131019098
8 Mayıs 2024, Çarşamba

TARİHİ MİRAS BERGAMA KERMESİ’NDE MUHTEŞEM FİNAL

11 Eylül 2018, Salı 06:26

     


Bir hafta süren ve kenti adeta bir düğün yerine çeviren Türkiye’nin ilk yerel festivali 82.Uluslararası Bergama Kermesi binlerce kişinin hep bir ağızdan söyledikleri İzmir Marşı ile sona erdi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1937 yılında başlatılan Bergama Kermesi ile bayram yerine dönen kent, çevre ilçelerden gelen vatandaşların da katılımıyla muhteşem bir akşam yaşadı. Ünlü kilise Bazilika’da Mercan Dede izleyenleri büyülerken, Kozak’ta Grup Mecaz konseri coşkuyla izlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda ki Onur Akın konserini ise 10 bin kişi izledi.

KOZAK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Bergama Kermesi’nin son gününde her yıl olduğu gibi Kozak etkinliklerine de yer verildi. Kozak Kermes Alanı’nda yapılan etkinlikler Halk Oyunları Gösterileri ile başladı. Grup Mecaz ise birbirinden güzel türkülerle etkinliklere katılanları coşturdu. Akşam etkinlikleri öncesinde ise Endüstri Meslek Lisesi önünden başlayarak Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan geleneksel kapanış kortejine yüzlerce vatandaş ellerinde bayrak ve marşlarla eşlik etti.

ATATÜRK BERGAMASI’NDA ATATÜRK ŞENLİĞİ

Kermes’in kapanış konuşmasını yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Bugün özel bir gün. İzmir’imizin kurtuluş günü. Büyük komutanın geldikleri gibi giderler dediği gün. Gazeteci Hasan Tahsin’i, atlı süvarileri, Yüzbaşı Selahattin’i ve ebedi komutanımızı saygıyla andık. Bizlerin sorumluluğu bu ülkemizdeki bağımsızlığı, özgürlüğü, birliği, dayanışmayı korumak ve cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatmak. Bu bilinçle Bergamalılar Mustafa Kemal’e nasıl sahip çıktılarsa onun bize emaneti olan Bergama Kermesi’ne de sahip çıktılar. Kermes 1937’de ilk yapıldığında o dönemin gazetelerinde ‘Atatürk Bergama’sında Atatürk Şenliği Yapıldı” diye başlıklar atıldı. O nedenle kermes bizim için çok önemli. Katkı koyan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

GÖRSEL ŞÖLEN

Akşam etkinliklerinde ise neyzen Mercan Dede’nin ünlü kilise Bazilika’da verdiği konser adeta büyüledi. Başkan Gönenç konser sonrası dakikalarca ayakta alkışlanan Mercan Dede’ye katılımlarından dolayı teşekkür ederek bir plaket verdi. Cumhuriyet Meydanı’nda sevilen özgün müzik sanatçısı Onur Akın konserinde ise adeta görsel şölen yaşandı. Meydanı dolduran yaklaşık 10 bin kişi ellerinde ki cep telefonlarının ışıklarını açınca muhteşem bir görüntü ortaya çıktı. Kermesin son konseri binlerce kişinin hep bir ağızdan “İzmir Marşı’nı söylemesiyle sona erdi.

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler