131019098
8 Mayıs 2024, Çarşamba

TASARRUF ETMİYORUZ

2 Şubat 2016, Salı 06:31

     


Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 3 yıllık sonuçlarına göre, Türkiye’de tasarruflar 1990’dan bu yana düşme eğilimini koruyor. Sokaktaki vatandaşın tasarruf yapamamaya ilişkin en belirgin gerekçesi ise ‘yeterli gelir sahibi olmama’ olarak karşımıza çıkıyor. ING Bank Türkiye ve Sabancı Üniversitesi tarafından, tasarruf dinamiklerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilen “Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması” verileri açıklandı. Kentsel nüfusta bireylerin tasarruf haritasını ortaya çıkaran araştırmanın 3 yıllık sonuçlarına göre bireylerin tasarruf oranı, 3 yıl içinde yüzde 10-15 aralığında seyrediyor.

TASARRUFUN ÖNÜNDEKİ ENGEL: GELİR YETERSİZLİĞİ

Sosyo-ekonomik durumuna göre bireylerin tasarruf eğilimlerinin değiştiğini ortaya koyan araştırmada, tasarrufun belirleyici sebepleri arasında gelir öne çıkıyor. Gelir seviyesi 3 bin TL ve üzerinde olan bireylerin yüzde 40’ı tasarruf ettiğini belirtirken, düşük gelir grubunda bu oran yüzde 6’da kalıyor. Tasarruf eğilimleri hakkında sorulan sorulara cevap veren Aliağa halkı da tasarruf edemediğini belirtirken, hayat pahalılığı ve düşük gelir başlıca sebepler olarak öne çıkıyor.

Osman Orhan (43), Serbest Meslek-Para arttırmak bu devirde mümkün değil. O günler eskide kaldı. Paramızın hiçbir değeri yok. Her şey çok pahalı. Bundan bir 15 sene önce parasal durumumuz ve tasarruf oranımız çok daha iyiydi. Kızım üniversiteyi bitirdi işsiz. Üç çocuğum var hepsi de bunun stresini yaşıyor. Onları okutabilmek için çalıştık. Tasarruf etmek için ne kadar uğraşsak da, giderlerimize ancak güç yetirebildik.

Sebile Ertuğrul (63), Emekli-Geçinemiyoruz ki nasıl tasarruf yapalım? Başımızdakiler bir verdi on aldı. Her şey zamlı. Yaşam koşulları çok zorlaştı. Tasarruf yapabilmek için de iyi kazanmak ve ucuz yaşam koşulları gerekiyor. Giderimiz gelirimizden daha fazla.

ÇOCUKLU BİREYLERDE TASARRUF ORANI DÜŞÜYOR

Burcu Durdu (34), Yazı İşleri Müdürü-Bir evin masrafları, aylık harcamaları zaten yeterince külfetli oluyor. Üzerine bir de çocuğunuz olduğunda masraflarınız o kadar artıyor ki, para biriktirmeniz imkânsız hale geliyor. Çocukların ihtiyaçları ister istemez çok daha fazla harcamayı gerektiriyor. Aldığımız maaşlar bunlara anca yetiyor.

Nur Selingil (31), Öğretmen-Parası olan, iyi bir işi olan tasarruf yapabiliyor. Bekârsanız ve çok tüketmemeye özen gösteriyorsanız elinizde birkaç kuruş kalabiliyor. İyi bir maaşınız varsa tasarruf da oluyor.

Kamber Özpınar (64), Emekli-Emekli adam neyden tasarruf edecek, nerden birikimi olacak bu ülkede? Paramız kendimize yetmiyor. Şans oyunlarına umut bağlayıp hayal kuruyoruz. Tasarruf sağlamamız bundan bile daha güç bir hayal. Beş çocuğumuz var, atılan her adım masraf. Çocuklarımın hepsi asgari ücretle çalışıyor. Hayat çok pahalı.

GİDERLER GELİRİ AŞIYOR

Sevgi Durdu (52), Ev Hanımı-Eşimin emekli maaşıyla yaşamımızı idame etmeye çalışıyoruz. Hayat o kadar pahalı ve şartlar o kadar zor ki bırakın para arttırıp birikim yapmayı, temel ihtiyaçlarımıza anca yetişiyoruz. Bu şartlarda harcamalardan tasarruf yapmanız imkânsız.

Abdullah Gün (30), İşçi-Tasarruf da birikim de yapamıyorum. Hayat çok pahalı. Bu şartlarda kişinin aldığı maaş ancak geçimini sağlamasında değerlendirilebiliyor. Tasarruf yapmayı düşünemiyoruz bile.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler