131019098
19 Mayıs 2024, Pazar

84 YAŞINDAKİ ZEYNEP NİNE: "ZEYTİN AĞAÇLARINI KESTİRMEM"

6 Haziran 2016, Pazartesi 06:55

     


Aliağa’nın Pınarcık mevkiinde 760 ve 761 numaralı babadan kalma parselleri 60 yıldır işleyen Şenol Yoldaş, büyük bir şok yaşadı. Aliağa Belediyesi Park ve Ağaçlandırma ekipleri kepçelerle gelerek babasından kalan arazide dikili bulunan ve üzerinde zeytinlerin bulunduğu 55 zeytin ağacının sökülmesi işleminin yapılacağını Yoldaş’a ve annesine tebliğ etmek istediler. Bunun üzerine Şenol Yoldaş, Serpil Ülker ve vatandaşlar yaşanan olaya tepki gösterdi. Olay yerine gelen iş makineleri ve kamyonların parsellere girmesini önlemek için bir araçla yol kapatıldı ve olaya tepki gösterdiler. Bu arada Aliağa Belediyesi ekipleri ile Park ve Ağaçlandırma Müdürü Yusuf Yılmaz ve diğer yetkililerle sözlü tartışmalar yaşandı. Olay yerine gelen jandarma ekiplerinin, yıkımın bu gün yapılacağını belirtmesi üzerine Şenol Yoldaş gelen ekiplere “ Bu tarla babamdan kaldı. Ben bu tarlayı 60 yıldır işliyorum. Devlete de ecrimisil ve vergisini de ödedim. Kardeşlerim arasında pay ettim. Ben kendi tarlama 55 zeytin ağacı diktim. 17 sene oldu bu zeytinleri dikeli 18’nci yıla girdik. Ben onlara bir çocuk gibi bakıyorum. Ama birileri geliyor ne hikmettir buradaki zeytin ağaçlarımı üzerindeki meyveleriyle keseceklermiş. Bunlar sağdaki soldaki kaçak villaları yıkacaklarına geliyorlar bizim gibi garibanların tarlasındaki zeytinleri kesiyorlar. Bakın burada 84 yaşında annem de var. O da canlı şahidi. Devlet bizi anlamıyor. Anıtlar Kurulu bizi anlamıyor. Belediye anlamıyor. Biz kimseye derdimizi anlatamıyoruz.” dedi.

Tarla komşularının da tarlalarında dikili ağaçlar olduğunu, onların da kesileceğini ifade eden Yoldaş, “Madem keseceksiniz hadi önce yukarıdakilerden keserek başlayın gelin. Adaletli olun. Ben mahkemeye çıktım. SİT Kurulu tarlama zeytin ağacı diktim diye beni şikayet etti yargılandım. Mahkeme bile bu ağaçların sökülmesine izin vermedi. Dosyam temiz diye 18 ay gözetim altında olmak şartıyla suç ertelendi. Ben temyize gittim daha temyizden dosyam gelmedi. Siz onu bile beklemeden ağaçları sökeceğiz diye diretiyorsunuz ne bu acelecilik 60 yıl bu ağaçlar durmuş da mahkeme kararını niye beklemiyorsunuz.” dedi.

Yetkililerin “devlet bize ne söylüyorsa biz onu yapmak zorundayız. Biz devlet memuruyuz.” demesine rağmen zeytinlerini söktürmek istemeyen Yoldaş “ Beni burada öldürmeniz lazım. Ben zeytinlerimi söktürmem. Ben burada ağlıyorum siz sökme derdindesiniz.”diyerek itirazlarını sürdürdü.

Yoldaş’ın annesi Zeynep Yoldaş da elinde bastonuyla olay yerine gelerek, “Hanginiz benim bu ağaçlarımı kesiyor gelin bakalım” diyerek, “Ben ağladım. Çocuklarımı ağlatmayın. Ben bu gün 84 yaşıma girdim. Çocuklarımı bu ağacın altında büyüttüm. Buradaki 3 dönüm yeri 150 liraya aldım. 1955 yılından beri bu tarlayı işliyorum. İçinin taşını otunu temizledim. Öküz arabam vardı taşları onlarla taşıdım. Denizin kenarına duvar ördüm. 10 sene mahkemelerle uğraştım hakkımı almak için uğraştım. Ağaçlarımı kestirmem Buradan da hiçbir yere ayrılmam Ben burada iken ağaçlarımı kesemezsiniz” şeklinde konuşarak zeytin ağaçlarına sarıldı ve saatlerce bekledi.

Daha sonra alınan karar doğrultusunda üzerinde mahsul olan ağacın kesilemeyeceği ve sökülemeyeceği bilgisi gelmesi üzerine ekipler mutabakata vardılar. Bir tutanak tutularak gerekli yerlere yazı ile bildirileceği belirtildi.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler