131019098
7 Mayıs 2024, Salı

ALİAĞA’NIN KURTULUŞU KUTLANDI

14 Eylül 2018, Cuma 06:24

     


Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi, Aliağa’nın Kurtuluş yıldönümü kapsamında Mustafa Ekmekçi Meydanı’nda bir etkinlik düzenledi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi’nin Aliağa’nın Kurtuluşu kapsamında düzenlenen etkinliğe, Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Salih Yiyitalp, Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı Adnan Saka, CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz, İYİ Parti İlçe Başkan Yücel Karaşan, DSP İlçe Başkanı Osman Kocabıyık, Belediye Meclis Üyeleri ve Aliağalılar katılım gösterdi. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi Başkanı Erol Ertürk’ün konuşmasıyla başladı. Başkan Ertürk sözlerine, 19 Mayıs 1919’da başlayan bağımsızlık ve özgürlük ateşinin 26 Ağustos Büyük Taarruzla kamçılandığını ve 30 Ağustos’la büyük zafere ulaştığını belirterek başladı. Ertürk, “Bağımsızlık ve özgürlük 9 Eylül’de İzmir’in dağlarında taçlanmıştır. Biz yıllardan beri Aliağa’da Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi olarak 13 Eylül Aliağa’nın Kurtuluşu’nun Genel Kurmay kayıtlarına göre kayıtlı olduğunu, kurtulduğunu burada bir geçiş yapıldığını kanıtlamaya çalıştık. Ve kanıtladık. Yerel yönetimlere yıllar boyunca dileğimizi dile getirmeye çalıştık. Çünkü Bergama, Dikili, Menemen buradaki ilçelerimiz yarım günü alan törenler gerçekleştiriyorlar. Biz burada bunu hep dernek olarak yapmaya çalıştık. Bu yılın bir özelliği var. Bu yıl yerel belediyemiz bu meydanı bir çalışma düzeni haline getirdi ve buraya bir Atatürk Heykeli koydu. Bu heykeli burada konumlandırdığı için Aliağa Belediye’sine teşekkür ederim. Belediyeden bizi aradılar. Heykelin altının boş olduğunu, Atatürk’ün bir sözünün bizim derneğimiz tarafından konulmasını rica ettiler. Biz de dernek olarak Atatürk’ü öne çıkaran her türlü değere biz de değer veririz. Atatürk’ün bir sözüne yönetim kurulu üyelerimizle karar verdik.’ Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.’ Sözünü buraya uygun bulduk.” diyerek sözü Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Selim Erkmen’e bıraktı.

’13 Eylül 1922 Aliağa’nın Kurtuluş günüdür’

Sözlerine katılımcılara teşekkür ederek başlayan Erkmen, “13 Eylül 1922 Aliağa’nın Kurtuluşu. Kurtuluş Şavaşı’nın son evresi, 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz 9 Eylül 1922 günü İzmir’in Yunan işgalinden kurtarılmasıyla sonuçlanmıştır. Yunan askerleri İzmir’in işgalinden 27 gün sonra Aliağa Çiftliği’ni de işgal ettiler. Aliağa Çiftliğine Koçana’dan göç edip yerleşen Türkler, Yunan baskısına dayanamayıp iç kesimlere göç ettiler. 30 Ağustos 1922 günü Mustafa Kemal’in askerleri Dumlupınar’da düşmanı yendi. Birçok düşman askeri esir alındı. Kurtulan düşman askerleri İzmir’e doğru kaçmaya başladı. İl ve ilçelerimize Türk askeri birer birer yetişmeye çalıştı. Türk askerinin girdiği yerler kurtuldu. Eylül ayının başından itibaren Ege şehir ve kasabaları düşmandan temizlendi. Türk askerinin şehre ulaştığı gün, o şehrin kurtuluş günüdür. 13 Eylül Aliağa’nın kurtuluş bayramıdır. Ahmet Onbaşı, Terzi Hüseyin ve Esat Kaya Aliağa’yı düşman işgalinden kurtaran Kuva-i Milliye askerlerinden sadece bir kaçıdır. Ruhları şad olsun. Aliağa’nın Kurtuluşu’nun 96. yılı kutlu olsun. ” dedi.

‘Bir memleketin hayatı tehlikeye girmedikçe harp bir felakettir.’

Selim Erkmen’in ardından Yerel Tarih Araştırmacısı Cevat Yıldırım kürsüye geçti. Konuşmasında Barış ve Atatürk’ten bahsedeceğini vurgulayan Yıldırım, “ Savaş olmayınca barış olmuyor. Fakat Mustafa Kemal diyor ki; ‘Bir memleketin hayatı tehlikeye girmedikçe harp bir felakettir.’ Ömrü savaşlar içinde geçen Mustafa Kemal, savaşı hiçbir zaman benimsememiştir. ” diyerek Aliağa’nın kurtuluşuna dair araştırmalarından bahsetti. Etkinlik Aliağa Yörükler Derneği’nin halkoyunları gösterisinin ardından son buldu.

(DERYA SÜNER) 







 
Son Eklenen Haberler