriyle buluşacak. Hava yolu şirketleri, iç hat seferlerine başladı. Ülke genelinde olduğu gibi Aliağa’da da işletmeler belli kurallara uyarak faaliyete geçmeye başladı. Sağlık Bakanlığı kafe ve restoranların bu süreçte uyması gereken kuralları içeren bir genelge yayınladı.

Sosyal mesafe aynı aileden olan misafirler arasında uygulanmayacak

Yayınlanan genelgede tesis işletmecileri, tesisin tamamında sosyal mesafe önlemlerini almakla yükümlü olacağı belirtildi. Sosyal mesafenin korunduğu işletmelerde misafirlere tesise girişte termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulanacak. 380C’den yüksek ateş ölçümlerinde, misafir işletmeye alınmayarak, tıbbi maske ile sağlık kuruluşuna başvurması sağlanacak. Tesis girişlerinde el antiseptiği bulundurulacak ve misafirlerin ellerini antiseptikle temizlemelerinden sonra girişleri sağlanacak. Maskesiz müşteriler içeri alınmayacak. Misafirin yanında yoksa verilmek üzere maske bulundurulacak. Misafirlerin yeme-içme faaliyeti dışında ve masadan her kalktıklarında maske takması sağlanacak. Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olan misafirler arasında uygulanmayacak. Bu kapsamda yemek servisi verilen masalar arası mesafe her yönden 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenecek. Grup halinde gelen müşteriler için masa birleştirmeleri yapıldığı takdirde diğer masalarla aradaki 1,5 metre mesafe korunacak şekilde yapılacak.

Her masada el antiseptiği bulundurulması zorunlu

Masalarda sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanacak. Karşılıklı oturmada masa eni 70 cm’den küçük masalarda çapraz oturma düzeni uygulanacak veya karşılıklı oturma mesafesinin arttırılması amacıyla iki masa birleştirilerek kullanılacak. Her masada el antiseptiği veya kolonya bulundurulması zorunlu olacak. Servis personeli, servis esnasında mesafe kurallarını korumaya ve temastan kaçınmaya özen gösterir. Yemek masaları ve sandalyeler, servis malzemeleri, şeker, tuz, baharat, peçete, menü gibi malzemelerin her misafir kullanımından sonra silinerek uygun şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu sağlanacak. Mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanılacak.

Personelin maske takması zorunlu

Kafelerde çalışacak personelinde uyması gereken kurallar genelgede açıkça bildirildi. Tüm personele COVID-19 salgını ve hijyen konusunda bilgi/eğitim verilmesi sağlanacak. Personele, çalışma yerine, misafirler ve ortam ile temasına uygun kişisel koruyucu ekipman (tıbbi maske, yüz koruyucu gibi) ile el antiseptiği sağlanacak ve kullanımı izlenecek. Bütün personel ağız ve burnu kapatacak şekilde tıbbi maske kullanmak zorunda olacak.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler