131019098
8 Mayıs 2024, Çarşamba

ALİAĞA OSB’DE YATIRIMLAR SÜRÜYOR

25 Ekim 2016, Salı 06:12

     


İzmir’deki toplam 13 organize sanayi bölgesinden 11’inde 186 fabrikanın inşaatı sürüyor. İstihdam açısından değerlendirildiğinde ise en büyük yatırım Aliağa OSB'de yapılıyor.

Son yıllarda demir, kara ve hava yolu taşımacılığını geliştirmeye yönelik projelerle lojistik üstünlüğü artan İzmir, sahip olduğu OSB'lerde yoğun fabrika yatırımlarına sahne oluyor. Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre kentteki toplam 13 OSB'nin 11'inde 186 yeni fabrika kuruluyor. Büyük çoğunluğu bu yıl, çok az bir kısmı ise 2017'nin ortalarında tamamlanacak bu tesisler üretime başladığında toplamda 9 bin 800 kişiye istihdam sağlayacak. Yaklaşık yatırım maliyeti 1.35 milyar TL olarak hesaplanan bu yatırımların, proje bazlı yeni teşvik sistemiyle daha da artması bekleniyor. Kentte, yatırım tutarı bakımından toplamda 300 milyon TL ile en büyük yatırım Ödemiş OSB'de sürüyor. İstihdam açısından değerlendirildiğinde ise en büyük yatırım Aliağa OSB'de yapılırken, kurulacak fabrika sayısı göz önüne alındığında ise Kemalpaşa OSB (KOSBİ) 67 şirketle ilk sırada.

ALİAĞA OSB, SEKTÖRLERİ KUCAKLIYOR

Konumuyla kimya ve demir-çelik sektörünün yanı sıra, karma sanayiye de hitap ettiklerini belirten Aliağa OSB Başkanı Haluk Tezcan, konuyla ilgili, “Aliağa'ya kurulmakta olan 32 yeni fabrika var. Bunlar bölge için ciddi yatırımlar. Aliağa OSB, lokasyon avantajıyla sektörleri kucaklıyor. Yatırımların, İzmir'e 5 bin 200 kişilik bir istihdam sağlayacağını öngörüyoruz" açıklamasında bulundu. Bölgeye yapılacak yatırımların büyüklüğünün 250 milyon lirayı geçmesi öngörülüyor.

PARSELLERİN YÜZDE 20'Sİ YATIRIMCI BEKLİYOR

İzmir'deki OSB'lerin sanayi üretimi anlamında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, her türlü denetime açık olmalarıyla OSB'lerin vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde ekonomiye katkısının büyük olduğunu belirterek, "Yatırım çekemeyen, altyapı sorunlarını halledememiş OSB'ler ülke kaynaklarının heba edilmesidir. Bunun için mevcut OSB'lerin dolması için projeler üretilmeli. Bugün kurucu ortağı olduğumuz 10 OSB'nin yaklaşık yüzde 20'si boş parsel olarak yatırımcılarını beklemektedir. Tüm gayretimiz, boş alanın doldurulmasına ilişkindir" diye konuştu. Yorgancılar, açıklanan proje bazlı teşvik sistemiyle de katma değerli ve teknolojik üretimin önünün açılacağını ve ihracatta önemli döviz artışı yaşanacağını kaydetti.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler