131019098
19 Mart 2024, Salı

İNSAN HAKLARI GÜNÜ ALİAĞA’DA KUTLANDI

12 Aralık 2017, Salı 06:44

     


Birleşmiş Milletler’in İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini yayınladığı 10 Aralık 1948 tarihinin yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Aliağa’da da düzenlenen etkinlik çerçevesinde kutlandı.

Kutlama programına İzmir İl Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Vargeloğlu, Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, Garnizon Komutanı Albay Faruk Altun, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Tüpraş Halk Eğitim Merkezi’nde, Aliağa Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Şehit Ahmet Özsoy İmam Hatip Ortaokulu tarafından hazırlanan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Programda kısa bir konuşma yapan Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Dünya İnsan Hakları Günü’nün dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de kutlandığını söyledi. Kaymakam Yılmaz, “Gerek Birinci Dünya Savaşında gerek İkinci Dünya Savaşı’nda milyonca insanlar öldü. Her iki savaşın sebebi materyalist, gözü doymayan, insana, insan hakkına değer vermeyen batı kültürüdür. Herhalde bu sebep oldukları zulmü ve akıttıkları gözyaşlarını karatmak için, insanı aldatmak, toplumu aldatmak, biraz da göz boyamak için İnsan Hakları Günü’nü icat ettiler. Halen doğu toplumları ve Müslüman toplumlarına her türlü şiddeti, eziyeti reva gören, milyonlarca insanı öldüren batının, haçlı dünyasının almış olduğu bu kararı ben kişisel olarak tanımıyorum. Biz Birleş Milletler böyle karar aldı diye insan haklarını anmıyoruz ve kutlamıyoruz. Dinimiz ve kültürümüz, insana ve insan haklarına değer verdiği için biz bugünü kutluyoruz. Bizim atalarımız sadece insan hakları değil bütün canlıların haklarını korumuştur. Suriye de milyonlar ölmüş, Arakan da Müslümanlar katledilmiş kimin umurunda. Bugün tam komedi olan Kudüs olayı var. Umarım kan ve gözyaşına sebep olmayacak. Bizim kutsal değerlerimize, vatanımıza canımıza kastetmedikçe, biz hangi ırktan hangi milletten, hangi ideolojiden olursa olsun bütün insanlara karşı saygılı ve merhametliyiz. Nitekim atalarımız da tarihte bütün insanlara karşı merhametli olmuş ve haklarını korumuştur.” dedi.

Dr. Bayram Yılmaz’ın ardından konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Vargeloğlu, milli eğitim camiası olarak kendisine ve çevresine hakları yönünden duyarlı, bunu içselleştiren, yaşam tarzıyla bu konuda örnek davranışlar sergileyen nesiller yetiştirmek bilinciyle çalıştıklarını söyledi. Vargeloğlu, “İnsan arasında ırk, din, renk, yaş cinsiyet ayrımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliştirmek esastır. İnsan Hakları Bildirgesi bu düşünceden yola çıkarak, eşitlik ilkesini merkezde tutarak, toplumda barışın, huzurun teminatı olmuştur.” dedi.

Konuşmalar sonrasında öğrencilerin sunduğu İnsan Hakları ve Demokrasi Günü Oratoryosu, şiirler, şarkılar, canlandırmalar ile program sona erdi. Program sonunda protokol üyeleri öğrencilerin hazırladıkları Suriye ve 15 Temmuz ile ilgili fotoğraf sergisini gezdiler.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler