3 Aralık 2024, Salı

Atatürk’ün Aliağa’ya gelişinin 89. Yılı kutlandı

14 Nisan 2023, Cuma 06:54

     


Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Erol Çetinkaya ve yönetimi, Atatürk’ün Aliağa’ya gelişinin 89. Yıldönümünü kutladı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Aliağa’ya gelişinin 89.yıl dönümü Atatürk Ortaokulu’nun arka çıkışında yer alan anıtın önünde düzenlenen törenle kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören günün anlam ve önemine dair konuşmalar ile devam etti. Törene katılanlar arasında; Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi Başkanı Erol Çetinkaya ve yönetimi, siyasi partilerin ilçe teşkilatları, mahalle muhtarları, Aliağa Belediyesi Meclis Üyeleri, odalar, STK’ların yanı sıra çok sayıda da vatandaş katıldı.

Çetinkaya “Baki kalan, sahip çıkılan değerlerdir”

Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Erol Çetinkaya, “89. yıl önce, 13 Nisan 1934 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk Aliağa’ya gelerek bulunduğumuz yerde halk ile buluşmuştur. Derneğimizin kuruluşundan bu yana her yıl burada anma etkinliği düzenlenerek bugünün anlam ve önemine sahip çıkılmıştır. Bu yere yıllardır anıt yapılmasını yerel yönetimlerden talep ettik. 2022 yılına kadar bu talebimiz dikkate alınmadı. Geçen yıl Aliağa Belediye Başkanlığı’nca buraya bir anıt yapılmıştır. Bu anıtın yapılmasını sağlayan başta Belediye Başkanı Serkan Acar’a ve diğer emeği geçenlere çok teşekkür ederiz. Her şey de olduğu gibi bu görevde bizim için gelip geçicidir, baki kalan yapılan eserler ve sahip çıkılan değerlerdir.” dedi.

Yıldırım, “Atatürk, Türkiye cumhuriyetinin ilelebet devam etmesini isteyen bir liderdi”

Atatürk’ün Aliağa’ya neden geldiğini anlatan yerel tarihçi, araştırmacı yazar Cevat Yıldırım, “ Yıllar önce Muammer Balcı’yla birlikte Arif Ertuğrul’un evine gittik. Arif Ertuğrul, Atatürk’ü 30 yaşındayken burada, şu anki adıyla Fezvipaşa Caddesi’nde karşılamış. Aliağa’ya Atatürk’ün gelişini söylemeden önce Atatürk’ün neden Aliağa’ya geldiğini anlatacağım. 7 Nisan 1934 günü o meşhur beyaz trenle Ankara’da yola çıktı. Eski ve Afyon’daki askeri birlikleri teftiş etti. Ertesi gün Uşak’ı ziyaret ederek askeri birlikleri teftiş etti. 9 Nisan’da Menemen’e geldi. Daha sonra Menderes, Selçuk ve Torbalı’yı ziyaret ederek askerleri teftiş etti. 12 Nisan günü Karşıyaka’da annesinin anıt mezarını ziyaret etti. Sonrasında Kuzey Ege’ye gelmişti. 13 Nisan sabahı önce Menemen’e sonrasında Aliağa’ya geldi. Atatürk, Türkiye’nin bağımsızlığının ve cumhuriyetin ilelebet devam etmesini isteyen bir liderdi.” Derken konuşmasında ‘’ Sesimize kulak veren Serkan Acar’ı kutluyorum.’’ İfadesini de kullandı.

Yaşır, “Cumhuriyet kadını olarak tüm yurtseverlere sonsuz minnettarım”

Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi Başkan Yardımcısı Nazike Yaşır konuşmasında, “ Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Aliağa’ya gelişinin 89. yılını anarken, 37 yıldır Aliağa’da yaşayan bir öğretmen ve bir cumhuriyet kadını olarak söyleyeceklerim var. Yeni kurulan Cumhuriyet, insanı yetiştirip biçimlendiren öğretmene verdiği değeri bayramlarda protokolde yer vererek göstermiştir. Cumhuriyet rejiminin değerini ve Atatürk gibi bir öndere sahip olmanın kıymetini bilen bir kadın ve öğretmen olarak, bu ülkeyi akıl ve bilimin ışığında yükseltmeyi hedef edinmiş, emek harcamış bütün yurtseverlere sonsuz minnettarlığımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Erkmen, Atatürk’ün Aliağa’ya gelişi hakkında konuştu

Atatürk’ün Aliağa’ya gelişi ile ilgili bilgiler veren Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Yöneticisi ve Mali Müşavir Selim Erkmen, “Mustafa Kemal 13 Nisan 1934 sabahı İzmir’den hareketle Menemen, Aliağa, Bergama, Dikili, Ayvalık, Burhaniye ve Edremit’i ziyaret etti. 13 Nisan 1934 sabahı saat 8.00 de İzmir’den üstü açık bir araba ile hareket eden Mustafa Kemal ve beraberindekiler İzmir Valisi Kazım Paşa ile Belediye Reisi Doktor Behçet Salih ve Balıkesir Meb’usu Hacım Beyler tarafından uğurlanmışlardır. Mustafa Kemal’in yanında bu yurt gezisine katılanlar Kurtuluş savaşında süvari komutanı olan General Fahrettin Altay, Ordu müfettişi İzzettin Paşa, İzmir Valisi Kazım (Dirik) Paşa ve İzmir CHP İl Başkanı Hacim Muhittin (Çakırlı) bulunuyordu. O zamanlar Kamyonlar Menemen Gediz Nehrinden sal ile geçiyorlardı. Mustafa Kemal aracıyla Menemen’den geçerken zorluk yaşadı. Sal ile Gediz Nehrini karşıdan karşıya geçen Mustafa Kemal derhal Gediz nehri üzerine bir köprü yapılması talimatını verdi. Reisicumhur Menemen’de ve Bergama’da olduğu kadar güzergahta köyler halkı tarafından da sevinçle karşılanmıştır. Aliağa o yıllarda Aliağa Çiftliği adında 1935 yılı nüfus kayıtlarına göre yaklaşık 1435 nüfuslu bir köydür. Mustafa Kemal’i Aliağa girişinde bugün eski garaj diye bilinen yerde Aliağa halkı büyük bir coşku ile karşılar. Mustafa Kemal’in üzerinde gri-bej renginde golf tipi kıyafet elinde baston ile boz renkli kasket vardır. Burada Aliağalılarla sohbet eden Mustafa Kemal daha sonra beraberindekilerle birlikte şimdiki Atatürk İlköğretim Okulu’nun Fevzipaşa Caddesi yönündeki o zamanki Bergama şosesi- kapıda Öğretmen Naciye Hanım ve öğrenciler tarafından karşılanır. Burada Öğretmen ve öğrenciler ile uzun uzun konuşur. Karşılamada bulunan öğrencilerden bazıları Sami Tunca, Münir GARİP, Mehmet Eroğlu, Muzaffer Örnek, Safter Efganlıoğlu, Feride Özsoy(Uçan), Nazmiye Dolbun’dur. Daha sonra iskeleye doğru hareket ederler. Burada Lazın Gazino ile Kaptan Restoran arasında durur. Burada 5-6 kadın ile o anda orada bulunan 6-7 balıkçı ve Münir Garip’te vardır. Münir Garip ‘Dur çocuk’ diye Mustafa Kemal’in aracı kullanan şoföre seslendiğini ve aracın iskele mevkiinde önlerinde durduğunu anlatır. Mustafa Kemal’in buradaki konuşmaları kuru maniple (telgraf) ile Ankara’ya bildirilir. O dönemde Aliağa’da Posta Müdürü Mustafa Efendi(Acar), postacı ise Sami Tunca’nın babası Arif Efendi’dir. Burada kısaca kendisini dinleyenlere Cumhuriyet devrimlerini ve daha yapılması gerekenleri anlatır Mustafa Kemal.” diye konuştu. Şair Bahri Ar’ın şiir okuması ile tören sona erdi.

(SAMİYE ÖZTÜRK)







 
Son Eklenen Haberler