131019098
19 Mayıs 2024, Pazar

‘ATA’MIZI ANDIK

11 Kasım 2017, Cumartesi 06:40

     


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 79. yıl dönümünde ülke genelinde olduğu gibi Aliağa’da da anıldı.

10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk’ü anma programı dün saat 08.30’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenle başladı. Törene, Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, Belediye Başkanı Serkan Acar, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir, İlçe Garnizon Komutanı Albay Faruk Altun, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Rıfkı Kulaksız, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, Sahil Güvenlik Komutanı Yüzbaşı Özgür Acar, gaziler, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ile siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törende, Aliağa Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Aliağa Belediye Başkanlığı çelenkleri Atatürk Anıtı’na sunuldu.

Çelenk sunumunun ardından saat 09.00 itibariyle; TRT Yayını belediye hoparlörüne verildi. Saatler Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği dokuzu beş geçeyi gösterdiğinde Petkim, Tüpraş ve gemilerden siren sesi verilmesi ile birlikte 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. Cumhuriyet Meydanı’ndaki anma töreni Türk Bayrağı’nın yarıya indirilmesi ile sona erdi. Meydandaki program sonrası törene katılan vatandaşlar Atatürk Anıtı’na karanfil bırakarak fotoğraf çektirdi.

Anma Programı saat 09.30'dan itibaren Tüpraş Halk Eğitim Merkezi’nde devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda 10 Kasım konulu sinevizyon gösteriminin yanı sıra şiirlerle Atatürk’ün hayatı anlatıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tarih Öğretmeni Nurhadiye Şavkıran yaptı. 10 Kasım’ın, Atatürk’ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini ve Türk Milleti’ne kazandırdıklarını anlamak açısından önemli olduğunu söyleyen Şavkıran, “19. Yüzyıl, Avrupa’nın, ekonomi, hukuk ve eğitim alanlarında büyük atılımlar yaptığı bir yüzyıldır. Ne yazık ki, Osmanlı aydını ve yönetimi, çağın dinamiklerini ve dönüşümlerini, bilinçli bir şekilde tanımak ve çağla barışık yaşamayı başarmakta yetersiz kalmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ise, Türk Devleti’nin ulaşması gerektiği aşamayı, 20. Yüzyılın başlarında şaşmaz bir sezgiyle görerek yaşamda en gerçek yol göstericinin bilim ve teknoloji olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca gerçek kuruluşun gerçek bağımsızlıktan, ülkenin her bakımdan kalkındırılıp güçlendirilmesinden geçtiğini belirtmiş, batı uygarlığının biliminden, teknolojisinden yararlanarak, bunları özümseyerek çağdaş uygarlık düzeyine çıkıp, bu düzeyi de aşmayı milletinin önüne amaç olarak koymuştur.” dedi.

Program, Şehit Gökhan Çakır Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sahnelenen 10 Kasım Oratoryosu ile son buldu. Kaymakam Bayram Yılmaz ve beraberindeki ilçe protokolü program sonrası sahneye çıkarak öğrencileri tebrik etti. İlçe genelindeki okullar da Atatürk'ü Anma Haftası’na uygun olarak kendi bünyelerinde programlar hazırladı. Hafta boyunca okullarda, Atatürk'ü Anma konulu kitap, fotoğraf sergisi gibi etkinlikler düzenlenecek.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler