131019098
19 Mayıs 2024, Pazar

YİYİTALP’TEN CAM FİLMİ AÇIKLAMASI

3 Kasım 2017, Cuma 06:16

     


Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Yiyitalp Cam Filmi Açıklamasında bulundu.

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Yiyitalp araç sahiplerini camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması halinde uygulanacak ceza miktarının 206 TL olduğunu ve cam filmi ve sonradan boyanmış camların araçların muayene istasyonlarında “Ağır Kusur” olarak değerlendirileceğini bu tür araçların muayeneden geçemeyeceğini söyledi.

Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Yiyitalp, son birkaç gündür gazetelerde, haber sitelerinde, televizyonda, sosyal medyada, her yerde cam filminin yasaklandığı ile ilgili haberlerde ceza miktarın bazı sitelerde 427 TL, bazılarında 206 TL yazdığını dile getiren Başkan Yiyitalp “Bilindiği üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak araçlarda cam filmi ve renkli cama yeniden yasak duruma gelmiştir. Buna göre, cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesi esas alınacağı. Bu madde ise "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır" hükmünü içeriyor. Trafikte yazılacak cezanın 427 TL değildir. Ülkemizde halen yürüklükte bulunan 2918 sayılı Karayolları trafik Kanunu istinaden trafik denetiminde görevli kolluk kuvvetlilerin araç sürücülerin kanun 30-1 b maddesi gereği 206 TL cezai işlem uyguluyor”. dedi

“Eskiden Hafif Kusurdu Şimdi ise Ağır Kusur”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayımlanan kusurlar tablosunda yapılan güncellemeye göre daha önce ‘Hafif Kusur’ olarak değerlendirilen filmli camlar ve sonradan boyanmış camlar ‘Ağır Kusur’ olarak değerlendirileceğini ve bu araçlar muayeneden geçemeyeceğini açıklayan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Yiyitalp “ TÜVTÜRK istasyonlarında araçların Periyodik muayenelerinde de cam filmi, “Camlar: sonradan boyanmış/sonradan film yapıştırılmış/folyoların montaj izni yok” kusur teksti ile “hafif kusur” olarak değerlendiriliyordu ,.Hafif kusurlar muayeneden geçmeye engel teşkil etmiyordu. Şimdi ise yayımlanan kusurlar tablosu ile ilgili değişiklik 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren Hafif Kusur’ olarak değerlendirilen filmli camlar ve sonradan boyanmış camlar ‘Ağır Kusur’ olarak değerlendirilecek ve bu araçlar muayeneden geçemeyecek” diye konuştu.

“UV koruması sağlayan cam filmlere yasak olmamalı”

Başkan Salih Yiyitalp ,Ülkemizin birçok bölgesinde yaz mevsimi uzun ve sıcak geçtiğini, güneş ışığına araç içinde uzun süre maruz kalmak sağlık açısından zararlı olduğunu ve araç içerisinde aşırı ısı birikimine, konforsuzluğa ve aşırı klima tüketimine neden olmasının yanı sıra araç döşemesini ve kişisel eşyaları bozacağını söyleyen Başkan Yiyitalp “ Aracın içini göstermeyen siyah camlar yasaklansın ama aracın içini gösteren sadece UV koruması sağlayan cam filmlere yasak olmamalı” dedi.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler