131019098
19 Mayıs 2024, Pazar

İZDEMİR’İN ÇED RAPORU İPTAL

4 Ağustos 2017, Cuma 06:28

     


Aliağa-Yeni Foça karayolu üzerinde yaklaşık üç yıldır faaliyette olan İzdemir Termik Santrali’nin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu mahkeme tarafından iptal edildi.

Aliağa’da vatandaşların ve çevrecilerin hava kirliliği sebebiyle kapanması için yıllardır mücadele ettiği İZDEMİR Termik Santrali için mahkeme kararını verdi. İzmir Barosu, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Foça Belediyesi'nin yeni hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme Raporu’nun (ÇED) iptal edilmesi için açtığı davada mahkeme raporun iptal edilmesine hükmetti.

‘TARIMSAL ARAZİYE UYGUN DEĞİL’

İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda; "Faaliyetin çevre mühendisliği açısından bazı hava kirliliği riskleri doğuracak olması ancak plan kararları açısından uygun olmasının ötesinde; arkeoloji ve sanat tarihi açısından ÇED raporunun arkeolojik alanlar ve sit alanları açısından yetersiz ve dayanaksız olması, işletmenin etki alanının, etki alanındaki çevresel özelliklerin arkeolojik alanlar ve sit alanları açısından tam ve doğru olarak belirlenmemiş olması ile tarımsal arazi kullanımı açısından 3573 sayılı zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılatması hakkındaki kanuna göre söz konusu alanda ''termik santral'' yapılmasının uygun olmaması sebepleri ile dava konusu faaliyete dair ''çevresel etki değerlendirmesi'' olumlu kararının iptalinin uygun olduğu kanısına varılmıştır" denildi.

NE OLMUŞTU?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın enerji santrali için 2010 yılında verdiği “ÇED olumlu” kararı mahkemeye taşınmış, Menemen Belediyesi ve Menemen Ticaret Odası’nın da aralarında olduğu çok sayıda kurum iptal için dava açmıştı. 7 yıl süren mahkeme sürecinin ardından gelen iptal kararı çevrecilerde büyük sevinç yaşatırken şirketten bu kez yeni ÇED hamlesi gelmişti. Verilen iptal kararının santralin kapatılması beklenirken şirket, ÇED Raporu'nu yeniden revize etmesinin hemen ardından yeni bir ÇED süreci başlatılmıştı. Yeni dosyada önceki ÇED'in mahkemece iptal kararına dayanak yapılan sakıncaların giderildiği öne sürülürken hazırlanan rapor son sürat İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na (İDK) getirilmiş ve kurul, 1 gün içinde nihai kararını verilmişti. Kararın ardından vatandaşların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve BİMER’e yaptıkları itirazlar reddedilirken yeniden mahkeme süreci başlamıştı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler