131019098
19 Mart 2024, Salı

KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDE İŞÇİ VE İŞVERENİN HAKLARI

23 Mart 2020, Pazartesi 06:22

     


Sosyal Güvenlik Kurumu, Koronavirüsün ülkemizde de görülmesinden sonra 4857 sayılı iş kanununun zorlayıcı sebeplerini, işçi ve işveren açısından ayrı ayrı düzenlemiş halini paylaştı.

Zorlayıcı bir sebep olarak görülen Korona Virüs salgını işçi ve işveren açısından nasıl sonuçlar doğuracağını sizler için derledik. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre Koronavirüs nedeniyle işçinin çalıştığı işyerinde işin durması halinde; işveren bir hafta süreyle işçiye yarım ücret ödemek zorundadır. Bir haftanın sonunda işveren ücret ödemeyecektir. Bu durumda işçi dilerse iş sözleşmesini bir haftanın sonunda; 4857 sayılı İş Yasasının 24/III maddesi uyarınca sona erdirebilir. Ancak ihbar tazminatı alamaz. Kıdem tazminatını hak eder.

İşçi hastalık nedeniyle çalışamaz ise

Bir diğer konu ise Koronavirüs nedeniyle işçi hasta olmadığı halde hastalık riski nedeniyle çalışmaz ise; işveren bir hafta süreyle işçiye yarım ücret ödemek zorundadır. Bir haftanın sonunda işveren ücret ödemeyecek. Bu durumda işveren dilerse iş sözleşmesini bir haftanın sonunda 4857 sayılı İş Yasasının 25/III maddesi uyarınca sona erdirebilir. Bu durumda işveren işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorundadır.

İşveren tek taraflı kararla işçileri ücretsiz izne çıkaramaz

Ayrıca bu yasa kapsamında işveren tek taraflı almış olduğu kararla işçileri ücretsiz izne çıkartamaz. Tek taraflı işçinin rızası alınmadan uygulanan ücretsiz izin fesih anlamına gelir. İşe iade davası açma süreleri işlemeye başlar. İşveren işçileri ücretli izne çıkartabilir. Bu durumda işçinin onayı aranmaz. İşçi ve işveren anlaşarak ücretsiz izin uygulayabilir. Ücretsiz izne rıza veren işçi bu rızasıyla bağlıdır. İşveren ayrıca 4447 sayılı yasanın ek 2. Md. uyarınca kısa çalışma ödeneği için başvuru yapabilir. Kısa çalışma ödeneği işverenin bir hafta süreyle yarım ücret ödeme zorunluluğunun bitimiyle başlar. Kısa çalışma ödeneğinden yapılan ödemeler işçinin ileride alacağı işsizlik ödeneğinden mahsup edilir. Ancak kısa çalışma ödeneğinin işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler